Avrupalı liderler, altının da yolunu açtı
Geçtiğimiz hafta piyasalarda, Avrupalı liderler zirvesi rüzgarı esti. Özellikle; zirve öncesi beklentiler ve sonrası alınan kararlar euro/dolar paritesini yukarıya taşırken, zayıflayan dolar karşısında yatırımcı, emtia piyasasına ve artan risk iştahı ile borsalara yöneldi. Euro lehine, yüzde 1.89 oranında yükselen parite desteğini arkasına alan altın, haftalık bazda yüzde 6.18 oranında değer kazanarak haftanın kapanışını,1743.59 dolar/ons'dan yaptı. Kıymetli maden ve temel metal fiyatlarında ciddi yükselişler yaşanırken, ABD ve Avrupa'nın uzun vadeli hazine bonolarına satışların geldiği gözlendi.
Yeni haftaya 1640.30 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, Avrupalı liderlerin, önceki hafta sonu yapmış olduğu toplantıda, 'çözüm haritasının' ana hatlarını belirlemesinin, piyasalarda yarattığı olumlu hava ile yukarı yönde hareketlendi. Ancak; salı günü, ABD'nin önemli kurumlarından olan Conference Board'ın, tüketicinin güven hassasiyetini ölçen endeksinin, hem mevcut durum, hem de beklenti kalemlerinde yaşanan ciddi düşüş, yükseliş trendindeki altın ve gümüş fiyatlarını zıplattı. Altın, 1 ay sonra 1.700 dolar/ons'taki psikolojik sınırı kırdı. Çarşamba günü piyasalar, Brüksel'de gerçekleşen toplantıyı yakın takibe aldı. AB liderler zirvesi, sekiz saat süren çetin müzakerelerin ardından, finansal krizle başa çıkabilmek için, Yunanistan'ın borcundan kaynaklanan yüzde 50 kaybın satın alınması ve EFSF'in 1 trilyon euroya yükseltilmesi konusunda anlaşmaya vardı. AB liderleri, bankaları krize daha dayanıklı getirmek adına koordineli sermaye takviyesinde de anlaşırken, Alman Meclisi'nde EFSF'nin genişletilmesine ilişkin önerge onaydan geçti. Fonun artırılması hususunda üzerinde anlaşılan 2 ana temelden ilki; EFSF'nin bir sigorta mekanizması olarak çalışması ve diğeri EFSF'nin kamu ve özel sektör fonları ile kaldıraçlandırılması oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, fonun genişletilebilmesi için Çin'den de destek isteyeceğini duyurdu. Sonuçta; Euro Bölgesi'nin sorunlarını çözmeye yönelik, ilk defa güçlü bir birlikteliğin sağlanması, hem euroyu, hem de risk iştahını yukarıya taşıdı. Perşembe günü 1.4280 seviyesine ulaşan parite, altının fiyat bandını da, 1725 - 1750 dolar/ons aralığına yükseltti. Toplantının sonuçlarından memnun yatırımcılar, hisse senedi piyasalarına adeta akın etti. Perşembe günü ABD tarafından gelen, umut verici büyüme verisinin de katkısıyla artan risk iştahı, S&P'nin, 1974 yılından bu yana en iyi aylık performansını göstermesinde etkili oldu. Haftanın son günü altın, yatay seyrine rağmen, 1743.60 dolar/ons'ta dengelenerek yatırımcısına yüzde 6.18 getiri sağlarken gümüş, haftalık bazda yüzde 12.31'lik getirisiyle emtia piyasasının gözdesi oldu. Bakır fiyatları yüzde 11 yükselişle gümüşü izlerken, Nymex türü ham petrol fiyatı yüzde 6.60 oranında yükseldi. Dolar ve uzun vadeli devlet bonolarından çıkan yatırımcıların tercihleri, artan risk iştahı ile birlikte hisse senedi ve emtia alımları tarafında oldu.
Bu hafta içinde, oldukça yoğun bir küresel ekonomik program var. Avrupa Merkez Bankası'nın yeni atanan başkanın ilk yorumları da piyasa oyuncularının takibinde olacak. Doların kayıplarından nemalanan emtia piyasası bu hafta, mevcut fiyat seviyelerini korumaya çalışacak. Geçen hafta, AB liderler zirvesiyle oluşan olumlu havayı iyi kullanan piyasalarda kar satışları yaşanabilir. Altın; bu hafta, 1750 dolar/ons direncini kırmak için yine parite desteğini arayacaktır.