Avrupa 2030: Dijital güç merkezi ve Türk iş dünyası için fırsatlar

Ertan BARUT
Ertan BARUT YAZILIM MASASI [email protected]

Yazımda ‘Avrupa 2030: Dijital Güç Mer­kezi’ hedefiyle dijital dönüşümünü hız­landırmak ve küresel rekabet gücünü artır­mak amacıyla yayımlanmış Digital Euro­pe Manifesto 2024’ün Türk iş dünyası için sunduğu fırsatları mercek altına aldım.

Di­jitalleşmeye yatırım yapmak, sürdürülebi­lirlik odaklı iş modelleri geliştirmek ve si­ber güvenlik önlemlerini artırmak yanın­da uluslararası iş birlikleri ve dijital beceri gelişimi, global pazarda rekabet edebilmek için kritik öneme sahip.

Türk şirketleri ve girişimciler olarak bu stratejideki fırsatları iyi değerlendirdiğimizde küresel ekonomi­de daha güçlü ve rekabetçi bir konuma ge­lebilir, aldığımız ilham ile hem ülkemizin hem de Avrupa’nın dijital dönüşüm süreci­ni hızlandırabilir, entegre iş modelleri ge­liştirerek, iş hacimlerimizi artırabiliriz.

Tek dijital pazar: Sınır ötesi ticaretin kolaylaştırılması

Düzenleyici engelleri azaltarak dijital hizmetler ve ürünlerin sınır ötesi akışını ve ticareti kolaylaştırarak, daha hızlı ve ve­rimli yapılmasını sağlamayı hedefleyen bu strateji, özellikle e-ticaret ve dijital hizmet sağlayıcılarımız için AB pazarına daha ko­lay erişimini sağlayarak, inovasyon ve re­kabet gücünü artırabilir. Avrupa’daki geniş müşteri tabanına ulaşma imkanı ile e-tica­ret ve dijital hizmetlerimizi Avrupa pazarı­na açarak, iş hacmimizi artırabiliriz.

Dijital finans ve tokenizasyon: Yeni iş modelleri ve finansal hizmetler

Finansal hizmetlerin dijitalleşmesi ve varlık tokenizasyonu gibi yenilikçi teknolo­jilerin benimsenmesi, Türk finans sektörü­nün AB ile entegrasyonunu kolaylaştıracak ve yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına olanak tanıyacak. Özellikle tokenizasyon, ticaretin daha hızlı ve güvenli yapılmasına imkan tanımakta. Çoğu ülkeye göre iyi ol­duğumuz fintek alanında Avrupa’daki yatı­rımcılarla olan işbirliğimizi artırabiliriz.

Yeşil dijital dönüşüm: Sürdürülebilir iş modelleri ve çevre dostu teknolojiler

Enerji verimliliğini artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için dijital teknolo­jilerin kullanımını öngören stratejiye kar­şılık enerji yönetimi ve sürdürülebilirlik çözümleri sunan şirketlerimizle enerji ve­rimliliği yazılım ve donanım çözümleri ge­liştirerek, Avrupa’daki endüstriyel ve ticari binalara yönelik büyük talebi karşılayabi­lir, böylece Avrupa pazarında önemli bir yer edinebiliriz.

Siber güvenlik: Güvenlik çözümleri ve hizmetleri

Avrupa’nın dijital altyapısının korun­ması ve siber tehditlere karşı dirençli ha­le getirilmesi konusunda güçlü olduğumuz alanlardan siber güvenlik hizmetlerimiz ve çözümlerimizle, veri koruma ve güven­lik yazılımlarımızla, Avrupa’daki KOBİ’ler ve büyük işletmelerin ihtiyaçlarını karşıla­yabiliriz.

Dijital beceri gelişimi ve uluslararası iş birlikleri

Avrupa’daki iş gücünün dijital becerile­rinin artırılması hedefine karşılık ulusla­rarası iş birliği ile dijital beceri geliştirme programları ve sürekli eğitim fırsatları su­nabiliriz.

Regülasyonlara uyum ve yasal çerçeve

Hem yasal riskleri azaltmak hem de iş süreçlerinizin sorunsuz ilerlemesi için AB’nin dijital ekonomiyi düzenleyen yasa­ları ve regülasyonları yakından takip ede­rek şirket içi uyum programları geliştir­meliyiz.

Son Söz: Şimdi harekete geçme ve Avrupa pazarında güçlü bir oyuncu olma zamanı!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar