Avrupa'yı beklerken
Şevket Keresteci / Finansinvest
Geçtiğimiz hafta boyunca ABD istihdam verilerine odaklanan hisse senetleri piyasaları yılın ilk günlerine oldukça güçlü girdi. Ancak, yeni yıla girerken Avrupa gündeminin de hareketlendiğini görüyoruz. İspanya, İtaya, Portekiz ve İrlanda gibi ülkelere ilişkin endişelerin yeniden artması bu hafta boyunca gündemin ön safhalarında yer aldı.Bu bağlamda da hisse senetleri piyasaları üzerinde baskı gördük.ABD tarafında ise bu hafta bilançolar açıklanmaya başladı. Hafta boyunca yoğun seyreden ajanda yüksek volatiliteye ve piyasalarda zayıflığa neden oldu.. Yurtiçi tarafa baktığımızda ise son günlerde olumlu bir performans sergileyen İMKB'nin özellikle yurtdışı haber akışına bağlı olarak kısa vadede değer kayıpları ile karşılaşabilir. Bu dönemde anlık piyasa hareketlerine karşı dikkatli olunmalı. Öte yandan dolar tarafında yaşanan yükselişin hız kazanması kısa vadede hisse senetleri üzerinde aşağı yönlü hareketi destekleyebilir.
Bu hafta 17,3 milyar TL geri ödeme yapan Hazine 7 Kasım 2012 itfalı yeni gösterge tahvilin ihracını gerçekleştirdi. Ayrıca 25 Ekim 2017 itfalı FRN ve 15 Ocak 2020 itfalı 6 ayda bir sabit kuponlu tahviller yeniden ihraç edildi. Faizler, dolardaki değerlenmeye bağlı olarak kısa vadede yukarı yönlü bir seyir izleyebilir. Ancak 20 Ocak'ta gerçekleştirilecek olan PPK toplantısından 50 baz puan faiz indirimi çıkması ise faizlerin gevşeme trendine destek verecektir.
Ocak ayı itibariyle Avrupa gündeminin yeniden ısınmaya başlaması EUR üzerinde baskı kurarken paritenin de sert şekilde değer kaybetmesine neden oluyor. Son dönemde ABD'den açıklanan makroekonomik veriler de USD'nin diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına destek oluyor. Doların değer kazanımının bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Paritenin sert şekilde gerilemesinin yanı sıra Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi USD'nin TL karşısında da hızla değer kazanmasına neden oldu. USD güçlü görünümüne bir süre daha koruyabilirHafta genelinde özellikle mali durumu sorunlu Avrupa ülkelerine ilişkin haber akışının yanı sıra söz konusu ülkelerin düzenleyeceği tahvil ihraçları yakından takip edilecektir.
Doların güç bulmasına karşın Trans-Alaska petrol boru hattının sızıntı nedeniyle geçici süre kapanması petrol kontratlarının dengeli bir görünüm izlemesinde etkili oluyor. Öte yandan Avrupa odaklı finansal sorunların yeniden gündeme gelmesi kısa vadede petrol kontratları üzerinde zaman zaman baskı kurabiliyor.
Altın kontratları yılbaşından bu yana oluşan kar satışları ve dolardaki yükselişe paralel değer kaybı yaşıyor. Parite etkisine karşın Avrupa odaklı sorunların henüz tam olarak ortadan kalkmamış olması kısa vadede altın fiyatlarının "güvenli liman" algılamaları ile yeniden destek bulmasında etkili olabilecektir. Altın fiyatlarının orta-uzun vadede yukarı yönlü hareketlerinin yeniden destek bulacağını düşünüyorum.
IMKB'deki işlem hacminin bu kadar artmasının da esasında beklendiğini düşünüyorum:Çünkü özellikle mevduat faizlerindeki düşüşler mevduat müşterilerinin dahi alternatif arayışlara sokmuştur. Mevduat müşterileri yatırımlarında küçük miktarlar ile hisse senedi işlemi yapmak istemektedirler. Özellikle Anadolu yaptığımız müşteri ve şube ziyaretlerinde bu konuda çok istekli bir kitle ile karşılaşmaktayız .Buna dayanarak diyebiliyorum ki önümüzdeki dönemde IMKB'ye yeni ciddi bilgili ve takipçi ve de en önemlisi yatırımcı olan bir kitlenin geleceğidir.Buda işlem hacmine oldukça etkisi olacaktır.Unutulmamalıdır ki IMKB'de yatırımcı tipi değişmektedir.Bunun içinde aracıların bu konuya kendilerini uyarmaları zamanıda geldi.
2011 yılı herkese bol kazançlı sağlıklı günler getirsin.