Avrupa'da başarılı olmak için güçlü bölgelere ihtiyacımız var

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Bölgesel politikacılar arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu söyleyen AER Genel Sekreteri Klaus Klipp, Batı ile eski Doğu bloğu arasındaki bu tür bir işbirliği Berlin Duvarının yıkılmasına yol açtı" diyor.

Avrupa Bölgeler Asamblesi (AER) geniş Avrupa'daki bağımsız bölgeler ağı olarak tanımlanıyor. Bölgeler, bir ülkedeki ikinci yönetim düzeyini belirliyor. Türkiye'de bunlara İl Özel İdareleri adı veriliyor. 33 ülkeden 270'i aşkın ülkenin birlikte çalıştığı ve üyelik aidatlarıyla finanse edilen AER üyelerinin yüzde 70'ini AB; yüzde 30'unu ise diğer Avrupa ülkelerinden katılımcılar oluşturuyor. Türkiye'de beş bölge AER üyesi. Bunlar, Denizli, İstanbul, Kahramanmaraş, Kırşehir ve Kocaeli.

AER, Ekonomik ve Bölgesel Gelişim; Sosyal Politika ve Halk Sağlığı; Kültür, Gençlik ve Eğitim olmak üzere üç komite halinde çalışıyor. "Bölgeler Avrupa'daki demokrasinin dayanaklarıdır; vatandaşlara yakındır ve günlük yaşamın gerçeğini bilirler" diyen AER Genel Sekreteri Klaus Klipp, bölgesel politikaların ve işbirliklerinin önemine yönelik sorularımızı yanıtladı:

- Bölgesel kimlik ve Avrupa kimliği arasındaki bağlantıyı nasıl tanımlıyorsunuz? Bölgelerin Avrupa kimliği oluşturmadaki rolü nedir?

Avrupa kimliği ifadesinin Avrupa'daki gerçek dünyaya dayanan belirli bir içerikle doldurulması gerekiyor. Avrupa genelindeki bölgeler,  vatandaşların günlük hayata dair endişelerinin ele alınacağından emin olmalılar. Ekonomi ve istihdamın geliştirilmesinden, vatandaşlara uygun sağlık hizmetine, sosyal güvenlikten çocuklar için rekabetçi bir eğitime kadar farklı birçok konuyu gündeme getiriyoruz. Zorlu olan ise, bu alanlardaki ortak Avrupa hedeflerini ve politikalarını bölgesel düzeyde yöneterek bir araya getirmek.

Biz Avrupa'daki çeşitliliğin her şeyi daha heyecan verici kılacağına ve bu çeşit zenginliği sayesinde daha nitelikli ve daha iyi kararlar alınacağına inanıyoruz. Avrupa ancak çeşitlilik ile birleştiğinde güçlü olacaktır.

- Bölgelerin farklılıklarını ortak bir Avrupa kimliğine yansıtmanın temel güçlükleri neler?

Bizim bakış açımızdan, zorluk yoktur! Bölgeler arası dayanışma istiyoruz ve çalışmalarımızın getirdiği deneyim ve iyi uygulamalarla ilgili paylaşımlar tüm bölgelerin Avrupa çerçevesinde kendi hedeflerine ulaşmasına yardım ediyor.

- Türkiye'nin bazı şehirleri AER üyesi. Bu şehirlerdeki AER faaliyetleri neler? Bu faaliyetlerin Türkiye'nin AB sürecine etkisi ne olacak?

AER üyeliklerinin Türkiye'nin AB sürecinde güçlü bir etkisi var. Günlük çalışmalarımızda Türk üyelerimizden politikacılar AB'li meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar ve birbirlerini tanıyorlar. Bölgesel politikacılar bölgelerinin gelişimi ve ilerlemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. AB üyeleri Türkiye'den üyelerin de aynı şekilde davrandıklarını, oldukça nitelikli olduklarını ve herkesçe takdirle karşılandıklarını görüyorlar. Batı ile eski Doğu bloğu arasındaki bu tür bir işbirliği sonuçta Berlin Duvarının yıkılmasına yol açtı.

- Büyük bir "topluluk" olarak AB'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Gelecekte daha bölgesel, ulusal yaklaşımların, sosyal veya ekonomik sorun çözümlerinin doğuşunu görecek miyiz?

"Üyelikten Başarıya" çalışmamızdan, yönetimin yerelleştirilmesinin ekonomik büyümeyle bağlantılı olduğunu biliyoruz. Avrupa'da başarılı olmak için güçlü bölgelere ihtiyacımız var. AB dahilinde, AB, ulusal hükümetler, bölgeler ve belediyeler arasında birden çok katmanlı yönetimden söz ediyoruz. AB'deki entegrasyon süreci AB'nin en geniş ülkelerinin çoğunda bölgelerin güçlenmesiyle birlikte ortaya çıktı. Tüm AB genelinde görülebileceği üzere bölgeler gelişmek için bu şansı kullandılar. AB politikaları, özellikle de bölgesel politika, bu başarı için önemli bir unsurdur. Bölgeler Avrupa'daki demokrasinin dayanaklarıdır; vatandaşlara yakındır ve günlük yaşamın gerçeğini bilirler. AB, şu anda yenilikçilik ve sosyal birleşme konusunda yeni stratejisi olan "Avrupa 2020"yi görüşüyor. Bu strateji ancak bölgeler bu sürece gerçekten dahil olursa, başarılı olacak. Ar-Ge süreci küçük ve orta ölçekli işletmeler ve üniversitelerden araştırmacılar arasında bölgelerde geniş çapta sürmekte. Yenilikçilik bu şekilde gelişir. Bu yıl İstanbul'da 10-12 Kasım 2010 tarihlerinde yapılacak olan Genel Asamblemizde "Bölgesel Refah için Araştırma ve Geliştirme - Etkili AR-GE Politikaları" üzerine dikkat çekmeyi planlıyoruz.

- AER bölgesel enerji politikaları üzerine bir rapor yayımladı. Bu kapsamda yenilenebilir enerjilerin kullanımı ve enerji verimliliğinde lider olan şehir örnekleri verebilir misiniz?

Enerji kaynaklarından yararlanma bu kaynakların bölgedeki bulunabilirliğine güçlü bir şekilde bağlı. AER anketi, alt-ulusal yetkililerin yerel potansiyellerden yararlanmada gerçekten çeşitli ve yenilikçi yaklaşımları benimsediğini gösteriyor.  Bazı örneklerle açıklayacak olursak; bölgelerin enerji için Brüksel (Belçika) ve Gelderland'da (Hollanda) katı atık, Azor Adaları'nda (Portekiz) dalga, Vasternorrland'da (İsveç) kar, Bornholm'da (Danimarka) ekin sapı, Orta Finlandiya'da "siyah likör" (kâğıt posasından elde edilen), Avusturya ve Güney Avrupa bölgelerinde güneş enerjisinden yararlanmalarının yanı sıra, Ticino (İsviçre) ve Balkan bölgelerindeki odun-esaslı enerji ya da Andalucia'daki (İspanya) hidro-solar santral ve Abruzzo'daki (İtalya) açık deniz rüzgar çiftliklerinden faydalandıklarını görüyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları (RES) birkaç bölgenin elektrik tüketimi konusunda tamamen bağımsız olmasına olanak tanırken, çok sayıda bölge RES'den AB'nin yüzde 20'lik hedefinden daha yüksek seviyelerde enerji üretiyor.

Enerjide GE Energy ile işbirliği

AER enerji alanında, GE Energy ile işbirliği içinde. "Bu işbirliğinin hedefi AB'nin enerji stratejisini desteklemek, tüm Avrupa bölgeleri için örnek bir uzmanlık merkezinin kurulmasını sağlamak ve çözümlerin üretilmesini kolaylaştırmak" diyen Klipp, GE Energy'nin, enerji üretimi ve dağıtımı konusunda Avrupa bölgelerinin önemini fark eden ilk enerji şirketi olduğunu söylüyor.

AER ve GE Energy, Nisan 2010'da Avrupa bölgelerinin karşılaştığı iklim değişikliği meselelerini ele almak ve olası çözümleri ortaya koymak amacıyla "Avrupa Bölgeleri Enerji Günü"nünün ilkini Brüksel'de düzenlediler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar