Azeri gazı için 2018’i bekleyeceğiz
Şah Denizi’nden çıkarılacak Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması için yeni bir doğalgaz boru hattı döşenecek. Bu projenin kısa adı TANAP.
Bu boru hattının 1.800 kilometrelik bölümü, Gürcistan sınırından başlayarak, Yunanistan sınırına kadar Türkiye topraklarından geçecek. Gazı taşıyacak borular 142 cm çapında olacak.
Bu boru hattı ile başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye’ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkıyatı yapılacak.
Türkiye’nin 2013 yılı doğalgaz tüketimi 45.3 milyar metreküp. Demek ki TANAP’ın taşıyacağı doğalgaz bizim 2013 tüketimimizin üçte biri kadar TANAP’tan bizim alacağımız gaz, 2013 tüketimimizin 7’de biri kadar.
İlk bölümü 2018’de tamamlanması öngörülen projede Türkiye yüzde 30 paya sahip durumda.
TANAP projesinin toplam maliyetinin 12 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.
Döşenecek doğalgaz borusundan Türkiye kullanımı için Eskişehir ve Trakya’dan gaz alınacak. TANAP’tan alınacak gaz için paçalda (ortalama) 90 dolar taşıma bedeli ödenmesi halinde gazın maliyetinin 400 dolarları aşacağı belirtiliyor. Bu fiyat ile Azeri gazının Rus ve İran gazından daha pahalı bir gaz olacağı söyleniyor.
TANAP’ın sadece ekonomik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtenlere göre ise, Türkiye’nin Azeri gazına ihtiyacı var. 2018’den sonra Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilecek başka kaynak yok.
Türkiye, 45.2 milyar metreküp dolayındaki doğalgaz ithalatıyla dünya sıralamasında 9’uncu sırada.
Türkiye, doğalgazının yüzde 58’ini Rusya’dan, yüzde 19’unu İran’dan ve yüzde 9’unu da Azerbaycan’dan boru hatlarıyla ithal ederken, geriye kalan yüzde 14’lük miktarı ise başta Cezayir ve Nijerya olmak üzere diğer kaynaklardan LNG olarak alıyor.
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında 2014-2015 kış döneminde, boruyla gelen gazın açığını kapatmak arayışında, 1.2 milyar metreküplük LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımı konusunda anlaşma sağlandı. Gaz 9 gemiyle taşınacak. 2013 yılının son ayında da Katar’dan 5 gemi LPG ithal edilmişti.