Avrupa bankalarını tekrar mercek altına alıyoruz

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Can Alagöz / Finans Invest
 
Basel kurallarının esnetilmesi ile moral bulan Avrupa bankaları bu dönemde likidite dengesi analizlerini de tekrar gözden geçiriyor. Bunun nedeni ise Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) sağlanan uzun vadeli refinansman operasyonlarına (LTRO) ilişkin erken geri ödeme hakkını kullanıp kullanmama konusunda bankaların kararsız olmaları. Hatırlanacağı üzere ECB, iki defa Euro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeli sınırsız borçlanma fırsatı sunmuştu. Yaklaşık 800 banka bu operasyonlar sayesinde %1 faizle yaklaşık 1 trilyon euro fon bulmuştu. Bu ucuz kaynağı yaklaşık  %80'i ise hedeflerin aksine krediye çevrilmemiş ve ECB'ye geri plase edilmişti. 
 
O günden bu güne piyasa koşullarını değerlendirdiğimiz zaman finansal stresin önemli ölçüde azaldığını görüyoruz. İspanya ve İtalya, ve hatta İrlanda'nın dahi piyasadan uygun maliyetlerle borçlanabilecek seviyeye gelmesi bölgede finansal güvenin sağlandığını gösteriyor. Yatırımcı gözüyle manzara bu, ancak bankaların likidite sıkışıklığı riskini ne boyutta gördüğünü bilemeyiz. LTRO geri ödemelerine oluşacak talep ipucu sunacaktır.  
 
Bol likidite ortamında bankaların ECB'nin kasasında tuttukları fonlar için faiz ödemeleri anlamsız görünüyor. Ancak yılın ilerleyen döneminde oluşabilecek risklere karşı temkinli durma eğilimi maalesef bazı bankaları bu fedakarlığa zorluyor. 
 
LTRO geri ödeme opsiyonuna bankaların talebinin çok güçlü olması pek mümkün değil. Bunun nedeni ise ilk LTRO ile piyasaya sağlanan 489 milyar euro'nun yaklaşık %50'sinin İtalyan ve İspanyol bankaları tarafından tutuluyor olması. İtalya'daki siyasi belirsizlik, İspanya'da ise kredi notu endişeleri bankaların geri ödeme iştahını sınırlayacaktır. Geriye kalan yaklaşık 250 milyar euro'nun ne kadarının geri döneceği ise, 27 Şubat'ta başlayacak olan ve ikinci LTRO ile sağlanan fonların ne derece geri dönebileceğine dair ipuçları sunacaktır.
 
Şimdilik sadece iki Alman bankası geri ödeme operasyonuna katılacağını açıkladı. Diğer taraftan LTRO kaynaklarının tekrar Avrupa'ya döndüğüne ilişkin söylentiler talebin yüksek olabileceğine işaret ediyor.  Eğer piyasalarda konuşulanlar doğru çıkarsa ve geri ödeme opsiyonuna talep yüksek olursa, bölgede finansal güvenin gerçekten güçlü olduğunu söyleyebileceğiz. Diğer taraftan tam tersi bir senaryoda Euro Bölgesi'nde olası bir finansal kriz risk hakkında konuşmaya devam edeceğiz. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017