Avrupa iki ileri bir geri, ABD uçurum kenarında, Türkiye parıldıyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Yavuzhan Bahar / Finansinvest
 
Avrupa'da Yunanistan programına onay çıkması ile borç krizi ve resesyon endişeleri İspanya yeniden gündeme gelene kadar rafa kaldırıldı. Draghi'nin OMT planı ile başlayan coşku, liderin idareimaslahat politikasını bir kenara bırakıp krizin başladığı 2008'den bu yana daha pro-aktif adımlar atmaları ile devam ediyor. Öte yandan bankacılık ortak denetim mekanizması konusunda ilerleme sağlayarak sistematik riskleri en aza indirme çabaları da piyasaları destekliyor. ABD'de Fed'in QE3,5 hamlesini göz ardı edip, mali uçurum görüşmelerine odaklanan piyasalar ise taraflardan net bir mesaj çıkmamana karşın olumlu beklentiler ile pozitif havayı devam ettirmeye çalışıyor.
 
ABD'de mali uçuruma karşı çözüm çalışmaları Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in karşılıklı taviz koparma çabaları ile sürüyor. Piyasalar, GSYH'nin %3'üne yakın bir etkiye sahip olması beklenen mali uçurum riskinin politik ayak oyunları eşliğinde bertaraf edilmesini bekliyor ve tarafların ABD ekonomisini resesyona sürüklenmekten koruyacak iradeyi sergileyeceğini düşünüyor. Burada esas risk unsuru, politikacıların karşı taraf üzerinde baskı kurmak amacıyla zamana oynaması ve süreci Ocak ayına sarkıtması olabilir. Ancak, süreç daha fazla uzamadığı sürece bu tehirlerin ABD ekonomisinde önemli bir hasar yaratması beklenmiyor. Pazarlık süreci çetin tartışmalarla geçerken bu umutlar fiyatlamalara girmeye başladı bile. ABD Dow Jones Sanayi Endeksi, 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde ivmelenirken, Almanya Dax Endeksi tarihi zirvelerine doğru hareketine devam ediyor.
 
Küresel piyasalarda risk iştahı korunmaya çalışırken kendi iç dinamikleri ile zaman zaman pozitif ayrışan İMKB de yurtdışındaki pozitif seyirden destek buluyor. Fitch'in ardından ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşundan gelebilecek bir not artışı ihtimali ile dalgalanmalara karşı dirençli duran yurtiçi piyasalar göreceli olarak güçlü kalmayı sürdürüyor. Küresel bol likiditeyi çekmeye devam eden Türk bonolarında yurtdışı yerleşiklerin sahiplik oranı tarihi zirvelere yükselirken TL bonoların getiri eğrisi tüm vadelerde tarihi diplerine gevşemiş durumda. Düşen faizlerin dördünce çeyrekte banka kârlarını olumlu yönde etkileyeceği beklentisi ve cazipleşen değerlemeler ile İMKB de rekorlara koşuyor. Endeksin mini ralliler sonrası dengelenme sürecine girerek yaşanabilecek kâr satışlarına karşın Fitch'in ardından diğer derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin notunu artıracağına yönelik beklentilerin korunmasıyla olumlu seyrine devam etmesi olası.
 
Aşağı yönlü riskler ise petrol fiyatlarının yeniden yükseliş eğilimi göstermesi, ABD'nin İran'a uyguladığı ambargonun Türkiye'nin ticaretini etkilemesi ve Orta Doğu'da artacak hareketlilik olarak öne çıkıyor. Piyasaları baskılayacak dış etkenler ise Avrupa'da durulan suların yeniden çalkalanması ve ABD'de tarafların inatlaşıp ekonomiyi uçurumdan aşağıya itmeleri olarak özetlenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017