AVM enflasyonu
Ankara'da Maltepe'de İller Bankası'na ait olan ve daha önce seyyar satıcıların faaliyet gösterdiği araziye yapılan alışveriş merkezi işlemeyince kapalı pazar haline getirilmiş. AVM, 2008 yılında yapılmış. 15 milyon dolarlık bir yatırım imiş. İçinde 100 mağaza varmış.
AVM'nin yeraltında 3 kat otoparkı varmış. Metroya 50 metre uzaklıkta imiş. Gene de iş yapmamış.
İşletme müdürü diyor ki, "İlk zamanlar yoğun ilgi vardı. Eskişehir ve İstanbul yolu üzerinde inşa edilen ve yapılan yeni AVM'leri müşteriyi çekti.
Ankara'da Çankaya yolunda, sefaretlerin ve büyük oteller ile lüks mağazaların bulunduğu bölgede açılan Karum AVM bir zamanlar en canlı işyeri idi. Şimdilerde içindeki dükkanların hemen hemen yarısı boş. Dükkan kiraları yerlerde sürünüyor. Kimse işyeri açmak istemiyor. Kiradan önemlisi müşteri.
Her açılan yeni AVM bir öncekini öldürüyor. Müşteri sayısını ve profilini sürdüren çok az sayıda AVM var.
Ankara'da AVM'lerde bin kişiye düşen toplan kiralanabilir alan 210 metrekare ile İstanbul'un önünde koşuyor. 2012 yılında kiralanabilir alan 309 metrekareye çıkacak.
Ankara bu kadar AVM'yi taşıyabilir mi?
Bırakınız Ankara'yı şimdilerde Anadolu'ya doğru bir akım başladı.
Tabii ki girişimcilerin kararına karışılamaz. Tabii ki risk girişimcilere aittir. Fakat her AVM önemli büyüklükte bir harcamayı gerektiriyor.
Kaybedilecek para sadece girişimcinin parası değil, ülkenin de kaynağı. Kaldı ki her AVM şehirlerin içinde büyük bir beton kütle halinde yükseliyor. Bunlar işlemediklerinde ne olacak. Her birinin bir pazar yeri olması imkansız.
Ankara'daki Karum AVM ne olabilir? Karum'un AVM dışında başka bir kullanım şekline dönüştürülmesi çok zor. Çünkü AVM'deki işyerlerinin çoğu değişik kişilere satılmış.
Yeni bir kullanım projesine her mülk sahibinin onay vermesi gerekiyor. Onay alınsa bile ne olabilir? Yıkılabilir ise arkadaki Sheraton Oteli'nin ek bölümü haline getirilebilir. Yıkılmadan iç yapısı değiştirilerek ofis şeklinde kullanıma açılabilir. Ama her projenin güçlüğü var.
Görülüyor ki, Ankara'da örnek bir AVM olarak ilgi gören alkışlanan proje, kısa sürede nasıl gözden düşüyor. Nasıl sorunlarla karşılaşıyor.
Anadolu'da bir nasihat vardır: Bir işe girerken başarılara özenerek girme, başarısız olanları dinleyerek kararını ver derler.
Bir zamanlar AVM projesine soyunanlar Akmerkez'e imrenerek riske girerlerdi. Şimdi her AVM yatırımcısı için hedef İstinye Park AVM gibi olmak. Ne yazık ki her göl maya tutmuyor.