Babacan'a göre "durgunluk" riski var, Ergün'e göre y

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önceki gün Blomberg HT'de Ekoforum'a katıldı. "Global krizde ikinci dip ihtimalinin 3-4 ay öncesine göre daha yakın göründüğünü söyledi.

Enflasyondaki artışı risk olarak görmediklerini, asıl riskin durgunluk olduğunu belirtti.

Buna hazırlıklı olduklarını anlattı. Örnek olarak Merkez Bankası'nın "U" dönüşü yaparak para politikasını gevşettiğine işaret etti.

Aynı gün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin bir resesyona girmesinin söz konusu olmadığını, Türkiye'nin hesabını kitabını dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak yaptığını söyledi

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleri ile gerçekleştirdiği toplantıda, dünyadaki ekonomik gelişmeler dikkate alındığında Türkiye'de bir durgunluğun yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu Bakan Ergün yanıtladı.

''Türkiye'nin bir resesyona girmesi bugün itibariyle söz konusu değil.

Türkiye, hesabını kitabını dünyadaki bu gelişmeleri de dikkate alarak yapıyor. Geçen Merkez Bankası'nın üst üste aldığı kararlarla ilgili Türkiye'de önemli tartışmalar yapıldı. Sonradan görüldü ki dünyadaki gelişmeler ve Türkiye'nin öncelikleri, bazı kararların proaktif şekilde alınmasına da gerek duyulduğunu gösterdi. Merkez Bankası proaktif bir tavırla attığı adımlarla, Türkiye ekonomisinin bir durgunluğa girmesinin önünde gerektiği zaman önlemleri alabileceği mesajını da verdi. Türkiye ekonomisinin durgunluğa girmesine rıza gösterecek bir yaklaşım içinde olamayız. Tabii ki dünyadaki gelişmeler bizi de kısmi olarak etkileyebilir. Ama o gelişmeleri yakından takip ederek, proaktif şekilde önlemler alınarak eğer çeşitlendirme gerekiyorsa çeşitlendirme, iç pazarda birtakım genişleme imkanları varsa iç pazarın genişletilmesiyle ilgili tedbirler... Yani esnek bir yapıyla Türkiye'nin herhangi bir şekilde ekonomisinde bir sıkıntı yaşamadan, bir durgunluk yaşamadan bu süreci devam ettirmesi daha önemli...''

Başbakan Yardımcısı Babacan ise TV'de soruları cevaplarken, küresel ekonomideki resesyon riski ile ilgili "Pek çok büyük ekonomiye baktığımızda kamu borç stoku ciddi şekilde hissediliyor. Bankaları kurtarmak için atılan adımlar bugünlere miras kaldı. Piyasalarda güven ortamı bozulduğunda resesyon riski de beraberinde geliyor. Güveni sağlayamazsanız, risk büyür" dedi.

Babacan, geleceğinden korkan insan için vergi düşse de çıksa da fark etmeyeceğini, alışveriş yapmayacağını belirterek bu durumda da ekonominin çarklarının dönmeyeceğini söyledi.

"Türk Lirası'ndaki değer kaybı böyle bir ekonomik konjonktürde şikayet etmemiz değil, memnun olmamız gereken bir konu" diyen Babacan, "TL'de bir miktar değer kaybı gelişmekte olan ülkelerin beceremediği bir tablo. Serbest kur rejiminin devam etmesini istiyoruz, bizim resmi politikamız da bu" dedi.

"2011'in ikinci yarısı ve gelecek yıl büyüme rakamımız düşecek" diyen Babacan, "Bir miktar enflasyon yüksek seyredebilir ama sonrasında düşmesi gereken noktaya düşecek. 2012'de yüzde 5'in altında büyüme sürpriz olmamalı. 2011'de büyüme yüzde 6 düzeyinde olabilir. Dünya genelinde ise büyüme rakamları düşecek, bu sebeple bu rakamları azımsamamak lazım." diye konuştu.

Babacan konuşmasını "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusunda bir risk görmediğini belirterek "2012 sonu itibariyle yüzde 5'e doğru seyreden bir enflasyon bekliyoruz. Asıl riskimiz durgunluk, enflasyon değil" diye bağladı.

Bakan Ergün ekonomi yazarlarına durgunluk riski olmadığını söylüyor.

Başbakan Yardımcısı, ekonominin kaptanı Babacan ise gelişmeleri tepeden değerlendirerek TV izleyicilerine durgunluktan söz ediyor.

İki mesaj da gazetelerde yan yana yer alıyor.

Bu gibi önemli konularda hükümetten farklı değerlemeler çıkması hatalıdır. Çünkü ekonominin aktörleri bu değerlemelere bakarak pozisyon alma durumunda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018