Aytaç’ta dümene Ülker ve Topbaş ailesi geçti
Yıldız Holding’in sahibi Ülker Ailesi ile BİM’in ana ortakları Topbaş Ailesi bilindiği üzere 2013’te birlikte Yimpaş Holding’e ait Aytaç’tan hisse satın almışlardı.
Çankırı’daki 910 dönümlük arazi üzerine kurulu tesisin yüzed 75’ini, gayrimenkulleri ile birlikte alan Ülker ve Topbaş ailesi, firmaya 150 milyon lira ödemişti. Geçtiğimiz günlerde geri kalan hisse için masaya oturuldu ve Topbaş-Ülker ortaklığı Yimpaş’tan aldı ve şirketin tek sahibi oldu.
Sermaye Piyasası Kurulu’nda yer alan açıklamaya göre satın alma Ülker-Topbaş ortaklığına bağlı 3 şirketle gerçekleşti. Hisseler için toplam 25.6 milyon lira ödendi. Böylece Topbaş-Ülker ortaklığı Aytaç’ın yüzde 100’üne 175 milyon lira vermiş oldu.
1995 yılında Çankırı Çerkeş'te kurulan Aytaç Et tesisleri 912 dönüm arazi üzerinde toplam 217 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyor.
220 çalışanı var
Dünyanın en büyük entegre yatırımlarından biri olan Aytaç Tesisleri, günde 750 büyükbaş, 2 bin 500 küçükbaş hayvan kesebilme ve yılda 20 bin ton hayvansal ürün işleme kapasitesine sahip.105 milyon lira sermayesi olan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ise Mustafa Latif Topbaş. Aytaç’ın 220 çalışanı var.
Türk perakendecilere Rusya’da rehber olacaklar
Uzun yıllar Milliyet Gazetesi’nin Moskova temsilciliğini yapan Cenk Başlamış’ın Rusya’nın Sırları adlı kitabında ilginç bilgiler yer alıyor. Bunlar arasında en dikkatimi çeken ise ekonomi ile alakalı olanları. Başlamış, Rusya’da iş yapmanın püf noktalarını anlatırken başarıların yanında başarısızlıklara da örnekler vermiş. Mesela Türkiye’nin önde gelen online yemek sipariş şirketinin Rusya’ya hızlı girip, aynı hızla geri dönüşünü. Cenk Başlamış, bu Türk şirketin ismini paylaşmadığı için benim de yazmam doğru olmaz. Ama siz tahmin etmişsinizdir. 2011 yılında 2.5 milyon dolarlık yatırımla Moskova’da bir şirket kuran bu ünlü Türk firması o dönem Rusya pazarını uzun zaman incelediklerini, projelerini hazırladıklarını, pazardaki ihtiyaçları en ince ayrıntılara kadar incelediklerini açıklamış. Ancak unuttukları ise Rusya’daki müşteri alışkanlıkları ve meşhur soğuğu olmuş. Yılın büyük bölümünde yolların buzla kaplı olduğu Moskova’da motosikletle siparişin mümkün olmadığını anlamak 2.5 milyon dolarlık işte bu yatırıma mal olmuş. O ünlü Türk şirketi geri dönmüş.
Bu sadece iklimle alakalı bir farklılık. Diplomatik, ekonomik, hukuk alanlarıyla da farklı özelliklere sahip Rusya’da iş yapmak biraz tecrübe istiyor. İşte bu tecrübeyi iki girişimci gördü ve birlikte Türk firmalara rehberlik vermeye başladı.
Ortağı Rusya AVM’ler Birliği Başkanı
Bu şirketin adı Praktika&Surenkok. Şirketin kurucuları Rusya AVM’ler Birliği (Russian Council of Shopping Centers) Yönetim Kurulu Başkanı Bulat Shakirov. Diğeri de uzun yıllar Türk şirketlerinin Moskova’da operasyonlarını yöneten Ömür Sürenkök. Rusya’da 13 yıldır yaşayan Ömür Sürenkök, ülkenin11 farklı şehrinde profesyonel deneyim sahibi olmuş. Rönesans Holding bünyesinde tedarik zinciri departmanında çalışmaya başladığını anlatan Ömür Sürenkök, CBA-Trade isimli Alman şirketinde yine tedarik zincirinde Proje Müdürlüğü yaptığını anlatıyor. Ardından Mavi Jeans’in ülkedeki 41 mağazasının kiralama, sözleşme ve açılış organizasyonların da görev yaptı. Ortağı Bulat Shakirov’da şu anda Avrupa’nın en büyük AVM’si olan AviaPark’ın Genel Müdürü. İki ortak haziran ayında deneyimlerini birleştirmek için Praktika& Sürenkök’ü kurmuş.
Ömür Sürenkök, “Rusya pazarına girmek isteyen Türk perakende şirketlerine destek olmak ve yol göstermek için bu şirketi kurduk” diye anlatıyor. Sadece Türk şirketlere rehber olmayacaklarını dile getiren Sürenkök, “Avrupalı firmalarla da görüşmelere başladık. Bunun yanı sıra perakendenin olmazsa olmazı ‘mağaza lokasyonu’ ve ‘kiralama’ konusunda Rusya pazarındaki mevcut şirketlere de hizmet vermeyi planlıyoruz” diye özetliyor.
Çocuk giyimde ilk mağazayı açıyoruz
Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi krizin ekonomiye olan yansımasını sorduğumda ise yanıtı Rus ortağı Bulat Shakirov veriyor: “İlişkiler normale dönüyor. Rusya ekonomisi son birkaç yıldır petrolden kaynaklanan sıkıntıyla mücadele ediyordu. Bu yılın başından itibaren krizden çıkış sinyalleri veriyor. Sektörümüzden bir örnek vermek gerekirse, Rusya REX Kiralama/Yatırım fuarındaki katılımcıların ve projelerin son dönemde en yüksek seviyeye ulaşmasını gösterebiliriz...”
Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçılar birlikleri üzerinden verdiği teşvik/destekleri Rusya’da kullanabildiklerini anlatan Ömür Sürenkök, “Turquality destekleri haricin de marka programı ve ürün destekleri de oldukça kapsamlı ve etkili programlar. Rusya 2017 senesinde 2016 yılında olduğu gibi hedef ülkeler listesinde, bu sebeple artı yüzde 10 teşvik kapsamına giriyor. Bu teşviğin gelecek sene de devam etmesini bekliyoruz” diye anlatıyor.
Türkiye’nin önde gelen bir çocuk giyim markasını ilk kez Rusya’ya getireceklerini dile getiren Sürenkök, “2017 yılı sonuna kadar büyük bir markaya iki tane mağaza açmak için sözleşme imzaladık. Bu mağazaları kendi yatırımımız olarak gerçekleştireceğiz. Yine Türkiye’de 70’in üzerinde mağazası olan ve Rusya’da bulunan bir tekstil şirketine kiralama danışmanlığı veriyoruz" diyor.