Avrupa'da yangın duvarı

Taner BERKSOY
Taner BERKSOY EKONOMİ DÜNYASI [email protected]

 

 

Küresel kriz ilk adımda korkulduğu kadar derin ve uzun süreli olmadı.  Hızla aktif politika kulvarına dönülmesinin  ve  Merkez Bankaları ile maliye otoritelerinin  fazla tereddüt etmeden,  büyük hacimlerde  sürece müdahale etmelerinin bu sonucu sağladığını düşünüyorum.  
Küresel resesyonu daha kolay ve hızlı aşan ülkelerin yanı sıra krizi aşmakta zorlanan ülkeler olduğu görüldü. Krizden görece daha büyük darbe yiyen, krizi aşmakta yavaş kalanların  başında  Avrupa Birliği'nin geldiği biliniyor.
AB'nin krizden daha yüksek dozda etkilenmiş ve krizden çıkışta zorlanıyor olmasının arkasında iki temel yapısal neden olduğu  kanısındayım. Bunlardan birisi, Avrupa kıtasının eskimişliği ve kendi dışından gelen şoklara yeterli hız ve kararlılıkla tepki veremiyor olmasıdır. Daha önceki yazılarımda işaret ettiğim gibi,  Avrupa'nın bu katılığının kaynaklarını  sömürge dönemine kadar götürmek mümkündür. O tarihlerden bu yana oluşan yapı Avrupa Birliğinde somutlaşan yavaş ve gecikmeli tepki sendromunun önemli bir nedenidir. AB küresel kriz sürecinde de yavaş ve gecikmeli tepki vermiştir.
Avrupa Birliği'nin yapıyla ilgili ikinci sorunu kendisini  ipleri sağlam kazıklara bağlanmamış bir birlik içine hapsetmiş olmasıdır. Birliğin oluşturan yapının bu özelliği hızlı  karar üretilmesinin ve olağanüstü durumlarda hızlı hareket edilmesinin önünde önemli bir engeldir.   Herkes krize  hızlı ve hacimli müdahaleler yaparken AB'nin tereddütlü, yavaş ve  gecikmeli yol izlemiş olmasının arkasında böyle bir zafiyet de vardır.
Avrupa Birliği'nin gecikmeli karar sürecini geçen yılın Aralık ayı başında tamamladığını  ve  krizi  çözüm  sürecine  taşıdığını  düşündüğüm  biliniyor. AB'nin  krize karşı gerekli siyasi iradeyi ancak bu tarihte oluşturduğu kanısındayım.  Dolayısıyla sorunların tanımlanmasında ortak bir noktaya  gelinmesi  ve  çözüm önlemlerinin geliştirilmesi de bu tarihten sonra mümkün oldu. 
                                                     *                   *                   *
Çözüme doğru  yol alma  süreci de gecikmeli ve yavaş geçiyor tabii.  Ama önemli adımların atıldığını da gözden kaçırmamak gerekiyor.  Yarın  Kopenhag'da başlayacak olan toplantıda  daha güçlü bir  kurtarma fonu kurgusunun  devreye sokulacak olması da böyle  önemli ama gecikmiş bir adım. 
Avrupa'da birisi kriz sürecinde oluşturulmuş olan "Avrupa Finansal İstikrar İmkanı" (EFSF) öteki de yeni oluşturulan "Avrupa İstikrar Mekanizması" (ESM) olmak üzere iki tane kurumsal destek fonu var. Başlangıçta fon gereğinin geçici olduğu düşünülerek  geçici bir oluşum olarak EFSF kurulmuş.  Daha sonra sıkışıklığın süreceği ve on ihtiyacının sürekli olacağı düşünülerek ESM oluşturulmuş ve bunun  EFSF'yi ikame etmesi  öngörülmüş.
Avrupa'nın yaşadığı borç sorunun  büyüklüğü  ve gereken destek fonunun hacmi karşısında ikiye parçalanmış kaynakların yetersiz kalacağı açık. Ortada yeterli para olduğuna göre, bu iki fonu birleştirilip, yeterli ölçekte müdahale imkanı verecek tek bir destek  fonu  oluşturmanın doğru çözüm olacağı noktasına nihayet ulaşıldığı anlaşılıyor. Cuma günü Kopenhag'da toplanacak olan zirvenin yapacağı en mühim iş bu birleşmeyi sağlamak.
Yapılan işlem Avrupa Birliği etrafında bir "yangın duvarı" oluşturmayı hedefliyor. Borç sorunu baskısı altında yaşamanın akıllı bir yol olmadığını nihayet gören ilgililerin  üye ülkeleri ve Birliği bu tür baskılara karşı korumak için böyle bir duvar örülmesine karar vermeleri Avrupa sorunun aşılmasında en büyük adımlardan birisidir diye düşünüyorum.
Aslında duvarın spekülatif baskılara karşı oluşturulduğu da söylenebilir.  Hatırlarsanız, Avrupa'ya egemen olan sıcak kriz beklentilerinin önemli bir kısmının  spekülatif kazanç kovalayan  piyasa aktörleri tarafından kışkırtıldığını uzun süredir söylüyorum. Krize neden olacağı  düşünülen Avrupa ülkelerinin  sürekli  değiştiriliyor olmasını da bu görüşüme kanıt olarak gösteriyorum.  Avrupa'nın önlem geliştirmekte yavaş ve gecikmeli kalmasının  da Birliği  bu tür spekülatif saldırılara karşı çaresiz hale getirdiği kanısındayım. 
Şimdi bunun çaresi devreye giriyor. Spekülatörleri caydıracak bir fon duvarının  devreye girmesi Avrupa'yı rahatlatacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomi kıskaçta 20 Aralık 2018
Normalleşme mi? 06 Aralık 2018
Kur’u temizleme 25 Ekim 2018
Yeni bir durgunluk mu? 18 Ekim 2018
Zaman mı kazanıyoruz 11 Ekim 2018
Tedbir gerekirdi 04 Ekim 2018
2019 yılı kritik 13 Eylül 2018
Adını koymadan 06 Eylül 2018