Avrupalı Türklerden ‘boykot’ çağrısı

Fikret AYDEMİR
Fikret AYDEMİR [email protected]

Tatil bitti. Geçtiğimiz hafta Avrupa’da, bu hafta Türkiye’de milyonlarca çocuk için yeni ders yılı zili çaldı ilk defa…

Batı Avru­pa’da 6,5 milyon olmak üzere yurt dışında 7,5 milyon Türk vatandaşının yaşadığı tahmin ediliyor. ‘Gurbetçi’ yakıştırmasından haz­zetmeyen milyonlarca Avrupalı Türk, tatil için gittikleri anavatanlarından yaşadıkları ülkelere geri dönüş yaptı.

“Fiyatlar çok yüksek…”

‘Avrupa’daki Türklerin sosyal medyadaki “Fiyatlar çok yüksek, seneye Türkiye’de ta­til yok” paylaşımı binlerce beğeni ve yorum aldı. Paylaşımın altındaki bütün yorumları okuyunca, tam bir Avrupalı Türk ve Türki­ye’de yaşayan insanların ‘gurbetçiler’e bakı­şını ortaya koyuyor… İşte “Fiyatlar çok yük­sek, seneye Türkiye’de tatil yok” paylaşımı­nın altındaki yorumlardan bazıları:

-Bence bir sene gidilmesin. Gitmek iste­yen de köyüne gitsin otursun. O zaman bizle­re olan tavırları belki biraz değişir.

-Eskiden bu kadar soygun yoktu... İnsan­larımız mı arsızlaştı... eee ne olacak Kuran’a göre bir yaşantı olmazsa olacağı bu. Namaz yok, deist çok, ateist çok, agnostik bunu da yeni duyduk… Bakalım daha neler duyacağız acaba.

-Türkiye şu an Almanya’dan pahalı, Al­manya’daki çoğu ürünler Türkiye’de nere­deyse iki katı pahalı.

-Hep aynısını diyorsunuz, her sene yine geliyorsunuz, bari sözünüzün arkasında du­run.

-Gelmeyin, siz gelince bizi yok sayıyorlar, 3 liralık yeri sayenizde 30 liraya bize de veri­yorlar. Gelmeyin ki normale dönsünler. Sizin yüzünüzden Türkiye’de yaşayanlar tatil ya­pamıyor. Birkaç sezon gelmeyin ki anlasın­lar böyle olmaması gerektiğini.

-Aynen katılıyorum. Seneye Türkiye tati­li yok. Pahalılıktan ziyade, gurbetçilere düş­man gibi davranan ve kazıklamayı hak gören bir kesim sözde esnaf var. Yazık.

-Birileri çıksın desin ki ben Türkiye’de dolandırılmadım, çarpılmadım... Her Al­mancı özellikle bir yakını tarafından mu­hakkak kazıklanmıştır. Ben Alman plakası ile Türkiye’de dolaştığım zaman, Türkiye in­sanlarının bakışlarından anlıyorum ki için­den hiç iyi şeyler söylemiyorlar.

-10 yıl evvel 100 euro bozdurup kendimi­zi Sultan Süleyman gibi hissediyorduk. Şim­di bin euro iki üç günde eriyip gidiyor.

-Devleti zayıflatma, hükumeti devirme projesi. Pek çok ayağı var. Fiyatları çıkar, halkı isyana sürükle, turistleri / gurbetçileri Türkiye’den uzaklaştır…

-Uçak bileti almamakla başlasak tatile gitmemeye nasıl olur? Sadece Türkiye’mizin pahalılığı degil başta uçak biletlerinden baş­lamak lazım. Bir yıl uçak bileti ve tatili pro­testo edersek o zaman bizlerin kıymeti biraz anlaşılır.

-Zaten istenmediğiniz yere gelmek ayrı yüzsüzlüktür.

Tüm zamanların rekoru kırıldı

Avrupalı Türklerin tüm zamanların re­korunu kırarak, Edirne’den 22 Haziran - 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında 4 milyon 330 bin 25 kişinin karayoluyla sınır kapıla­rından giriş yaptığı belirtildi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, ‘gurbetçi sezonunda’ kentteki sınır kapılarından Türkiye’ye 4 milyon 330 bin 25 yolcunun giriş çıkış yaptığını açıkla­dı. Geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir artışın olduğunu belirten Vali Sezer, “Gurbetçi se­zonunda 1 milyon 59 bin 834 binek araç gi­riş çıkışı oldu. Aynı dönemde 4 milyon 330 bin 25 gurbetçimizin bu sene giriş ve çıkışı söz konusu. Bu sene rekorlara imza attık. Bir günde 57 bin yolcu girişiyle tüm zamanların rekoru kırıldı” açıklamasını yaptı.

7 milyar dolarlık katkı

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sı­rakaya, 2020 yılından itibaren her yıl Kapı­kule’ye giderek gurbetçi vatandaşlarla gö­rüştüğünü belirtti.

Yurt dışında yaşayan gur­betçilerin ülke ekonomisine 7 milyar dolar döviz katkısı sağladığını ifade eden Milletve­kili Sırakaya, “Son dönemde maalesef ülke­mizde kimi çevrelerin vatandaşlarımız için­deki, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza karşı oluşturulmaya çalışılan bir hasmane tutumun, bir düşmanlık profilinin oluştur­ma gayretlerinde büyük bir üzüntüyle takip ettiğimizi, bu konuyla ilgili olarak siyaseten yapacağımız mücadeleyle birlikte hukuki mücadelesini de yapmakta kararlıyız” açık­laması yaptı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Pandora’nın Kutusu 25 Eylül 2024
5,5 yıl sonra gelen davet 28 Ağustos 2024
Eğitim şart! 21 Ağustos 2024
Olimpiyat hayalleri 14 Ağustos 2024
Unutulan ülke Kıbrıs 07 Ağustos 2024
AB, ABD ve yapay zekâ 24 Temmuz 2024
AB yol ayrımında 19 Temmuz 2024