Avrupa

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam rakamının ekonomiye yönelik olumlu sinyal vermesi piyasalar geneline pozitif yansıdı. Tarım dışı istihdam rakamı Ocak ayında 157.000 artışla beklentilere yakın seviyede gerçekleşti Yani ne işsizlik oranı yüzde 6,5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED'i rahatsız edecek kadar güçlü, ne de resesyon kaygısı yaratacak kadar zayıf geldi. Dolayısıyla veri, FED'in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık olarak algılandı. Bu yeşil ışık ve küresel ekonominin ABD ile Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi, piyasalara destek olmaya devam ediyor.

Cuma günkü veri sonrası FED'e yönelik soru işaretleri azalabilir, gözler bu haftaki Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiliz Merkez Bankası toplantılarına dönebilir. ECB'nin son toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmemesi kararının oy birliği ile alınması ve daha fazla genişleme olasılığının azalması euroyu destekler nitelikteydi. Fakat gelinen noktada özellikle EUR/JPY çaprazında yaşanan önemli yükselişe Draghi'nin bir yorumda bulunup bulunmayacağı merak ediliyor. Bu anlamda genelde ECB içindeki ortak görüşü yansıttığını düşündüğümüz Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny'nin, euronun mevcut seviyelerinin sorun olmadığı şeklindeki açıklamalarını dikkat çekici buluyoruz. Bu açıklamalar sürpriz bir şekilde Draghi'nin konuyla ilgili yorum yapmayabileceğini düşündürüyor.

Diğer taraftan piyasalarda kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi ön planda olacak. Aynı zamanda ABD'de ertelenen borç tavanı konusu, ardından kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler kısa vadeli riskler olarak önemini koruyor. Euro Bölgesi'nde yaşanan İspanya ve 24-25 Şubat İtalya seçimleri gibi bazı politik gelişmeler de risk unsuru olmaya devam ediyor. Özellikle Berlusconi'nin partisinin bazı anketlere göre oy oranını arttırdığı haberlerini ilginç buluyoruz. Ayrıca Avrupa kredi piyasalarındaki bazı göstergelerin son zamanlardaki seyrinin hisse senedi piyasalarında gördüğümüz iyimserliği yansıtmaması da dikkat çekici.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017