Avrupalıya göre futbol birleştiriyor, din ayrıştırıyor
Bugünkü köşemizde, FREE Project (Football Research in an Enlarged Europe) tarafından Avrupa çapında yapılan “European Policy Brief” isimli araştırmada katılımcılara yöneltilen bir sorudan yola çıkarak futbol üzerine fikir jimnastiği yapacağız. Odaklanacağımız soru, tüm Avrupa’da 7 bin 252 kişiye sorulan “Sizce aşağıdaki kavramlar Avrupalıları ne ölçüde birleştirir veya ayrıştırır?” sorusu. Birliğin geleceği ile ilgili spekülasyonların hız kazandığı son dönemde, ekonomi dinamikleri üzerinden dile getirilen kimi senaryolar “Avrupalılık” kavramının yara almakta olduğuna işaret ediyor. Anket çalışmasının gözler önüne serdiği tablo ise oldukça farklı kavramlara vurgu yapıyor. Buna göre Avrupalılar, mali ve idari politikaların birleştiriciliğinden çok kültür, sanat ve sporun bu alandaki etkisine dikkat çekiyorlar. Katılımcıların yüzde 27.8’i ortak kültür-sanat hazinesinin ve devam eden faaliyetlerin Avrupalılık kavramı üzerine “kesinlikle birleştirici” rol oynadığına inanıyor. Bu şıkka “bir ölçüde birleştirici” diyenlerin oranı ise yüzde 41.6. İki cevabı topladığınızda kültür ve sanatın birleştirici rolünü öne çıkaranların oranı yüzde 69.4 oluyor. Oldukça sürpriz biçimde ikinci sırada futbol yer alıyor. Futbolun Avrupalılar üzerinde birleştirici rol oynadığına inananların oranı toplamda yüzde 61.3. (Kesinlikle birleştirici yüzde 25.4 – Bir ölçüde birleştirici yüzde 35.9) Bu anlamda futbol tek başına “demokrasi”, “coğrafya”, “Avrupa Birliği kurumları” ve “din” seçeneklerinin önüne geçiyor. Hatta 7 bin 252 kişilik örneklemden yola çıkarak bir genelleme yapacak olursak; Avrupalıların yüzde 47,4’ü dinin, yüzde 32,2’si AB kurumlarının, yüzde 30,3’ü coğrafyanın ve yüzde 24,3’ü de demokrasi kavramının insanları birbirlerinden ayrıştırdığına inanıyor. Bu ilginç veriler, bugüne kadar Avrupa Birliği’ne dışarıdan yöneltilen “Hıristiyan Birliği” eleştirilerinin en azından tabanda bir karşılığı olmadığını göstermesi bakımından önemli. Hatta sıradan bir Avrupalıya göre UEFA ya da futbol kulüpleri, insanları birleştirme konusunda kiliselerden / dini kurumlardan çok daha önemli bir görev üstleniyor.
Çalışmayla ilgili bir başka ilginç veri de soruya “futbol birleştiricidir” cevabı verenlerin bir kısmının aslında futbola yakından ilgi duymuyor oluşu. Avrupalılar, futbola yakından ilgi duymasalar da yarattığı ekonomik devinime saygı duyduklarını, futbolun gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdığını ve serbest dolaşım gibi konulara öncülük ederek liberalizasyonu kolaylaştırdığını belirtmişler. Öte yandan “futbol ayrıştırıcıdır” seçeneğine oy veren yaklaşık yüzde 23’lük kesimin çok büyük çoğunluğu ise bunun sebep olarak futbolda paranın her geçen gün daha fazla önem kazanmasını ve bu sporun giderek “zenginlerin eğlencesi” olmaya başlamasını göstermişler.
Gelelim, çalışmanın bizimle ilgili önemli bölümüne. Çalışma sonucunda ortaya çıkan raporun sonuç kısmında, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmamasından yola çıkılarak bize özel bir bölüm ayrılmış. Buna göre “futbol birleştiricidir” diyenlerin çok büyük bir kısmı Türkiye’yi Avrupa’nın doğal bir üyesi olarak tanımlamışlar ve Türk kulüplerini Avrupa organizasyonlarında “olmazsa olmaz” olarak nitelemişler. Kolaylıkla tahmin edebileceğimiz gibi, Türkiye’ye bakışın “din kesinlikle birleştiricidir” cevabı veren yüzde 11.7’lik kısma gelene kadar epey değişmesi söz konusu. Şahsi fikrim, buradan çıkarmamız gereken bazı dersler olduğu yönünde. Özellikle son yaşanan “Fenerbahçe’ye saldırı” olayından sonra ülkemizin kimi sosyal katmanlarında mevcut “Doğulu-Batılı” (coğrafya), “Alevi-Sünni” (mezhep) gibi ayrışmalara “Fenerli – Trabzonlu” (futbol) bölünmesi de eklendi. “Galatasaray – Fenerbahçe” , “Beşiktaş – Bursaspor” gibi ayrışmalar zaten mevcut iken bu tür bölünmelerin artması bizim Avrupa’nın tam zıddı uygulamalara imza attığımızı gösteriyor. Şu çok açık ki, futbolu yanlış yönetiyoruz ve en başta futbolda adalet duygusunu sağlayamıyoruz. Oysa UEFA karar mercilerinin önlerine gelen dosyalarda büyük – küçük kulüp demeden aldığı kararlara bakmak, yol haritası belirleyebilmek için yeterli.
Dünya liglerinden haberler
- İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United, kadrosuna stoper takviyesi yapmaya hazırlanıyor. İngiliz Daily Mirror’a göre, Borussia Dortmund’un yıldızı Mats Hummels ile uzun süredir ilgilenen Manchester United, bu transferden olumsuz sonuç alırsa rotasını Paris’e çevirecek ve Brezilyalı savaşçı stoper Thiago Silva ile anlaşma zemini arayacak. İngiliz devi bu transfer için Robin van Persie, Javier Hernandez, Rafael ve Nani gibi isimleri takas seçeneği olarak PSG’ye sunacak.
- Barcelona’da yedek kaldığı için mutsuz olan Pedro, yaz transfer döneminde takımdan ayrılmak istiyor. Marca’nın haberine göre, artık 27 yaşında ve futbolunun en verimli çağında olan İspanyol kanat oyuncusu Pedro, transfer sezonu açıldığında başka takıma geçiş yapmak istiyor. Onun isteyecek ilk talipler ise Ada’dan: Manchester United ve Liverpool. Ayrıca İtalyan ekibi Inter de devrede. Ocak 2016’ya kadar transfer yasağı olan Barcelona, yerine birini koyamayacağı için Pedro’nun satışında pek istekli davranmayabilir.
- Bu sezon forvet hattında sıkıntı yaşayan Roma’da, taraftarlar Arjantinli golcü Gonzalo Higuain’in transfer edilmesini isterken, sportif direktör Walter Sabatini Napoli’de forma giyen yıldız isim hakkında görüş bildirdi. Roma taraftarlarının Higuain isteği üzerine açıklama yapan Sabatini, “Higuain’i neden almıyorum çünkü çok pahalı” ifadesini kullandı. İtalyan basınında yer alan haberlerde, Napoli’de mutlu olmayan Higuain’in, Şampiyonlar Ligi’ne kalınamaması halinde takımdan ayrılabileceği belirtilmişti.
- Manchester City’nin yeni golcüsü Wilfried Bony şu ana kadar gerçek performansını gösteremediğini ancak önümüzdeki sezona kadar toparlanacağını söyledi. Daily Mirror’a verdiği demeçte performansından kendisinin de memnun olmadığını söyleyen Bony, “Evet durum sinir bozucu ancak bunun sebebi öncelikle sakatlık ve ardından maç kazanamamamız. Kimse ilk birkaç hafta içinde %100 performans beklemez. Bu seviyeye gelmek için çok çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.
- Almanya Ligi takımlarından Schalke’nin Başkanı Clemens Tönnies, sezon sonu Real Madrid ile sözleşmesi sona erecek Sami Khedira hakkında konuştu. Alman orta saha oyuncusuna olan ilgilerini net bir şekilde açıklayan Tönnies, 28 yaşındaki isme imza attırmak için her şeyi yapacaklarını söyledi. Tönnies, “Sportif direktörümüz Horst Heldt ve Khedira’nın menajeri kabul edilebilir bir anlaşma için görüşüyor. Gerekirse şartlarımızı zorlayacağız.” şeklinde konuştu.
Türkiye liglerinden haberler
- Trabzon Dernekleri Federasyonu, Karadeniz şehirlerinden temsilcilerin katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, sarı-lacivertli takımın otobüsüne yapılan silahlı saldırıyı eleştirdi. Federasyonun Mecidiyeköy’de bulunan merkezinde yapılan basın toplantısına; Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Sinop ve Ordu illerinden temsilciler katıldı. Toplantıda söz alan konuşmacılar, aradaki gerginliğin sona ermesi için ise Futbol Federasyonu’nun adil kararlar alması gerektiğine vurgu yaptılar.
- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, Mersin’de hakem alt yapısı için kurs açacaklarını belirterek, “Hakem sayısını en azından 2 katına çıkarmak mecburiyetindeyiz” dedi. Mersin’de bir otelde gerçekleştirilen Merkez Hakem Komitesi aylık olağan toplantısında konuşan Namoğlu, “Gelecek günlerde yeni alt yapı adına bu yörede kurs açıp, yeni gençlerin kursa katılmalarını sağlayarak, geleceğin hakemlerinin temelini atmayı düşünüyoruz. Hakem sayısını en azından 2 katına çıkarmak mecburiyetindeyiz.” cümlelerini kullandı.
- Sezona Cesare Prandelli yönetiminde hazırlanarak başlayan ve özellikle Şampiyonlar Ligi’nde arka arkaya gelen başarısız sonuçlardan sonra İtalyan teknik adam ile yollarını ayıran Galatasaray’da Hamza Hamzaoğlu’nun önümüzdeki sezon da takımın başında olması bekleniyor. Sarı-kırmızılı camiada 23 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçimi öncesi iki önemli aday da Hamzaoğlu ile yola devam edeceklerini açıkladı. Galatasaray kulübündeki kariyerine aralık ayında başlayan Hamzaoğlu, 5 aylık süreçte başarılı bir performans ortaya koymuştu.
- Spor turizminin başkenti Antalya’da 96 dönümlük araziye yapılan 33 bin kişilik, enerjisini güneşten sağlayacak stadın yüzde 87’sinin tamamlandığı, mayıs ayında resmi açılışının yapılacağı bildirildi. Stadın proje müdürü Yaşar Aydın yaptığı açıklamada stadın, Türkiye’nin tam dairesel olarak yapılan tek stadı olduğunu söyledi. Stadın tüm tribünlerinin üzerinin 13 bin metrekarelik güneş enerjisi kolektörlü çatı ile kapatıldığına dikkati çeken Aydın, stadın UEFA kriterlerine uygun şekilde hazırlandığını belirtti.
- Yeni sezona yeni stadında ve güçlü bir kadroyla girmek isteyen Beşiktaş hakkındaki transfer iddialarının ardı arkası kesilmiyor. İsmi siyah-beyazlı kulüple anılan son oyuncu ise Bordeaux’nun Senegalli milli stoperi Lamine Sane. 1.92 boyundaki savunmacı güçlü fiziği ile dikkat çekerken, hava toplarındaki başarısı ve markaj kabiliyetiyle de tanınıyor. Takımında kaptanlık pazubandını da takan Sane’nin 2017’ye kadar Bordeaux ile sözleşmesi bulunuyor.