Avcı, Trabzonspor'u da avladı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonlar Liginde Inter'i deplasmanda yenerek yüzümüzü güldüren Trabzonspor ile ligin ilk haftasında Galatasaray önünde sükse yapan İ.B. Belediyespor'un zevkli mücadelesinde son gülen turuncu-lacivertliler oldu. Her şeyden önce şunu söylemek gerekir ki, Trabzonspor'un Inter zaferi kadro üzerinde doğal olarak bir rehavet yaratmış. Böylesi sansasyonel maçlar sonrası fizik ve mental bir düşüş yaşanabileceğini bilen Şenol Güneş'in takım içi rotasyonunu bu nedenle fazla eleştirmemek lazım. Bordo-mavili ekip ligin ilk haftasında Manisaspor ile berabere kalmamış (puan kaybetmemiş) olsa bu müsabakayı muhtemelen yenilmeden tamamlayacaktı. Avrupa ile ligi koordineli bir şekilde yürütmeye mecbur Şenol Güneş'in maçın son bölümünde risk düzeyini arttırmak durumunda kalması İ.B. Belediyespor'a tam da istediği ortamı sağladı. Zaten Pierre Webo'nun iki haftadır sahne alarak "uygulamalı hedef santrforluk" dersleri verdiği Belediyespor, Trabzonspor'un fizik olarak da oyundan düştüğü dakikalarda cezayı kesmekte hiç zorlanmadı. Golde payı olan iki isim; Doka Madureira ve Pierre Webo şu ana kadar oynanan maçlar itibariyle ligimizin en "dişe dokunur" transferleri arasında. İki haftada aldığı 6 puan yanında sadece bu yüzden bile Abdullah Avcı ve teknik heyetini kutlamak lazım. Bordo-mavililerde zaten kumaşı herkesçe bilinen Zokora'nın "canhıraş" mücadelesi, takım içinde fazla destekçi bulamadı. Bir hafta önce enikonu iyi futbol oynayan Adrian, kendisinden çok şey beklenen Henrique, sakatlanana kadar Robert Vittek hatta flaş transfer Volkan Şen bile idare-i maslahat derdine düşmüşlerdi. Zokora'yı bir kenara ayırırsak; biraz Colman, biraz Mustafa Yumlu biraz da Alanzinho. Anlayacağınız ne varsa eskilerde vardı ama sahada eski Trabzonspor yoktu. Mazeret derseniz, geçerli. Inter galibiyeti başımız üstüne.

Bordo-mavili takımdan bahsederken lige fırtına gibi giren İ.B. Belediyespor'u es geçmek olmaz. Abdullah Avcı, önce bu takımın iskeletini oluşturdu sonra ete kemiğe bürüdü yetmedi kişilik verdi şimdi ise rötuşlarla uğraşıyor. Büyük takımlar karşısında oyun karakteri itibariyle maça 1-0 önde başlayan İ.B.Belediyespor'un önündeki en büyük engel, daha düşük profilli ekipleri tuzağına çekememek idi. Anlaşılan bu sezon izleyeceğimiz takım, gereği halinde oyunu rakip alana yıkarak da galibiyete ulaşmayı deneyecek. Webo, Doka ve Visca ile kurulan ileri üçlü bize bu ipucunu veriyor. Hele ki, arkalarındaki Holmen, Efe, Mahmut bloğunu da hesaba katarsak. Trabzonspor önünde 12 bin 300 metre koşarak dakikada yaklaşık 130 metre kat eden; bunu yaparken de sürekli oyunun içinde olan, pas dağıtımına katkıda bulunan, "box to box" çalışmaktan yorulmayan Holmen gibi bir futbolcunuz varsa işiniz en başından kolaylaşıyor. Tecrübesini pas yüzdesiyle birleştiren Efe ve inatçı presin baş aktörlerinden Mahmut Tekdemir de takımın önemli dişlileri. Peki bu kadar övgüye değer bulduğumuz Belediyespor'un hiç dezavantajı yok mu? Elbette var. 27 kişilik kadroya sahip Abdullah Avcı, dar bir rotasyonda oynamak durumunda. Aşıladığı felsefenin sahaya başarıyla yansıması bakımından çoğu kez değişmeyen bir Belediyespor 11'i izleyeceğiz bu sezon. Biraz Rızvan, biraz Gökhan Süzen, biraz Taner Yalçın. Turuncu-lacivertli ekip bu uzun maratonda elindeki dar kadroyu nasıl kullanacak ve ne derece başarılı olacak? Bunu hep birlikte göreceğiz.

2.HAFTANIN SEYRİ

Alex varsa sorun yok

Spor Toto Süper Lig'de 2. hafta maçında Gaziantepspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan zorlu mücadelede gülen taraf 3-1'lik skorla Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe bu galibiyetle birlikte Süper Lig tarihinde deplasmanda 10 maç üst üste kazanarak rekor kırmış oldu. Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren golleri 35 ve 54. dakikada sarı-lacivertli formayla 300. maçına çıkan Alex de Souza ile 81. dakikada yeni transfer Henri Bienvenu kaydetti. Olcan'ın takımı adına kaydettiği gol ise görülmeye değerdi. Bu galibiyetin ardından Fenerbahçe puanını 6 yaparken, Gaziantepspor iki haftada puanla tanışamadı.

Antalyaspor ikide iki yaptı

Spor Toto Süper Lig'in 2. hafta mücadelesinde Antalyaspor zorlu Kayserispor deplasmanında rakibini 1-0 mağlup etti. Kırmızı-beyazlı takımın tek golünü 84. dakikada Necati Ateş kaydetti. Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısında iki takım da pozisyon bulmakta güçlük çekti ve mücadelenin ilk yarısı golsüz sona erdi. İkinci yarının sonlarına doğru oyunda hakimiyetini hissettirmeye başlayan Antalyaspor, Necati Ateş'in güzel golü ile 3 puanı hanesine yazdırdı. Ligin 3. haftasında Kayserispor Gaziantepspor deplasmanına konuk olurken, Antalyaspor evinde Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak.

Aslan kendini buldu

Spor Toto Süper Lig'de 2. hafta mücadelesinde Galatasaray evinde, Samsunspor'u 3-1 mağlup etti ve bu sezonki ilk galibiyetini elde etti. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da oynanan ve ilk yarısı da Galatasaray'ın 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren mücadelede sarı-kırmızılı takımın golleri 18. dakikada Melo, 72. dakikada Elmander ve 74. dakikada penaltıdan Selçuk'tan gelirken, Samsunspor'un tek golü 54. dakikada eski Galatasaraylı Mustafa Sarp'tan geldi. Samsunspor'da kaleci Ahmet Şahin 73. dakikada kırmızı kart gördü ve oyun dışında kaldı. Galatasaray bu galibiyetle ilk puanlarını alırken, Samsunspor da 3 puanda kaldı.

45 dakikada 3 puan

Spor Toto Süper Lig ikinci hafta maçında Gençlerbirliği sahasında Kardemir Karabükspor'u ağırladı. 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 2-1 kazandı. Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golleri 19. dakikada Yasin Öztekin ve 39. dakikada Hurşut Meriç kaydetti. Karabükspor'un tek golünü ise 50. dakikada Luton Shelton attı. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği ligdeki ilk galibiyetini ve puanlarını aldı. Karabükspor ise ilk yenilgisini alarak 3 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Karabükspor sahasında Galatasaray ile G.Birliği ise deplasmanda Eskişehirspor ile karşı karşıya gelecek.

Orduspor Stancu ile güldü

Spor Toto Süper Lig'de 2.hafta karşılaşmasında Orduspor'un 19 Eylül Stadı'nda konuğu Manisaspor'du. Ev sahibi ekip 1-0 kazanarak ligde ikinci haftada galibiyetle tanıştı. Maçın tek golü 11'de Bogdan Stancu'dan geldi. 11. dakikada ceza sahası içinde topla buluşan Stancu kalecinin üzerinden aşırtma bir vuruşla topu Manisaspor ağlarına gönderdi ve Orduspor'u 1-0 öne geçirdi. Golün asistini yapan oyuncu ise Numan Çürüksuydu. Karadeniz temsilcisi sezon öncesi Galatasaray'dan kiraladığı Rumen oyuncu ile 3 puana uzanırken, Manisaspor 2.haftada ilk yenilgisini aldı. Bu skordan sonra Orduspor ligde puanını 3 yaparken, Manisaspor 1 puanda kaldı.

Çivisi çıkan maç

Spor Toto Süper Lig 2. hafta mücadelesinde Eskişehirspor, Sivasspor deplasmanından 4-0 galip ayrıldı. Karşılaşmada Sivasspor'dan Hayrettin (55.dakika) ve kaleci Borjan (68.dakika) kırmızı kart gördüler. Kırmızı-beyazlı ekip yaklaşık 20 dakika yeni transfer forvet Rassmussen'i kalede kullanmak durumunda kaldı. Konuk takım, 18. dakikada Dede, 33. dakikada Mehmet Yıldız, 66'da Kamara ve 88'de Batuhan'ın penaltı golüyle sonuca giderken maç içinde etkisiz görünen Sivasspor, ilerisi için umut vermedi. Hakeme yaptığı itiraz sonrası Rıza Çalımbay'ın da tribüne gönderildiği maç sonrası antrenör Bülent Albayrak hakem Barış Şimşek'in yönetiminden şikayetçi olduklarını söyledi.

HAFTANIN MAÇI

(Trabzonspor - İ.B. Belediyespor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Trabzonspor  :   80.750.000 Euro (31 Futbolcu) Trabzonspor  : 26.2

İ.B. Belediyespor :   29.800.000 Euro (27 Futbolcu) İ.B. Belediyespor : 27.0

TEKNİK ANALİZ

(Mersin İdman Yurdu - Bursaspor)

Oyun disiplini

Ligin ikinci haftasında sahasında Bursaspor'u konuk eden Mersin İdman Yurdu, oyun disiplinine sadık kalamamış olmanın bedelini 3 puanı rakibine teslim ederek ödedi. Maçın başında N'Duka'nın golüyle öne geçen kırmızı-lacivertliler, hücum silahlarının çokluğuna rağmen savunmada bir türlü organize olmayı başaramadı. Birinci dakikadan doksanıncı dakikaya kadar sabırla taktik anlayışını sürdüren Bursaspor ise önce oyun sonra da skor üstünlüğünü ele aldı. Nurullah Sağlam'ın 4-1-4-1 sistemiyle sahaya sürdüğü Mersin İ.Y., son bölümde kıpırdansa da klasik 4-2-3-1 dizilişindeki Bursaspor, beklemeyi seçerek önemli kontratak fırsatları yakaladı. Son anlarda gelen gol de onlar için disiplinin bir ödülü gibiydi.

HAFTANIN TAKIMI: Fenerbahçe

HAFTANIN İNCİSİ: "Webo, 2 maçta aldığı parayı çıkardı." Kamil Dizdar

KARE AS:   Alex De Souza (Fenerbahçe)

    Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    Felipe Melo (Galatasaray)

    Turgay Bahadır (Bursaspor)

GOL KRALLIĞI:  2 Gol - Mert Nobre (Mersin İdman Yurdu)

    2 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    2 Gol - Batuhan Karadeniz (Eskişehirspor)

    2 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

    2 Gol - Luton Shelton (Karabükspor)

     

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Bursa 2 2 0 0 6 1 6

2. Eskişehir 2 2 0 0 6 1 6

3. Fenerbahçe 2 2 0 0 4 1 6

4. Büyükşehir Bld. 2 2 0 0 3 0 6

5. Antalya 2 2 0 0 2 0 6

6. Gençlerbirliği 2 1 0 1 4 4 3

7. Galatasaray 2 1 0 1 3 3 3

8. Karabük 2 1 0 1 3 3 3

9. Ordu 2 1 0 1 1 1 3

10. Samsun 2 1 0 1 4 5 3

11. Mersin İ.Yurdu 2 1 0 1 3 4 3

12. Trabzon 2 0 1 1 1 2 1

13. Manisa 2 0 1 1 1 2 1

14. Beşiktaş 1 0 0 1 1 2 0

15. Ankaragücü 1 0 0 1 1 2 0

16. Gaziantep 2 0 0 2 1 4 0

17. Kayseri 2 0 0 2 0 4 0

18. Sivas 2 0 0 2 1 6 0

NOT: Beşiktaş - Ankaragücü değerlendirmede yer almıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016