Babacan'dan risk uyarısı ve reform işareti
TOBB Heyeti, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan'ı ziyaret etti. Bu ziyarette Sayın Babacan'ın söyledikleri farklı şekillerde medyaya yansıdı. Geçtiğimiz günlerde Hazine'nin internet sitesinde bu ziyaretteki konuşmaların metni yayınlandı.
Dikkatli okununca Sayın Babacan'ın konuşmasında iki konuda önemli mesajlar verdiği anlaşılıyor:
- Cari açık sorununun çözümü için yapısal reforma ihtiyaç var. Bu konuda gereken değişiklik yapılacak ama sonuç almak için zamana ihtiyaç var.
- Dış dünyada risk yükseldi. Yeni patlamalar olabilir. Türkiye bundan zarar görebilir. Tedbirler alınıyor ama gene de dikkatli olmak gerekir.
Sayın Babacan bu çerçevede bakınız önümüzdeki dönemi nasıl değerlendiriyor:
-Güven ortamı yoksa bir ülkede, ekonomide başarıyı sağlamak mümkün değil.
- Küresel çok hızlı bir şekilde büyüyor.
- Cari açıkla ilgili son aylarda açıklanan rakamlar bizim daha önce, seçim döneminden önce açıkladığımız beklentilerle uyumlu gelişmeler, bunlar sürpriz değil.
Cari açık Türkiye'de bir süre daha yüksek seyredecek, ancak yılın son çeyreğinden itibaren daha makul, daha farklı bir trende de girecek.
- Orta vadeli programımızda hem makro, hem mikro perspektifle önümüzdeki dönemde yapılacak işler, atılacak adımlar bunların hepsi yayınlanacak, ama bunun hazırlığı birkaç ay sürecek.
- Önemli olan bir bütünlük içerisinde bizim önümüzdeki dönemde ne yapacağımızı ortaya koymaktır.
- Farklı farklı birimler farklı farklı açıdan çalışmaları ele alıyorlar.
- Bu konularla ilgili (1) bir yandan Hazine Müsteşarlığı, (2) bir yandan Kalkınma Bakanlığı, (3) bir yandan Ekonomi Bakanlığı, (4) bir yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kendi perspektiflerinden ve kendi alanlarında neler yapacaklarını belirleyecekler.
- Bu çalışmaların hepsi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacak. Son şekli verilecek. Hükümet kararı olarak açıklanacak.
- Yapısal kaynaklı sorunların çözümü yapısal reformlarla mümkün olacak.Yapısal reformlar illa hemen kısa vadede sonuç verecek reformlar değildir. Bunların bir kısmı orta ve uzun vadede sonuç verecek reformlardır.
- Türkiye bir süre daha cari açıkla beraber yaşayacaktır. Ve bu cari açık sorununun çözümüne daha çok şöyle bakmak lazım: Cari açığın makul seviyelerde, sürdürülebilir seviyelerde devam etmesi ve sıhhatli bir şekilde finanse edilmesi açısından bakmak lazım. Yoksa cari açığı sıfıra indireceğiz, cari fazla vereceğiz böyle hayali hedefler de kendimize koymamamız lazım, gerçekçi hedeflerle hareket etmemiz lazım.
- Bundan 3 ay kadar önce ilgili birimlere her türlü kötü senaryoya hazır olmaları talimatını verildi. Dolayısıyla, ilgili kurumlar karşımıza çıkacak kötü senaryolarla ilgili hazırlıklarını yapmış durumdalar.
- Tabii hemen yanı başımızda güçlü bir deprem olursa, bu depremden Türkiye'nin etkilenmemesi diye bir şey söz konusu olmaz.
- Nasıl uzaktaki depremi az da olsa hissederiz, nasıl depremin artçıları olur, "tsunami" gelir arkasından, dolayısıyla Avrupa'da olabilecek ciddi bir sarsıntı Türkiye'de de hissedilir. Ama önemli olan bunun bir yıkıma sebep olmamasıdır. Belki hafif sarsılıp yine ayakta dimdik durabilmesi Türk ekonomisinin önemlidir.
- Bütün risk göstergeleri rekor seviyeye yükseldi Avrupa'yla ilgili. Dolayısıyla, yani tatsız bir durum, ters bir durum olduğunda bu kimse için sürpriz olmamalı.
Sayın Babacan'ın konuşmasında dikkati çeken bir başka nokta, ekonomi konusunda farklı sorunluluklar üstlenen bakanlıklar arasında koordinasyonun nasıl sağlanacağı konusundaki açıklamadır.
Evet kaptan Başbakan Yardımcısı olarak Sayın Babacan ama ekonomi ile ilgili geniş yetki ve sorumluluk taşıyacak diğer bakanların karar ve icraatlarında uyum nasıl sağlanacak? Uyum için Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na büyük iş düşeceği anlaşılıyor.