Ayı piyasası altının peşini bırakmayabilir

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın her gün ekside kapanış yaparken,  haftalık bazda 30 dolar aşağı yönde düşüş yaşadı. Doların ezici üstünlüğü karşısında fiziki alımlarla da desteklenemeyen altın 1147.65 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Kapanışta 1158.23 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 0.7 değer kaybederken, rakibi dolar yüzde 2 değerlendi.

 Haftaya 1175.30 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, önceki Cuma gerçekleşen sert satışların ardından, çok az da olsa tepki alımlarını karşılayarak, haftanın en iyi fiyatı olan 1175.50 dolar/ons’a kadar yükselebildi.  Avrupa Merkez Bankası’nın 1.1 trilyon Euro’luk varlık alımını hafta başından başlatmasını takiben Euro ciddi kan kaybederken altın da satışa maruz kalmaya devam etti. Dolar adeta bir roket gibi hızla ilerleyerek paritede 1.0511 seviyesine kadar yükseldi. Dolar, sadece faizlerin Haziran başı gibi yükseleceği beklentisiyle ralli yaparken altın, ABD seansında 1147.65 dolar/ons ile en kötü seviyeden fiyatlandı.  ABD Enerji Departmanı’ndan açıklanan ham petrol raporunda 4.5 milyon varil stok fazlasının kaydedilmesi de altına hiç yardımcı olmadı. Hafta sonuna yaklaşırken altın yukarı yönde bir hamle daha yaparak 1166.50 dolar/ons’a uzandı ancak, ABD’den gelen istihdam rakamları verisiyle darbe aldı. ABD’nin haftalık işsizlik başvurularındaki düşüş, beklentileri de aşınca, altın satış yedi. İlerleyen saatlerde ülkenin perakende satış rakamlarında sürpriz şekilde düşüş kaydedildi. Euro/dolar paritesi ivme kazanarak 1.0680 seviyesine yükselirken altın ise kaybını pek iyi telafi edemedi. Son gün, ABD'nin Michigan Üniversitesinden açıklanan güven endeksi rakamlarının düşük gelmesi parite ve altına yarasa da, kurtarmaya yetmedi. Altın haftayı yüzde 0.7 oranında kayıpla kapatırken, gümüş yüzde 1.7, platin yüzde 3.8 ve paladyum yüzde 3.3 kayıpla altını takip ettiler. Dolar bu hafta da yüzde 2 değer kazanarak yatırımcıların gözdesi oldu.
Önümüzdeki hafta FED toplantısına kadar dolar için spekülatif işlemler yapılmaya devam edilecek gibi gözüküyor. FED’in, ‘sabırlı’ olma konusundaki tavrının değişmesi beklentiler dahilinde. Öyle olduğu taktirde altın daha fazla kan kaybına uğrayacaktır. Ayı piyasasının oyuncuları altının peşini bir süre bırakmayabilir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018