“ATAK helikopteri kilosu 5 bin dolardan ihraç” edilmesinin düşündürdüğü

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bir süre önce, dün  3 tanesi Kara Kuvvetleri envanterine alınan yerli üretim ilk saldırı helikopteri ATAK’ın ihraç edilmesi halinde kilogram fiyatının 5 bin dolara geleceğini açıklamıştı. Türkiye’de 2012 yılında ihraç ürünlerimizin kilo başına 1.58 dolar olduğu bilgisi, yüksek teknolojili ürün ihracatının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Bunun üzerine 2011 yılında 2014 yılında orta ve yüksek teknolojik ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmamızı amaçlayan 216 sayfalık  72 eylem planını içeren, Türkiye Sanayi Strateji Belgesine göre gelişmeleri gözden geçirdim.

Belgenin yayınlandığı dönemde OECD sınıflamasına göre ülkemiz üretim yapısı yüzde 3.1 yüksek teknoloji, yüzde 30.9’u orta üssü, yüzde 37.7’si orta altı ve yüzde 28.3’ü düşük teknolojili durumdaydı. İhraç ürünlerimizin ortalama kilo başına değeri de 1.46 dolardı. Elde olan 2012 ihracat değerlerine göre ihracatımızın kilo başına değeri 1.46 dolardan, 1.58 dolara yüzde 8’lik bir artış göstermiş durumda. Yine  üretimde yüzde 3.1 payı olan yüksek teknoloji ürünlerinin payı da yüzde 3.3 oranına yükselmiş durumda. 

Ancak, Sanayi Strateji Belgesinin 72 eylem planından ne kadarının hayata geçtiğini  Orta ve Yüksek Teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olma yolunda hedeflenen sürecin son yılına yarısına girerken durumumuzun ne olduğuna dair, önemli bir sonuç belgesine ulaşabilmem mümkün olmadı. 

Arada bazı rakamlara ulaşabildim. Bunlardan biri marka destekli Türqualty ürünlerinde ihracattın kilo başına değeri 2.34 dolar seviyesine çıkmış durumda. Sadece üretimlerinin yüzde 10’unu ihraç eden teknoparkların ihracatlarının kilo başına değeri 6.9 dolar. Bu da gösteriyor ki Türqualty ve teknoparklardan ihracatlar kilo başına ihracat fiyatımızın çok üzerine çıkabilmiş durumda. ATAK örneği ise bizim çok yüksek katma değerli ürünler üretebileceğimiz örneğini ortaya koyuyor.

Bütün bu gelişmelerin bizim için ne anlama geldiğini daha iyi anlayabilmemiz için, önemli hedefle, 2011 yılında ortaya koyduğumuz Sanayi Strateji Belgesinin sonuçlarının ilgili Bakanlıklar tarafından eylem planlarının ne kadarının hayata geçebildiğinin, temel amaç olarak belirlenen “Orta ve yüksek teknoloji ürünlerinde Avrasya’nın üretim üssü olma” konusunda nasıl bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediğinin bir sonuç belgesinin hazırlanarak topluma sunulması gerekir. Doğal olan bu bilanço başarılanlar kadar, başarılamayanları da içermek durumunda olmalıdır. Başarısızlığın hedefleri ortaya konularak, bu alandaki sorunların nasıl aşılabileceği de irdelenmelidir. 
Ancak, bu tür  ölçülebilir değerler içeren bilançolar çıkarabilirsek, eksiklerimizi netlikle ortaya koyarak, sorunların çözümü için doğru yollar bulabiliriz...

İleri Teknolojik ürün olarak ürettiğimiz ATAK saldırı helikopteri konusunda arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberini okurken bu yıl sonuçlarını irdelememiz gereken 2011-2014 Sanayi Strateji Belgesinde ulaştığımız sonucun ne olduğunu araştırdım. Bakanlıkların 72  eylem planı içeren belgenin sonuçlarını toplumla paylaşmasının zamanının gelmiş olduğunu düşündüm...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar