Aslan saldırısı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Şampiyonluk yarışındaki amansız takibini sürdüren Galatasaray, 25. haftanın kritik maçında Karabükspor’a konuk olacak. Her ne kadar Karadeniz temsilcisi son haftalarda etkili ve formda görüntüsünden uzaklaşmış olsa da sarı-kırmızılı takımın deplasman maçlarında zaman zaman gösterdiği zafiyetleri değerlendirebilecek kaliteye sahip. Üstelik düşüşteki takımlar için büyük maçların bir fırsat olarak görülmesi de bu maçın kıran kırana geçebileceğini gösteren verilerden bir tanesi. Geçtiğimiz haftayı 6 golle kapatan sarı-kırmızılılar hakkında bu farklı galibiyet ne kadar yol gösterici olabilir? Hatırlanacağı üzere, 19 ve 20. haftalarda iç sahada oynayıp Bursaspor ile Eskişehirspor’u 6-0 ve 3-0’lık skorlarla yenen Galatasaray, akabinde gittiği Antalya deplasmanından bir puanla dönmüştü. Bu nedenle sarı-kırmızılıların iç saha formuna bakarak maçın seyri hakkında peşin hüküm vermenin yanıltıcı sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum.

Maç öncesi cezalı oyuncusu bulunmayan Galatasaray; Eray İşcan, Aydın Yılmaz ve Emre Çolak’tan yoksun olarak çalışmalarını sürdürmüştü. Karşılaşmadan 4 gün sonra deplasmanda Chelsea karşısına çıkacak olan sarı-kırmızılı takımda, teknik direktör Roberto Mancini rotasyon veya farklı taktik uygulamalar yapacak mı bunu hep birlikte göreceğiz. Chelsea rövanşının mental bakımdan da futbolcular üzerinde etkili olması olası. Oynadığı son üç maçı kaybeden Karabükspor, bu karşılaşmalarda hücum yönünden ciddi bir sıkıntı yaşadı. Takımın gol yükünü çekmeleri beklenen İlhan Parlak – Eneramo ikilisinin formsuzlukları ve ara transferde takıma katılan Carioca’nın henüz uyum sağlayamaması, teknik direktör Tolunay Kafkas’ın hayli başını ağrıtıyor. Bunun yanında Yiğit İncedemir ve Ahmet İlhan’ın cezalı durumda olduklarını da hesaba katacak olursak, Karabükspor’un yine mücadele gücüyle maça tutunmaya çalışacağını öngörebiliriz. Takımların iç saha/deplasman performanslarına göz atmamız gerekirse, Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda çıktığı 11 maçta 6 galibiyet ve 3 beraberlikle 21 puan toplayan ev sahibi bu maçlarda 14 gol atarken kalesinde ise 8 gol görmüştü. Galatasaray ise 12 dış saha maçından 3 galibiyet ve 7 beraberlikle 16 puan çıkarmıştı. Sarı-kırmızılılar bu maçlarda rakip filelere 17 gol bıraktılar, 13 gol yediler.

Karşılaşmada gol sayısının üçün altında kalabileceğini düşünüyorum. Karabükspor, içeride/dışarıda fark etmeden ciddi rakiplere karşı kademeli ve kompakt bir defans anlayışına bürünüyor. Galatasaray rakip kaleye gol için saldırırken kontrataklara karşı da önlem almak zorunda. Hatırlanacağı gibi ligin ilk yarısında taraflar arasında oynanan maçta, kilidi Sneijder’in 83.dakikada attığı gol çözmüş ve Galatasaray maçı 2-1 kazanmıştı. Karabükspor’un Süper Lig’de bu sezon oynadığı 24 maçın 11 tanesi 0-0 ya da 1-0’lık skorlarla bitti ki, bu da gerçekten sonuca yönelik tahminlerimizi şekillendirebilecek enteresan bir veri.

 

BU MAÇ KAÇMAZ!

Çaykur Rizespor – Beşiktaş

Geçtiğimiz haftayı flaş bir galibiyetle kapatan Çaykur Rizespor’da hedef, Beşiktaş’tan da puan alarak tehlike bölgesinden yukarı doğru tırmanışa geçmek. Karadeniz temsilcisinde maç öncesi cezalı futbolcu bulunmazken; sakatlıkları dolayısıyla Ahmet Görkem Görk, Eren Albayrak, Liban Abdi ve Kıvanç Karakaş’ın hafta arası yapılan çalışmalara tam olarak iştirak edemediklerini belirtelim. Bugün itibariyle saydığımız isimlerden iyileşerek forma giymeye en yakın olanı Kıvanç Karakaş olarak gözüküyor. Diğer futbolcularla ilgili bir belirsizlik var.

Zirve yarışından kopmamak için mutlak kazanmak zorunda olan Beşiktaş’ta ise Tomas Sivok, Manuel Fernandes, Dany Nounkeu, Ömer Şişmanoğlu ve Hugo Almeida’nın sakatlıkları bulunuyor. Uygulanan tedaviye olumlu cevap veren Almeida’nın maç gününe kadar forma giyebilecek seviyeye gelmesi bekleniyor ki, bu gelişme son haftalarda gol kısırlığı çeken siyah-beyazlı takım açısından olumlu bir haber sayılabilir. Evinde oynadığı 11 maçta 3 kez mağlup olan Rizespor, dirençli bir takım görüntüsünde. İç sahada Antalyaspor, Kayserispor ve Fenerbahçe’ye mağlup olan yeşil-mavililer, 4 maçtır Yeni Rize Şehir Stadında kaybetmiyorlar. Beşiktaş’ın deplasman performansına göz attığımızda, 12 maçta 6 galibiyet ve 3 beraberlikle toplanan 21 puan görüyoruz. Bu 21 puan Beşiktaş’ı dış sahada ligin en başarılı takımlarından bir tanesi yapıyor. Karşılaşmadaki toplam gol sayısıyla ilgili bir tahmin yürütmek zor. Normal şartlar altında bu tip maçları sıkı savunmasıyla lehine çevirmeye çalışan Rizespor, ne ölçüde başarılı olabilecek? Ev sahibinin hücum silahlarından biri olan LuaLua sakatlığını atlattı ve yeniden forma giymeye başladı. Bu futbolcuya özellikle değinmemizin sebebi, geçmişte Beşiktaş’a karşı forma giydiği maçlarda siyah-beyazlılara epey sıkıntı yaşatmış olması. Siyah-beyazlı takımın da hedefleri ve silahları malum. Bu maçta sonuca yönelik bir fikir yürütmek daha mantıklı görünüyor. Zirveden kopmak istemeyen Beşiktaş belki maç içinde çok zorlanacak ama kazanmalarını bekliyorum.

121212.jpg25. HAFTANIN SEYRİ

Fenerbahçe – K. Erciyesspor

Trabzon deplasmanını deyim yerindeyse yorulmadan atlatan Fenerbahçe, son iki galibiyetini seriye çevirme fırsatı yakaladı. Sarı-lacivertli takımda Egemen Korkmaz ve Bruno Alves’in sakatlıkları söz konusu. Son 4 haftada 12 puan toplayan ve bu maçlarda 9 gol atıp sadece 1 gol yiyen Kayseri Erciyesspor da son derece formda gözüküyor. Konuk takım bu karşılaşmaya tam kadro halinde hazırlandı. Açıkçası seyir zevki yüksek bir maç izlemeyi bekliyorum. Sarı-lacivertliler favori olsa da Erciyesspor hücum aksiyonlarıyla güçlü rakibini zorlayabilir. Gollü bir maç izlemek beni şaşırtmayacak.

Kasımpaşa – Gençlerbirliği

Son iki maçını 0-0’lık beraberliklerle bitiren Kasımpaşa, başkent temsilcisini evine puansız göndermenin hesaplarını yapıyor. Lacivert-beyazlı takımda Orhan Şam’ın sakatlığı sürüyor. Sivasspor galibiyetiyle nefes alan Gençlerbirliği’nde ise maç öncesi eksikler göze çarpıyor. Kırmızı-siyahlılarda iki kaleci Ramazan ve Dahlin sakat. Serkan Kurtuluş ve Oktay Delibalta’nın tedavilerine devam ediliyor. Dış sahada zorlandığını gördüğümüz başkent temsilcisi üretkenlikten uzak bir görüntü çizmişti. Her ne kadar ligin ikinci yarısında istikrarsız bir görüntü çizse de Kasımpaşa bu maçta yediğinden fazlasını atacak gibi görünüyor.

Akhisar Bld. Spor – MP Antalyaspor

Dar kadrosuyla başarılı işlere imza atan Akhisar Belediyespor, bu maçta cezalı Uğur Demirok’tan faydalanamayacak. Bilal Kısa’nın sakatlığı sürüyor. Durumu nispeten iyi olan Mehmet Akyüz maçta forma giyebilir. Samet Aybaba’nın istifasıyla sarsılan Antalyaspor bu karşılaşmaya A2 takımı antrenörü Osman Akyol ile çıkacak. Ege temsilcisi özellikle içsaha maçlarında kolay skor üretebilen bir görüntüde. 19 Mayıs Stadında maç başına 2 gollük bir ortalama yakalamayı başardılar. Antalyaspor bu haftaya kadar bir kontratak takımı görüntüsü veriyordu ama Aybaba sonrası hücum planları değişebilir. İki takımın da gol bulması sürpriz olmaz.

Torku Konyaspor – Gaziantepspor

Son dört haftada galibiyet sevinci yaşayamayan Torku Konyaspor, evinde ligin istikrarsız takımlarından Gaziantepspor’u ağırlıyor. Ev sahibinde Ali Turan, konuk takımda Gilles Binya kart cezalısı. Yeşil-beyazlı takımda Erdinç Yavuz, Theofanis Gekas ve Jagos Vukovic’in tedavilerine devam ediliyor. Gaziantepspor’da ise Bekir Ozan, Kemal Tokak ve Erman Bulucu’nun sakatlıkları var. Dış sahada zorlandığını gördüğümüz Gaziantepspor, bu haftaya kadar deplasmanda 4 maç kazandı. Konyaspor, topladığı 28 puanın 22’sini içerde kazandı. Ev sahibinin galibiyete daha yakın olduğu söylenebilir.

Eskişehirspor – Elazığspor

Haftanın ilginç maçlarından biri. Savunmasıyla öne çıkan Eskişehirspor, ofansif görüntüsüyle dikkat çeken Elazığspor’u ağırlıyor. Kırmızı-siyahlılarda Diego, Okan ve Dede’nin sakatlıkları var. Beş haftadır mağlubiyet yüzü görmeyen Elazığspor’da ise İbrahim Kaş dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Ev sahibi kötü gidişe son vermek için bu maça özel önem veriyor. Yönetim kurulu ve başkan dahi oyunculara destek vermek için antrenmanları takip ettiler. Elazığspor zaman zaman deplasmanlarda zorlanan bir takım. Bu maçta konuk takımın bilindik görüntüsünde olmasını bekliyorum ama Eskişehirspor bu kez farklı oynayacak gibi.

Sivasspor – Trabzonspor

Son maçlarında hayal kırıklığına uğrayan iki takımın randevusu. Sivasspor’un bu maçta üç cezalı oyuncusu var: Manuel Da Costa, Cicinho ve Kadir. John Utaka’nın sakatlığı da sürüyor. Fenerbahçe maçını tamamlayamayan Trabzonspor’da ise Kadir Keleş ve Gustavo Colman’ın sakatlıkları var. Hafif rahatsızlıkları bulunan beş futbolcunun maça yetişmeleri bekleniyor. İç sahada çok daha etkili görünen kırmızı-beyazlılar, maç başına 2 gol ortalaması ile oynuyorlar. Trabzonspor da galip gelebilmek adına oyunu forse etmek durumunda kalabilir. Dolayısıyla gollü bir maç izlemek beni şaşırtmayacak.

Kayserispor – Bursaspor

Ligde kalma umutları giderek azalan Kayserispor, bu maça eksik bir kadroyla hazırlandı. Alper Uludağ’ın cezası yanında; Bobo, Sefa, Zurab, Simic ve Taner’in sakatlıkları söz konusu. Dış sahada daha başarılı sonuçlara imza atan konuk takımda Ferhat Kiraz, Serdar Aziz ve Caja’nın sakatlıkları olduğu öğrenildi. Bu karşılaşmada ilk golü bulan taraf Bursaspor olursa, Kayserispor’un maçtan kopması söz konusu olabilir. Böylesi bir durumda psikolojik açıdan maça tutunabilmeleri çok daha zor olacaktır. Belirli bir defansif kaliteye sahip Bursaspor’un, ikinci yarıdaki 7 maçında sadece 3 gol atabilen Kayserispor’a karşı galibiyete yakın olduğunu düşünüyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016