Aylardır yazmadığımız konu: Enflasyon
Kasım ayı enflasyon rakamları dün açıklandı. Aralık ayı TÜFE rakamının sıfır olmaması halinde 2011 yılı tüketici fiyatları, "Psikolojik eşik" olan çift haneli rakamı görecek. Aralık'ta yüzde yüzde 1'lik Tüfe yılık enflasyonu yüzde 10.9', Kasım ayı gibi yüzde 1.73'lık artış yıllık enflasyonun yüzde 11.7 o5lması sonucunu getirecek. Bu 2012 enflasyonu için "tutmaz" diyen karamsar, "tutar" diyen iyimser yorumlarla ayrışmaya neden oluyor.
Bir dönem adına "Canavar" sıfatını koyduğumuz ve her ay tekrar tekrar kaleme aldığımız enflasyon konusunu son dönemdeki gelişmeler nedeniyle gazetemizde haber olarak yayınlarken, üzerine yorum yapmayı bir kenara bırakmıştım.
Dün açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları aylık ÜFE 0.65, TÜFE 1.73 olarak gerçekleşirken ÜFE'de yıllık 13.67, TÜFE'de 9.48 ulaştı. 11 aylık dönemde yüzde 9.82 olan Tüfe'ye eksi binde3'lük geçen yıl Aralık ayı rakamını eklediğimizde 12 ayda 9.82 rakamını elde ediyoruz.
Bu nedenle Aralık 2011 enflasyonunda Tüfe'nin artış olmaması tüketici enflasyonunun 2011 yılı tüketici enflasyonunun yüzde 9,82 olması anlamına gelecektir. Aralık ayı Tüfe rakamının yüzde 1 olarak gerçekleşmesi 2011 enflasyonun yüzde 10.9 olarak gerçekleşmesi, Kasım'daki gibi 1.73 oranında artması ise 2011 TÜFE rakamının yüzde 11.7'ya yükselmesini beraberinde getirecektir.
Bu da Aralık ayında Tüfe'nin sıfır olmaması halinde enflasyonda "Psikolojik eşik" çift haneli rakam gündeme gelecektir. Bunun ise faiz artışını zorlarken, birbirini etkileyen faiz-enflasyon sarmalına sebep olacağı korkusunu beraberinde getirmektedir. Gelişmeleri olumsuz değerlendirenler bunun gelecek yılın yüzde 5.2'lik Orta Vadeli Program hedefinin de tutturulamayacağı sonucuna varmalarını beraberinde getirmektedir.
Oysa Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bir süre önce yaptığı açıklamada Kasım ve Aralık'ta enflasyonun artacağını ve Hükümete hedef tutturamadıkları için mektup yazmak zorunda kalacaklarını açıklamış. Enflasyon artışının nedenlerini açıklayarak, 2012 yılında konunun dengeleneceğini ve 2012 hedefini tutturacaklarını söylemişti.
Dün açıklanan enflasyon rakamlarından sonra, iş dünyasının temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda, artıştan tedirginlik duymadıklarını, küresel olumsuzluklar nedeni ve döviz artışının etkisiyle ortaya çıkan sonucun, yeni yılda ortadan kalkacağına inandıklarını öne sürdüler.
Şimdi ortada 2012 için iki tahmin söz konusu. Biri karamsar ve enflasyon artışının 2012'de de süreceği şeklinde. Diğeri iyimser bu yıl tutturulamayan hedefin gelecek yıl tutturulabileceği yolunda…
İşte bu gelişmeler bize enflasyon yazısı yazdırdı. İsteğimiz, 2012 yılında gelişmelerin olumlu olması enflasyonun "psikolojik eşik" çift haneden geri dönmesi Merkez Bankası ve iyimserlerin tahminlerine uygun eşikte kalması.