Aslantepe'de aslan tepede

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bu yılın modası da değişmedi: Sarı-kırmızı. Şampiyonluk yolunda son 90 dakikaya çıkan Galatasaray, başlarda gerilimi iliklerine kadar hissettiğini her haliyle belli etse de ligin ikinci yarısı boyunca frikiklerde figüran muamelesi gören Selçuk'un enfes golüyle rahatladı. Son dönemde klasikleşen dizilişiyle sahaya yayılan sarı-kırmızılı takımda; ileri ikiliyi oluşturan santrforlardan Burak daha statik, Drogba ise gezgindi. Orta saha özelliklerini bünyesinde barındırması itibariyle Fatih Terim'in Fildişili yıldızı bu şekilde kullanması akla yatkın. 4-3-1-2 düzeninde doğabilecek orta saha zaafının da bu taktik dokunuşla elimine edilmesi fazlasıyla mümkündü ki, öyle de oldu. 52'de Burak Yılmaz'ın attığı golle karşılaşma fiilen biterken Galatasaray cephesinde yavaştan şampiyonluk kutlamaları başlamıştı bile. Hafta arası bu maçı analiz ettiğimiz yazımızda Sivasspor'un 15 deplasman maçında yalnızca 10 gol atabildiğine vurgu yapmış ve Türk Telekom Arena'da skorer bir görüntüye bürünen sarı-kırmızılılara karşı işlerinin zor olduğunu belirtmiştik. İşte stattaki erken kutlama da biraz bu durumla ilintiliydi çünkü sahadaki Sivasspor takımının yukarıda betimlediğimiz genel durumundan farklı bir şeyler yapabilmesi çok mümkün gözükmüyordu. Nitekim 60. dakikada günün yıldızı Selçuk İnan'ın attığı jeneriklik golde adeta parkta gezintiye çıkmış gibi rahat hareketleri, Galatasaray'daki moral sıçramanın ve Sivasspor'daki mental çöküşün en bariz işaretleriydi. Dördüncü golden sonra Sivasspor'un oyunun direksiyonuna geçmesi tamamen sarı-kırmızılıların şoför koltuğunu terk edip şampiyonluk koltuğuna oturmasından. Yoksa dört golü atana kadar izlediğimiz Galatasaray, belki de bu sezonun en parlak performanslarından birini sergiledi.
Hatırlayacaksınız geçtiğimiz hafta köşemizin kapanış cümlesi "İyisi mi biz spor yazarları ufaktan sezonun genel değerlendirmelerini kaleme almaya başlayalım." olmuştu. Gerçekten de sarı-kırmızılı takımın 19. şampiyonluğa ulaşırken ortaya koyduğu bütünlük takdire şayan. Gerek kulüp yönetimi, gerek takım yapılanması, gerekse de takım idaresiÖ Belki bu saydığımız başlıklara muhalefet şerhi koyacak olanlar vardır ancak kaba bir taslak çıkardığımızda bile Galatasaray'ın son iki sezonda (bu haftaya gelene kadar) Play-Off hariç 66 lig maçına çıktığını; 43 galibiyet, 16 beraberlik ve 7 mağlubiyetle toplam 145 puan topladığını görüyoruz. Bu karşılaşmalarda rakip filelere 132 gol bırakan sarı-kırmızılılar, kalelerinde ise 57 gol görmüşler. Bu sezon 32 haftada 47 gol yemeyi başaran(!) Beşiktaş savunması düşünüldüğünde ya da geçen yıl normal sezonda rakibinden 9 puan fark yiyen Fenerbahçe'nin bu yıl da 32 haftada 10 puan geriye düşerek, iki sezonda 19 puan geride kalması hesaba katıldığında eleştiri oklarının asıl hedefi belli olmuyor mu? İster beğenin ister beğenmeyin, Galatasaray kadrosu bugün kâğıt üzerinde Türkiye'nin en kaliteli kadrosudur. Üstelik bu kalitenin daha da yukarıya çekilmesi için arayışlar da (Alper Potuk gibi) devam etmektedir. Şimdi diğer iki lokomotif kulüp hareket tarzını belirlemek zorunda. Galatasaray'ı "kazandaki Türkler" fıkrasında olduğu gibi aşağıya çekmeye mi uğraşacaklar yoksa doğru planlama ve hareket tarzları ile sarı-kırmızılıların üzerine çıkmaya mı çalışacaklar? Küçük düşünerek ilk metodu benimsemek belki en kolay yol. Tabi aslanı en tepede görmek onları rahatsız etmiyor ise.

32.HAFTANIN SEYRİ

Gol sesi çıkmadı
Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında Avrupa Kupaları'na katılma yarışı veren iki ekipten, Gençlerbirliği evinde Kasımpaşa ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0 sona erdi. Mücadele boyunca iki ekip de birkaç pozisyon yakalamasına rağmen skoru bulamazken, ev sahibi G. Birliği Vlemincx ile Kasımpaşa ise Kalu Uche ve Ibricic ile önemli pozisyonlardan yararlanamadı. Bu skorun ardından Gençlerbirliği puanını 44'e çıkardı ve 6. sıradaki yerini değiştiremedi. Kasımpaşa ise 47 puanla 5. sırada kaldı. Süper Lig'in 33. haftasında Gençlerbirliği deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşırken Kasımpaşa ise evinde Kayserispor'u konuk edecek.

60'tan sonra açıldılar
Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında ilk 5 mücadelesi veren iki takımdan Kayserispor evinde Trabzonspor'u 2-1 yenmeyi başararak 3 puanı hanesine yazdırdı. Sarı kırmızılı ekibe 3 puanı getiren golleri 63. dakikada Diego Biseswar ve 76. dakikada Bobo kaydetti. Trabzonspor'un tek sayısı ise 88. dakikada Olcan'dan geldi. Konuk ekip Trabzonspor maç boyunca etkili bir performans gösteremezken Kayserispor'da bu sezon gol yükünü çeken isimlerden biri olan Bobo ve mücadelede ikinci yarıda oyuna giren Biseswar etkili oyunlarıyla takımlarını galibiyete taşıyan isimler oldular. 33.haftada Trabzonspor evinde İ.B. Belediyespor'u ağırlayacak. Kayserispor ise deplasmanda Kasımpaşa ile zorlu bir puan mücadelesine çıkacak.

Pektemek hayat verdi
Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında Eskişehirspor ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. 90 dakika sonunda Beşiktaş, Eskişehir deplasmanından 2-1'lik galibiyetle ayrılmayı başardı. Beşiktaş'a galibiyeti getiren golleri 45. dakikada Mamadou Niang ve 76. dakikada Mustafa Pektemek kaydetti. Eskişehirspor'un tek golü 36. dakikada Özgür'den geldi. Bu sonucun ardından Beşiktaş puanını 55'e yükseltip Avrupa Kupalarına katılmayı garantilerken, Eskişehirspor 42 puanda kaldı. Süper Lig'in 33.haftasında Beşiktaş sahasında Gençlerbirliği ile oynayacak. Eskişehirspor ise Bursa deplasmanında puan arayacak.

Nefes kesen maç
Süper Lig 32. hafta maçında iddiası kalmayan Medical Park Antalyaspor ile kümede kalma hesapları yapan Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Akdeniz Üniversitesi Stadı'nda oynanan zorlu maçta gülen taraf 4-3'lik skorla ev sahibi Medical Park Antalyaspor oldu. Antalyaspor'a galibiyeti getiren golleri 37. dakikada Koray Arslan, 53. dakikada Isaac Promise, 83. dakikada Merter Yüce (kendi kalesine) ve 90. dakikada Melih Gökçek Tita kaydetti. Akhisar Belediyespor'un golleri ise 60. dakikada Ahmet Cebe, 72. dakikada Uğur Demirok ve 90+4. dakikada Koray Arslan'dan (kendi kalesine) geldi. Antalyaspor aldığu bu galibiyetin ardından puanını 44'e yükseltirken, Akhisar Belediyespor 36 puanda kaldı.

Büyükşehir sürpriz yaptı
Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a konuk oldu. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşmayı İstanbul Büyükşehir Belediyespor 2-0 kazanarak Süper Ligde kalma adına altın değerinde üç puanı hanesine yazdırdı. Maçta İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un gollerini 36. dakikada Ömer Can ve 90. dakikada Mehmet Topuz kendi kalesine kaydetti. 77. dakikada Caner Erkin'in bir şutu direkten döndü. Bu sonucun ardından Fenerbahçe ligde 58 puanda kalırken, İ.B. Belediyespor ise 36 puana yükseldi. 33.haftada Fenerbahçe sahasında Galatasaray'ı ağırlayacak. İ.B. Belediyespor'un rakibi ise H.Avni Aker Stadında karşılaşacağı Trabzonspor olacak.

Tosun gibi golcü
Spor Toto Süper Lig'in 32. haftasında Kardemir Karabükspor ile Gaziantepspor, Necmettin Şeyoğlu Stadı'nda karşı karşıya geldi. Büyük bir çekişmeye sahne olan karşılaşmada kazanan taraf 2-0'lık skorla Gaziantepspor oldu. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren goller, karşılaşmanın 9. ve 78. dakikasında Cenk Tosun'dan geldi. 32. hafta itibariyle 37 puanda kalan Kardemir Karabükspor, ligde kalan iki haftada Sivasspor ile deplasmanda ve Fenerbahçe ile kendi sahasında karşı karşıya gelecek. Ligdeki puanını 42 yapan Gaziantepspor ise 33.haftada sahasında Elazığspor ile son maçta da deplasmanda Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak.

Elazığspor rahatladı
Spor Toto Süper Lig'de 32. hafta mücadelesinde Mersin İdman Yurdu'nun konuğu Sanica Boru Elazığspor'du. Küme düşme hattını yakından ilgilendiren maç deplasman takımı Sanica Boru Elazığspor'un 2-0 üstünlüğüyle sona erdi. Tevfik Sırrı Gür Stadı'ndaki karşılaşmanın gollerini 8. ve 81. dakikalarda Sane kaydetti. Bu sonucun ardından Sanica Boru Elazığspor puanını 41 yaptı ve ligde kalma yolunda büyük bir avantaj sağladı. Mersin İdman Yurdu ise kümede kalma şansını geçtiğimiz haftalarda tamamen yitirmişti. Ligin 33.haftasında Elazığspor Gaziantepspor ile karşılaşırken, Mersin İdman Yurdu deplasmanda Akhisar Bld. Spor ile mücadele edecek.

 

cemtop07052013_2.jpg

 

cemtop07052013.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016