Avrupa ülkerinde sahibinden satılık, uygun fiyata vize

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Fransa Dışişeri Bakanı Laurent Fabius, bundan birkaç gün önce, sınır güvenliği nedeniyle, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Bölgesi’ne katılmasına karşı olduklarını dile getirdi. Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının AB ülkelerine vize almadan gitme hakkı bulunuyor. Ancak Fabius’un “Avrupa dışından gelenler, Romanya ve Bulgaristan’a girerek, Avrupa’nın geri kalanında da serbestçe dolaşabilirler” açıklaması, bu konudaki endişeleri ortaya koyuyor. Almanya da daha önce bu iki ülkenin Schengen’e dahil edilmesini onaylamadığını dile getirmişti. Hatta Almanya, İsveç, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg, bu sorunun önüne geçilmesi için Batı Balkan ülkelerine vize uygulanması talebinde bulunmuştu. Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarının, önceki yıllarda AB üyesi ülkelere çok sayıda sığınma başvurusu yapmasının AB üye ülkelerini rahatsız ettiği çok kez ifade edildi. Vize konusu Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir konu. Türkiye, vizenin kalkması konusunda AB’ye yaptığı tüm başvurulara olumsuz cevaplar aldı.

Oysa son zamanlarda vize konusunda farklı uygulamalar dikkat çekiyor. Özellikle de ekonomik durumu kötüye giden ülkelerde, vizeler satışa sunulmaya başlamış durumda. Hem de son derece uygun fiyatlara.

Portekiz bu uygulamayı gündeme getiren ülkelerden birisi. Ülke, yatırımcılara yönelik vize satışı gerçekleştiriyor. Bu vizeler, Avrupa genelinde seyahat etme ve yaşama imkanı sağlıyor. Bu vizeyi alanlar, birkaç sene içinde Portekiz pasaportu da almaya hak kazanabiliyorlar.

The Economist’e konuşan Henley&Partners Danışmanlık Şirketi temsilcisi Christian Kalin’e göre, şu an için Avrupa genelindeki en cazip vize, Portekiz’in verdiği “Altın İkamet İzni”. Bu vizeyi almak için beş sene içinde ülkeye 1 milyon euro değerinde mali varlık, 500 bin euro değerinde emlak yatırımı yapmak veya 10 kişiye istihdam yaratacak bir iş kurmak gerekiyor.

İspanya da aynı fiyata “Altın Vize” sunuyor.

İrlanda ise 500 bin euro değerinde bağış veya yatırım talebinde bulunuyor.

Avrupa Birliği çevresinde yaşayan farklı ülkeler de benzer uygulamaları hayata geçirmiş durumda. Makedonya’nın sistemi 400 bin euro değerinde.

Arnavutluk ise, ülkenin bilimsel, ekonomik ve kültürel çıkarları söz konusu olduğunda, vatandaşlığa kabul etme işlemini gündeme getiriyor.

Bu arada beş ülke ise sadece vize ile yetinmeyip, yatırımcılara kolay bir şekilde pasaport vermeye hazır. Bunlardan ikisi AB üyesi: Güney Kıbrıs ve Avusturya. Bu iki ülke, 2.5 milyon euro yatırım yapana pasaport veriyor. Diğer üç ülke ise, Karayip Denizi’ndeki ada ülkeleri, Antigua & Barbuda, St Kitts & Nevis ve Dominica.  

Kimler alıyor?

Peki bu satılık vizelerin müşterileri kimler? Başvuruların bir bölümünü gelişmekte olan ekonomilerin zenginleri oluşturuyor. Bu kişilerin talebi rahatlık ve güvenlik temelli. En büyük pay, Çinlilere ait. Fakat Arap Baharı sonrasında Ortadoğu ülkelerinden gelen talep de oldukça artış kaydetmiş.

Başvuruların bir diğer bölümünü ise zengin ülke vatandaşları oluşturuyor. Bu kişilerin amacı, gerektiğinde kendi kimliklerini saklamak, ve daha rahat hareket edebilmek.

Uluslararası insan

Doug Casey tarafından kurulan www.internationalman.com, dünya genelinde kendilerine daha fazla kişisel özgürlük ve finansal fırsat yaratmak isteyen yatırımcılara, maceraperestlere, spekülatörlere hizmet sunuyor. Off-shore yatırımlar, ikinci pasaport fırsatları gibi bir çok konuda bilgi veren site “uluslararası olmanın, siyasi riskleri azalttığını” savunuyor.

Sitenin kurucusu Casey’nin şu sözü ilginç: ”Uluslararası İnsan, engelleyici sınırlar olmaksızın, en uygun şartları bulduğu yerde yaşar ve iş yapar. Farklı ülkelerden farklı pasaportlar ve farklı varklıklarla çeşitlendirir kendisini. Tam olarak hiçbir ülkeye bağlı değildir ve her birini sermayesi ve deneyimi için birer rakip olarak görür.”

İletişimde, ticarette sınırlar kalktı. Sanal dünyada sınırsızca hareket eden insan, gerçek hayatta da aynı sınırsızlığı talep ediyor. Vizeler bu taleplere daha ne kadar dayanacak, bunu belki de zamandan çok, ekonomik şartlar belirleyecek…

 

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar