Avrupalı gurbetçilerin yeni adresi Türkiye, Çin ve Peru

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

 

 

Fransız danışmanlık şirketi Equance tarafından yapılan bir araştırmaya göre, gurbetçilerin yeni adresleri Türkiye, Çin ve Peru. 
Araştırmada, Türkiye'de yaşamayı tercih eden Avrupalıların oranında yüzde 11 artış izlendiği dile getiriliyor. Bunun başlıca nedeni, hızlı büyüyen ekonomisi; hızlı tüketen genç nüfusu ve coğrafi konumu ile Türkiye'nin yabancılara önemli iş fırsatları sunuyor olması. Avrupalıların Çin'de yaşamayı tercih etmelerinin nedeni de farklı değil. Bu ülkedeki yabancı sayısındaki artış da yüzde 10'un üzerinde. Bir diğer önemli adres ise Peru. Ülkedeki yabancı sayısının bir sene öncesine oranla yüzde 12 artmasının temel nedenlerinden birisi, Peru'nun Dünya Bankası tarafından iş yapma ve şirket kurma kolaylığı açısından Güney Amerika'nın en elverişli ülkesi olarak gösterilmesi.
2010 yılı sonunda kendi ülkesi dışında yaşayan insanların sayısı 200 milyonun üzerine ulaştı. Hız kazanan küreselleşmenin de etkisiyle bu sayının yükselmeye devam ettiği şüphesiz; ama dünya geneline yönelik tam bir sayı vermek kolay değil. Kendi ülkesi dışında yaşayanlar dört kategoride tanımlanıyor. Bunlar;  
. Belli bir süre için yabancı bir ülkede çalışan profesyoneller.
. Daha iyi bir yaşam şartı için yabancı bir ülkede yaşamaya karar verenler.
. Yabancı bir ülkede eğitimlerini sürdüren öğrenciler.
. Ekonomik nedenlerden dolayı, yabancı bir ülkeye giderek daha fazla para kazanmayı hedefleyen göçmenler.  
Yapılan araştırmalar, yurtdışında yaşayan insan sayısının dört kategoride de artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Gurbetçilerin gelişmiş ülkelerin nüfusundaki payı artarken; son dönemlerde gelişmiş ülkelerde yaşayanların da gerek profesfoyel gerekse kişisel nedenlerden dolayı kendi ülkelerini terk edip, gelişmekte olan ülkelere yerleşmeye karar verdikleri görülüyor.
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, gelişmiş ülkelerde gurbetçi ve göçmenlerın oranı toplam nüfusun yüzde 10'unu temsil ediyor. En fazla gurbetçinin yaşadığı bölge ise Ortadoğu. BAE'de gurbetçiler toplam nüfusun yüzde 70'ini oluşturuyor; Kuveyt'te ise yaklaşık yüzde 60'ını. 
Avrupa'da gurbetçi sayısının en fazla olduğu ülke, toplam nüfusun yüzde 30'u ile Lüksemburg. İkinci sırada nufüsunun yüzde 20'sini gurbetçilerin oluşturduğu İsviçre geliyor. 
Dünya genelinde hareketliliğin hızlanması, sadece gelişmiş ekonomileri ev sahibi konumuna sokmadı. Özellikle de son dönemlerde gelişmiş ekonomilerden çok insan yabancı ülkelerde yaşamaya karar verir duruma geldi. OECD'ye göre İngiltere bu sıralamanın en başında geliyor. Yurtdışında yaşayan İngilizlerin sayısı 3 milyonun üzerinde ve hızla artmaya devam ediyor.  
En yüksek maaşlar Asya'da
HSBC tarafından gerçekleştirilen farklı bir araştırma da, Asya'nın gurbetçiler için en çekici adreslerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Bunun temel nedeni ise en yüksek maaşların Asya'da olması.
HSBC'nin 100 ayrı ülkeden 5 bin 339 gurbetçinin yorumlarına yer verdiği Expat Explorer araştırmasına göre, Singapur'da yaşayan gurbetçilerin yıllık kazancı 200 bin dolara ulaşıyor. Bu, dünya ortalamasının yüzde 7 üzerinde. Bu yüzden dolayı Singapur, gurbetçilerin birinci tercihi. 
Bu arada bir ülkenin tercih edilmesinde ön plana çıkan temel iki kriter gelir seviyesi ve lüks ürünlere ulaşım rahatlığı olarak sıralanıyor. 
HSBC araştırmasına göre, önemli kariyer fırsatları sunan bir diğer ülke de Çin. Bu ülkede yaşamaya karar verenler, gelirlerinde yüzde 50 artış yaşarken, ülkeleri ile eşit yaşam şartlarına erişebiliyorlar. Çin, yabancılar tarafından en fazla tercih edilen 7. ülke konumunda. 
Ortadoğu ise finansal açıdan çekici bir adres olmaya devam etse de, yabancılar bu coğrafyadaki yaşam sürelerini daha kısa tutmayı tercih ediyorlar. Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerde yaşayan yabancıların üçte biri, gerek entegrasyon gerekse dil sorunu yüzünden bölgeyi terk etmek istiyor. 
Sonuç olarak gurbetçilerin en fazla kazandığı ilk on ülke, Singapur, Bermuda, Tayland, Hong Kong, Cayman Adaları, Meksika, Çin, İsviçre, Bahreyn ve Vietnam olarak sıralanıyor.  
İş dünyası için yeni bir hedef kitle
Dünya genelinde gurbetçilerin sayısının her geçen gün artması ve dağılımının yaygınlaşması, şirketlerin bu konuya daha fazla eğilmelerine yol açabilir. Dünya geneline yayılan gurbetçilerine özel hizmetler ve ürünler sunma konusunda oldukça aktif olan İngiliz şirketler, bu konuda örnek oluşturabilir. Özellikle de finans ve medya alanlarında.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar