Ayvalık’tan dünyaya: AIMA
Dile kolay önümüzdeki sene 20 yaşında olacak… Ege'nin o güzel sahil kasabasında 1998 yılında kurulan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'nden (AIMA) söz ediyorum… Piyanist, müzikbilimci ve eleştirmen Prof. Filiz Ali'nin gerçekleştirdiği bir hayalden… Filiz Ali, akademinin öyküsünü şöyle anlatıyor:
"Akademi, bir sivil inisiyatif. Tabii ki kurulana kadar epey meşakkatli bir yoldan geçtik. Master class olarak tabir edilen eğitim programlarına âşinaydım. Türkiye'de neden yok diye düşünürken, Ayla Erduran ile çalışmaya başladık. Şansımız yaver gitti ve Ayvalık'ta bir mekân bulduk. Bu mekânın Ümit ve Cem Boyner'e ait olduğunu tesadüfen öğrendik ve onlar da büyük bir cömertlikle evlerini yılda 10 gün için bize açtılar.
Bir başka şansımız ise yine Ayvalık'ta, Avukat Haluk Barutçuoğlu'nun bize bir ev bağışlaması oldu. Önceleri Eczacıbaşı Vakfı'na ait olan evin bize devredilmesiyle kendi vakfımızı, Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı'nı kurmaya karar verdik. Ayvalıklı ya da Ayvalık'a sonradan yerleşmiş dostlarımız bu süreçte bizden desteklerini hiç esirgemedi.
Sonra, birbiri ardında güzel haberler gelmeye başladı Ayvalık'tan… Bunlardan birisi, Prof. Filiz Ali'nin yıllar boyunca AIMA'ya katılan 500'ün üzerinde genç müzisyen arasından 20'sini seçerek kurduğu AIMA Festival Orkestrası'ydı… İşte bu orkestra, 7 Mayıs Pazar akşamı Grand Pera Emek Sahnesi'nde bir konser verecek. Orkestranın İstanbul'daki 4. konserinin solistleri, keman sanatçısı Andrej Bielow ve viyola sanatçısı Marco Misciagna. Konserde, Barok dönemden tangolara uzanan zengin bir repertuvar seslendirilecek. Kaçırılmaması gereken bir etkinlik…
Bir bilgi daha; orkestra, 18-21 Temmuz tarihlerinde Ayvalık'ta bulunan Taksiyarhis Anıt Müzesi'ne gerçekleştirilecek AIMA Müzik Festivali'nde de sahne alacak… Keyifli bir Ayvalık tatiliyle de birleştirilebilecek önemli bir festival…
AIMA'yı biraz anlatmak istiyorum. Türkiye'deki konservatuvar ve müzik okullarında klasik müzik eğitimi alan yetenekli gençlerin, uluslararası sanatçıların ders verdiği uzmanlık kursuna (masterclass) devam etmesine imkân tanınıyor. Bünyesinde ağırlıklı olarak yaylı çalgılara odaklanan Müzik Ustalık Kursları her yıl yaz ve sonbahar dönemlerinde Ayvalık'ta düzenleniyor. Öğrenciler bu sayede dünyaca ünlü sanatçılarla tanışmak, birlikte çalışmak ve ufuklarını genişletmek olanağı buluyor. Bir hafta süren yoğun dersler, öğrencilerin ustalarıyla birlikte verdiği kapanış konseriyle sona eriyor.
AIMA 19 yıldan bu yana Ayla Erduran, Suna Kan, Lukas David, Peter Bruns, Valeri Oistrakh, İdil Biret, Andrej Bielow, Marco Misciagna ve Christoph Henkel gibi dünyaca ünlü sanatçıları katılımcılarla buluşturdu. Kursların yanı sıra hayata geçirdiği AIMA Müzik Festivali, AIMA Müzik Sohbetleri, AIMA Kış ve Bahar Konserleri'yle müzisyenler ve müzikseverler için Ege Bölgesi'nin önde gelen kültür kurumlarından birisi oldu.
AIMA'nın bu yaz dönemindeki Müzik Ustalık Kursları 18-24 Haziran tarihleri arasında Onur Özkaya yönetiminde gerçekleştirilecek kontrabas ile başlayacak. 22-30 Temmuz tarihleri arasında Andrej Bielow ve Marco Misciagna yönetimindeki keman ve viyola ile devam edecek kurslar, 7-14 Eylül tarihlerinde Alexander Rudin yönetiminde viyolonsel masterclass'ının ardından 15-22 Eylül'de İdil Biret yönetimindeki piyano sınıfıyla sona erecek. 25-30 Eylül'de ise müzisyenin kendi alışkanlıklarını, tepkilerini ve hareketlerini sorgulamasını sağlayan, çalgısıyla arasındaki ilişkiyi geliştirmesine yardımcı olan "Alexander Tekniği Atölyesi" yapılacak. Alanındaki dikkatinin, ustalığının, özeninin ve ciddiyetinin 40 yıla yakın bir süredir tanığı olduğum Filiz Ali'nin Akademi'sine lütfen bir uğrayıp deniz kenarındaki bahçesinde Ayvalık'ı seyrederek bir çay için… Verilen emeğe, sivil inisiyatifin önemine gözlerinizle tanık olun… Eğer kendisi oradaysa babası Sabahattin Ali'nin bir kitabını da imzalatabilirsiniz belki, kim bilir?