Avusturya hangi zirve yolunda?
Avusturya'da son seçimlerden sonra yeni bir dönem başladı. Dünyanın en genç başbakanına sahip olmanın yanında, bu dönemde yaşanacaklar sadece bu ülkenin değil, diğer ülkelerin de merak konusu. Ülkede yükselen milliyetçilik rüzgarını, biraz da yumuşatarak arkasına alan Sebastian Kurz, partisi olan Avusturya Halk Partisini (ÖVP), iktidara taşıdı.
Genç yaşına rağmen, arkasında çok parlak bir politik geçmişi olan Kurz, seçimler öncesi halkına Avusturya'yı Avrupa'nın zirvesine çıkarma sözü vermişti. Eğer bu sözde bir ekonomik anlam yüklü değilse, Avusturya barındırdığı Avusturya Alpleri ile zaten Avrupa'nın zirvesinde.
83 bin kilometrekarelik bir alanda, yaklaşık 8.7 milyonluk bir nüfus barındıran Avusturya'da kişi başı yıllık ortalama gelir de 40 bin euro civarında.
İşsizliğin 2016 rakamlarıyla yüzde 6 olduğu bu ülkede, en büyük sorunlardan birisi de toplumun geneli tarafından yabancılar ve mülteciler görülüyor. Bir refah ülkesi görünümü veren Avusturya'nın yönünün ve dış ilişkilerinin nasıl bir yol izleyeceği de başta Türkiye olmak üzere, ilgi ve dikkatle takip edilecek.
Bir genci, iç politikada ve dış politikadaki başarısına bakarak, ülkenin yönetimini emanet eden Avusturyalılar, daha şimdiden nefeslerini tutarak, alacağı kararları bekliyorlar.
Genel olarak, göçmenlerle olan çatışma dışında bir sorunu görünmeyen bu Alp dağları ülkesinin, dış politikada başta Türkiye olmak üzere, tarihten gelen sorunları, onlara izleyecekleri yolda etki edecek.
Aslen Slav ırkından olan, ama ana dil olarak Almanca konuşan Avusturyalılar, genelde Almanlardan çok Ruslara daha çok yakınlık ve sempati duyarlar. Bu ise onları Slavların sevdiği bir halk haline getiren unsurlar arasında yer alır.
En önemli gelir kaynağı turizm olan Avusturya, bu alanda en çok Almanlara bağımlıdır...
Kısacası, Sebastian Kurz, soyadının anlamında olduğu gibi, kısa zamanda yönünü ve başarı ya da başarısızlığını gösterecektir...
Bunu en çok merak edenler ise, bu ülkede çalışan yabancılar ile mülteciler merak etmektedirler.