Ayakkabı sektörüne AYSAD bakışı..
Türkiye, yıllık 500 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesi ile Avrupa’da ilk sırada yer alırken dünyada ise geçen yıl yedinci sıraya yerleşti. 280 bin çalışanı ile 18 bin 500 işletmeye sahip olan sektör 35 farklı sektörle de girdi çıktıya sahip.
Türkiye nüfusunun 2 milyonun geçinmesine katkı sağlayan ayakkabı sektöründe, dünyada 117 milyar dolarlık ticaret yapılıyor. Sektörün Türkiye ekonomisine katkısı ise yıllık 7.9 milyar dolar civarında...
Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Ömer Kadir Arpacı’dan sektörün 2016 yılını değerlendirmesini , 2017 yılına ilişkin de beklenti ve öngörülerini anlatmasını rica ettim.
Ekonomi Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda ithalata ek vergi getirmesi, 2016 da etkisini fazlasıyla gösterdiğini üretim ve istihdamda önemli artışlar, ithalatta ise ciddi düşüşler sağladığını kaydeden Başkan Ömer K. Arpacı, “Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, en büyük pazarlarımızdan biri olan Rusya ile ilişkilerimiz, ABD seçimleri, yükseler kurlar ve diğer faktörlerin yarattığı olumsuz havaya rağmen, 2016 yılında ihracatımızı %6 büyüterek 706 milyon dolara ulaştırdık” dedi.
İnadına ihracat
“15 Temmuz hain girişiminin boşa düşürülmesi en güzel örneğini sergilediğimiz ortak vatan sevgisinde hayat bulmuştur” diyen Başkan Ömer K. Arpacı’nın değerlendirmesi ve öngörüleri ise şunlar; “Şimdi aynı hassasiyeti, ekonomik mücadelemizde de vermemiz, işlerimize daha çok sarılmamız, zorluklardan yılmamamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu nedenle ihracat temel noktamızı oluşturmaktadır. Ülke ekonomisine ana ve yan sanayi olarak yaklaşık 8 milyar dolarlık katkı sağlayan sektör firmalarımız, AYSAF Fuarı’nı yaklaşık yüzde 15 büyüterek 15 bin 500 metrekareye ulaştırdı. Dernek olarak 172 ülkenin büyükelçilikleri ve ticari ataşeliklerine bilgilendirme yazıları gönderdik. Ayrıca ticari ataşeliklerimizden ihracatımızı arttırmak amacıyla yeni pazar araştırmaları yapmalarını talep ettik. Oluşturulacak olası pazarlara ait bilgileri derleyip üyelerimizle paylaşacağız.”
Sektör sorunları
Dünya ekonomilerinde büyümenin yavaşladığı bu dönemde, kendi imkanlarıyla ayakta durmaya çalışan sektörümüz, iç ve dış piyasada rekabetin yanı sıra finans, tahsilat, çalışanların durumu, işletme maliyetleri ve başka sorunlarla uğraşmaktadır. Bu durum Ar-Ge ve diğer yatırımlar ile ihracata odaklanmayı güçleştiriyor. Tahsilat ve vade sorunu gün geçtikçe daha da büyüyor. Satış zincirleri ve mağazalardan başlayan vadeler, sırasıyla toptancı, imalatçı, son durak olarak da yan sanayi firmalarımıza uzanıyor. Yan sanayi firmaları değişik sektörlerden oluştuğundan, bu vadeleri hammadde tedarikçilerine kabul ettiremiyorlar. Ortaya çıkan sıkıntı da öz sermayelerinde erime ve kredi kullanma zorunluluğunu oluşturuyor. Dolarla mücadele edilen bu dönemde, sektörün de 15 Temmuz ruhuyla dayanışmasını sergileyip, bu soruna çare üretmesi gerekiyor.
Zira bankaların tutumu ortada; Çoğu firma zorlanmakta, ne yazık ki küçülmeye ya da kapatmaya gidenler olmaktadır.
Finans maliyetlerini düşmesi hem iç piyasada rahatlama yaratacak, hem de maliyetler nedeniyle yükselen ihracat birim fiyatlarımızı rekabetçi kılacaktır. Sektör bu sorunu kendi içinde aşarken, devletimizin olanaklar sağlaması ve bankaların da katı, acımasız tutumlarını değiştirmesi gerekmektedir. Biz ihracat sevdasından vazgeçmiyoruz. Bu amaçla ilkini 1997- 1998 yıllarında çıkardığımız, üye firmalardan oluşacak yan sanayi kataloğunu 2017 yılında tekrar çıkaracağız. Bu kataloğu yurtdışı fuarlara, firmalara, ticari ataşeliklere ve bütün pazarlara ulaştırmaya çalışacağız
57. AYSAF - Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarını TASEV ve KOSGEB işbirliği ile en geniş katılımla 03-06 2017 tarihleri arasında CNR EXPO’da gerçekleştireceğiz. Netice itibariyle sektörümüzün ve ülkemizin son derece zorlu bir sınavdan geçtiği bu dönemde oturup izlemek yerine, süreci artıya çevirmenin amacındayız. Bu inançlarımızla 2017 yılına umutla bakıyoruz..”