Avrupa, Yunanistan, İsviçre, ABD
Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım
Son zamanlarda borsalarda ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde gördüğümüz sert düşüşlerin önemli sebeplerinden biri Yunanistan'dı.
Dolayısıyla, haftasonu Yunan basınında yer alan bazı anketlere göre Yunanistan'da AB mali yardım yanlısı merkez sağ Yeni Demokrasi partisinin öne geçtiğini göstermesi, Yunanistan ile ilgili endişeleri bir nebze azaltabilir. Bu durum da çok düşmüş piyasalara kısa vadede olumlu yansıyabilir. Ayrıca haftasonu Sunday Times gibi bazı gazetelerde yer alan Avrupa Bankacılık Yardım Fonu üzerinde çalışıldığına dair haberler kısa vadede bu olumlu havayı destekleyebilir.
Bu arada yoğun gündem nedeniyle gözlerden biraz kaçan bir haber İsviçre'den geldi. İsviçre Merkez Bankası (SNB) başkanı Jordan, İsviçre frangına (CHF) yurtdışından daha fazla talep gelmesi durumunda, sermaye kontrollerini düşünmek için hazır olduğunu söyledi. Bunun Euro bölgesi kaynaklı sermaye kaçışları açısından önemli bir sinyal olduğunu düşünüyoruz. İsviçre 1970'lerde özellikle Ortadoğu petrol geliri kaynaklı paraların ülkeye mevduat yoluyla gelmesini azaltmak için sermaye kontrolleri ile birlikte negatif mevduat faizleri uygulamıştı.
Gene yoğun haber akışı nedeniyle pek gündemde olmayan fakat önemli olduğunu düşündüğümüz bir konu da, Fed'in bundan sonra atacağı adımlar. Makro verilerde ve/veya piyasalarda çok keskin bozulmalar olmadığı sürece, Fed'in 19-20 Haziran tarihindeki toplantısında, yeni bir niceliksel gevşeme ihtimalinin az olduğunu tahmin ediyoruz. Bu konuda, Wall Street Journal'da yer alan Hilsenrath imzalı makalenin oldukça aydınlatıcı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, Fed içindeki "güvercin" kanadının önemli temsilcilerinden sayılan New York Fed Başkanı Bill Dudley'nin, CNBC-e ile geçen hafta yaptığı röportaj da bizim görüşümüzü teyit eder nitelikteydi.
Yunanistan ve Fransız parlamento seçimleri öncesinde, piyasaların bu hafta, haber akışına daha duyarlı hale geldiğini söyleyebiliriz. Ayrıca Cuma günkü ABD istihdam verisi de önemli.
Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışının gittikçe daha fazla konuşulduğu bir ortamda, böyle bir çıkışın çok sorunlu olmayabileceği yorumları da var. Açıkçası biz bu fikirde değiliz ve bir Yunan çıkışının sadece Yunanistan için değil birçok ekonomi için yüksek maliyetli olabileceğini düşünüyoruz.
Netice itibarıyla, Yunanistan ve Avrupa'dan gelen haberlerin yaratabileceği kısa vadeli bir rahatlama sonrası Yunanistan'ı hala çok zorlu bir sürecin beklediğini tahmin ediyoruz.