Avrasya Ekonomi Zirve'sini "Es" geçmeyelim...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver ve Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Çengel'i TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek'in etkinliklerine katılımlarının teyidini almak amacıyla Ankara'ya giderken havaalanında karşılaştık.

Akkan Bey, 1985 yılında ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda düşünce üretme amacıyla kurulan vakfın 1998 yılından beri aralıksız başkanlığını yürütmekte.

Akkan ve Yüksel beye yine yollara düşmüşsünüz dediğimde her ikisi de gülerek bizleri en iyi anlayanlardan biri de sizsiniz 15 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirdiğimiz Avrasya Ekonomi Zirve'lerinin 16'ncısını 9-11 Nisan 2013 günleri İstanbul'da WOW İSTANBUL OTEL'inde gerçekleştireceğiz onun heyacanı içindeyiz sözleriyle konuşmaya başlayan Akkan Suver;

"Avrasya ekonomi zirveleri Marmara Grubu Vakfı'nın başlangıç ve varoluş hedefidir.

Bu hedef büyük Atatürk'ün , Kafkaslar, Orta Asya,Ortadoğu ve Balkanlar politikalarındaki barış, istikrar ve refaha birlikte farklılıklarla işbirliği yaparak ulaşmayı hedefleyen paylaşımcı yüksek düşüncelerinin hayata gecirilme çalışmalarıdır.

Bu güne kadar aktüel ve eski sayısız cumhurbaşkanını, başbakanı, bakanı ağırlayan Avrasya Ekonomi Zirveleri uluslararası arena'da "bir sivil prestij" olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye'de aralıksız gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirveleri bir sivil toplum örgütü için yüksek bir başarı ölçüsüdür.

Bu yıl Avrupa'dan Asya'ya, Latin Amerika'dan Afrika'ya kadar 50'nin üzerinde ülkeden5 aktüel cumhurbaşkanı, 4 meclis başkanı, 2 başbakan, 28 bakan ile 440 civarında yabancı işadamı, bürokrat ve diplomatı ağırlayacağız.

Türkiye'den ise Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu katılacaklar.
Zirvede dünyanın yaşadığı ekonomik, siyasal ve askeri sorunlara çözüm yolları aranacak, "Tek kutuplu dünya mı, çok kutuplu dünya mı" başlığı altında düzenleyeceğimiz zirvede enerji, sağlık ve eğitim, kültür ve ekolojik diyalog, modernleşme ve kadın, bilgi teknolojileri ve iletişim ile savunma sanayi ve güvenlik konularını masaya yatıracağız.

Zirvenin kapanışını ise Cumhurbaşkanları Oturumu'yla gerçekleştireceğiz.
Zirvemiz bu yıl tasarımcı Gül Ağış'ın defilesiyle açılacak,böylelikle 50'yi aşkın ülkeden gelen konuklarımız, Türk moda tasarımı hakkında fikir sahibi olacaklar.
Sizi de zirvemize bekliyoruz "sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Bu kez sözü Yüksel Çengel aldı.

Yüksel Çengel'in siyasi geçmişi bir hayli eskilere dayanıyor , Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) başkanlığı Avcılar Belediye Başkanlığı , milletvekilliği yapan Çengel siyaset sonrası iş yaşamında da başarılı olmuş 3 dönemdir de İTO Meclis üyeliği yapmakta.
"Ben de zirvenin ekonomi boyutuyla ilgileniyorum 50'yi aşkın ülkeden 450 ye yakın iş adamı katılacak bu da bizim iş insanlarımıza birlikte iş yapma olanağını yaratacak bir platform olarak görüyorum.

Başta Türk hazır giyim sektörü olmak üzere bir yandan ana pazarlarımızı korumanın yanı sıra alternatif pazarlar da yaratmak zorundayız.

Bu nedenle zirveye katılan ülkeleri bizim için çok önemli burada kurulacak yeni ilişkiler Türk firmaları açısından yeni ihracat kapısı olarak görmemiz gerekiyor.

Ülkemizin ihracatının artmasında biz de kendi ölçeklerimizde katkılarımızı sunuyoruz "Sözleriyle Yüksel Çengel de bir iş insanı olarak görüşünü dile getirdi.

Açılış dün yoğun bir katılımla gerçekleştirildi , bu gün de program akışı içinde zirve tamamlanmış olacak.

Sayfa editörümüz yazıyı en geç 11:00'e kadar göndermemizi isteyince Akkan beyin açılış konuşmasından sonrasını yazma olanağını bulamadım, kusuruma bakmayın lütfen..

İnşaallah haftaya zirveye katılan tüm konukların konuşmalarından derleyeceğim yazıyı sizler le paylaşma olanağını bulmuş olurum.

Zirveyle ilgili önerim ise zirvenin bugünkü programına mutlaka fırsat yaratarak katılmanız yönünde olacak.

www.marmaragrubu.org adresinden programa ulaşabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar