Ayakkabıda ucuz ithalata fren AB’ye ihracata hız

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Ayakkabı sektör temsilcilerinin arkadaşımız Yener Karadeniz’e verdiği bilgiler, 21 milyar çiftlik dünya ayakkabı pazarında yüzde 2-2.5 paya 500 bin çiftlik üretime sahip olan ülkemizin bu alanda önemli imkanlara sahip olduğunu gösteriyor. Bu yılın ilk yarısında AB ülkelerine ihracatta önemli artışlar yaşanırken, 10 Ağustos’ta ithalatta devreye sokulan vergi ve koruma önlemi ile sektörün gelişmesinin önü açılıyor. 

Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, 2013 yılında ilk sıralarında Rusya, Irak Suudi Arabistan, Ukrayna, Almanya ve İngiltere’nin yer aldığı ihracat yaptığımız ülkelere toplam ihracatımız 723 milyon dolar iken, ilk sıralarında Çin, Vietnam, İtalya, Endonezya, Hindistan, İspanya ve Portekiz’in yer aldığı ithalat yaptığımız ülkelerden toplam ithalatımız, 992 milyon dolar seviyesine ulaşmış. 

Bu açıdan 10 Ağustos kararları, sektör temsilcilerine göre, özellikle ucuz ithalata fren getirecek. Son yılın ilk yarısında ihracat verileri ise AB pazarına ihracatımızın hızla arttığını ortaya koyuyor. 

Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin ithalata getirilen vergi ile ithalat azalırken, sektörün büyük atılım yapacağına inandığını açıklıyor. İnuovo Ayakkabı yönetim kurulu başkanı İsmet Doğaner ise AB ülkelerine bu yılın ilk altı ayında ihracatta yüzde 30 artış olduğunu belirtiyor . Toplam deri ihracatında da AB ülkelerine ihracatta önemli artışlar olduğu öne sürülürken, İspanya’ya yarı işlenmiş veya bitmiş deri mamul ihracatının yüzde 453 oranında artışla 3.5 milyon dolara ulaştığı açıklanıyor. İtalya’ya artışın yüzde 125’le 17 milyon dolara, Almanya’ya artışın yüzde 44 ile 6 milyon dolara yükseldiği bilgisine yer veriliyor. AB’nin toplam içindeki payının ise yüzde 16 artışla yüzde 37.6’ya yükseldiği belirtiliyor. 

Sektör temsilcileri hızlı değişen moda nedeniyle hızlı tedarik imkanına sahip olan ayakkabı sektörümüz nedeniyle, AB pazarına ihracatımızın hızla arttığını, artmaya devam edeceğini söylüyorlar. 

Daha önce pazarda yüksek payı olan Çin gibi uzakdoğu ülkelerinin siparişlere 4 ayda cevap verebilmesinin yarattığı özellik nedeniyle, birçok Avrupalı firmanın Türkiye’den alıma yöneldiğini, Türk üreticilerinin modaya çabuk adapte olmalarının, ihracat güçlerini artırdığını, artırmaya devam edeceğini söylüyorlar. Bu gelişmenin kapasite kullanımını artıracağını, bunun da birim başına düşen maliyetleri azaltacağını, buna bağlı olarak hem nihayi tüketiciye uygun fiyatta ürün sunulacağını, bunun da tüketimi artıracağını da belirtiyorlar. Bu gelişen üretim yapısının dünya ayakkabı üretim pazarında bizi daha rekabetçi kılacağının altını çiziyorlar. 

Sektör temsilcilerinin belirttiği gibi 10 Ağustos’ta ithalata getirilen vergi ile bir yandan ucuz ayakkabı ithalatı frenlenirken, modaya uygun ve hızlı tedarik ile AB’ye ihracatta artışın süreceği görülüyor. Bunun sonucunda 2015 yılında ayakkabı ithalatının hızla gerilerken, ihracatının milyar doların üzerine çıkacağını beklemek yanlış olmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar