Avrupalı yönetici kadınlar İstanbul’da buluşuyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

European Women’s Management Development International Network (EWMD,) özel sektör, eğitim, politika ve kültür alanlarında çalışan bireysel ve kurumsal üyelerden oluşan bir network. 

EWMD Yönetimde Kadın Network’ü, Brüksel’deki EFMD Vakfı‘nın (European Foundation for Management Development) desteği ile bir grup Avrupalı kadın tarafından 1984 yılında kuruldu. 

EWMD’nin en önemli hedefleri arasında nitelikli kadınların yönetim kademelerinde daha fazla temsil edilmesi ve görünür kılınması yer alıyor. 

EWMD, yönetim kademelerindeki kadınların sayısının artmasıyla kurum ve şirketlerde yönetim kültürünün zenginleşeceği, çeşitlilik kazanacağı ve yönetim kalitesinin artacağı fikrini savunuyor. EWMD bu doğrultuda bir yandan siyasi tartışmalarda yerini alırken, diğer yandan bilimsel çalışmalara destek veriyor. 

Network'ün 900 bireysel ve kurumsal üyesi var. Avrupa’nın 14 ülkesinde, 40’ın üstünde kentte ve buna ek olarak ABD, Güney Afrika ve Asya ülkelerinin bazılarında faaliyet gösteriyor. 

EWMD‘nin 29. Uluslararası Konferansı’na bu yıl ilk kez Türkiye evsahipliği yapıyor.  

Konferans Beyoğlu Belediyesi’nin ana sponsorluğunda 14 Kasım'da Point Otel Taksim’de gerçekleşecek.

Konferansa Avrupa'dan ve Türkiye’den 150’nin üstünde kadın yöneticinin katılması bekleniyor. EWMD Türkiye Başkanı Tanju Cepheli ise konferans yoluyla Türk ve Avrupalı kadın yöneticilere uluslararası diyalog, farklı kültürleri tanıma, yeni fikirlerle buluşma ve iş ilişkileri kurabilmeleri için bir platform sunmayı hedeflediklerini dile getiriyor. 

Konferansın bu seneki ana başlığı “İş Yaşamında Çeşitlilik Sorun mu, Başarı Sebebi mi?” olarak belirlenmiş.  

Avrupa Birliği’nde Çeşitlilik Politikaları; Bir Avrupa Kadın Yönetici Bakış Açısıyla İslam Ülkelerinde Çeşitlilik Uygulamaları; Küresel Şirketlerde Çok Kültürlülük ve Çeşitliliğin Yönetimi: İşyerinde Cinsiyet Çeşitliliği: Kadın Dostu Şirket Nedir?; Çok Kültürlü İletişim tartışma başlıklarından bazıları. 

"Yönetici Kadınların Medya, Siyaset ve Ekonomideki Yeri" başlıklı oturumda ise, Dünya Gazetesi'nin de katılımı ile kadının medya, siyaset ve ekonomideki rolü ve temsilini masaya yatıracağız. 

Dünya Bankası rakamlarına göre yöneticilerinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu şirketlerde karlılık oranı yüzde 34 daha fazla.

Geçtiğimiz günlerde Mercer tarafından gerçekleştirilen ‘Kadınların İşgücüne Katılımı Araştırması"na göre geçtiğimiz 20 yılda yaşanan geliştirmeler, kadının iş yerindeki konumunu biraz daha iyiye taşısa da, temsil, eşitlik ve kariyer açısından kadınlar erkeklerden hala çok gerideler.

Araştırmaya katılan firmaların kadınlara bakış açısı aynı şekilde devam ettiği sürece üst yönetim pozisyonlarının sadece üçte biri kadınlar tarafından temsil edilecek. 

Kadına yönelik bakış açısının değişmesi şart, çünkü toplumun yarısının temsil edilmediği ekonomilerin sürdürülebilir bir şekilde büyümeleri mümkün değil. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar