Asistan Carvalhal

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Okurlarımız "Bunca önemli maç oynanmışken neden Ankaragücü - Beşiktaş maçı?" diye bir soru sorabilirler ancak ben Ankaragücü'nün gösterdiği direnişin kayıtlara geçmesi bakımından bu maçı analiz etmeyi uygun buldum. Yabancısız ve A2 takımından 5 futbolcuyu kullanarak Beşiktaş karşısına çıkan başkent ekibi, Kuddusi Müftüoğlu bitiş düdüğünü çaldığında 1 puanı cebine koymuş sahada da birbirinden genç 7 futbolcu kullanmıştı. Hakan Kutlu puan alabilmek adına "anti futbol" dediğimiz olguyu sonuna kadar kullandı bunu söylemek lazım ama toplam değeri rakipteki bir yıldızın yıllık ücreti kadar olan bir takımla başka çaresi de yoktu. İkinci bölgede takım halinde bekleyen sarı-lacivertliler, kimi zaman sahaya santrfor görev tanımıyla çıkan Ergin Keleş'in bile ceza sahasına gömüldüğü katı bir defans yaptılar. Bunun Beşiktaş gibi bir takımı açmaza düşürmesi bir yana kilitlenen oyunu takımı adına yapacağı hamlelerle açması gereken Carvalhal'in birbirinden acemi ve ezbere müdahaleleri diğer yana. Süper Lig'de bir gün arayla iki maç izledik. Birinde düşme hattındaki rakibine karşı ilk yarıyı 2-0 geride kapatan Galatasaray'ın Fatih Terim'in taktiksel ve mental hamleleriyle dirilişini gördük. Diğerinde ise Beşiktaş taraftarının yeni sevgilisi(!) Carlos Carvalhal'in kendi ayağına kurşun sıkmasını.

Akdeniz kanı taşıyan heyecanlı bir milletiz. Bir insanın samimiyetine inandığımız noktada onu çok kısa sürede baş tacı yapabiliyoruz. Sempatisi, iyimserliği hatta gol sevinçleriyle Carvalhal de Beşiktaşlıların gönlünü kazanmış durumda. Ancak tıpkı Fatih Terim'in aynı hafta içinde Portekizli teknik adamı çırak çıkarması örneğinde olduğu ve bizim de sezon başından bu yana sürekli değindiğimiz gibi, Carlos Carvalhal Beşiktaş gibi bir takımı idare edecek yeterlilik ve donanımda değil. Kriter güler yüzlü olmak ya da gollere çılgınca sevinmek ise Beşiktaş'ı şampiyonluğa taşıyan teknik adamlardan Gordon Milne de Mircea Lucesu da Mustafa Denizli de sınıfı kolay kolay geçemezlerdi. Oysa bu teknik adamlar ruh hallerinden bağımsız bir şekilde taraftarın gönlünü kazanmayı bildiler. Elbette Beşiktaş'ın bekleneni verememesinde Başkan Yıldırım Demirören'den başlayarak kulüp yönetiminin de kabahatleri var. Mesela Edu'nun hala "işe yarar forvet" zannedilmesi, sakatlanan yabancıların burada hiç doktor kalmamış gibi "ben memlekete gidiyorum" kaprislerine kayıtsız kalınması, Mustafa Pektemek'in giderek Portekizliler grubuna kurban edilir görüntüsüne ses çıkarılmaması hatta "maç başı alsın" diye bazı karşılaşmalarda son iki dakika oyuna alınan oyuncunun yüzde 50'sine 3.1 milyon euro para verilmesi… Bu liste uzadıkça uzar. Haftalar ilerledikçe biz haklı çıkıyoruz biz haklı çıktıkça da Beşiktaş puan kaybediyor. Zirveye yükselmesi için bünyesindeki safraları (Edu, Almeida, Sidnei, Alves, Holosko) atması gereken Beşiktaş'ta, hem teknik adamlar hem de yönetim kadronun şişkinliğine bakarak "takım yeterli" diyorlar ama işin aslı hiç de öyle değil. Transfer için iş işten geçmeden bu konu üzerinde biraz düşünülmesinde fayda görüyorum. Hoş Beşiktaş'ın bilançosu da transfer yapmaya izin vermez ama en azından yukarıda saydığımız oyuncuların takasta kullanılması ya da bir şekilde satılarak ücret külfetinden kurtulunması ile yönetime bir parça hareket alanı doğabilir. Carvalhal sezon sonuna kadar bu takımın başında olduğuna göre teknik adam değişimiyle ilgili ahkâm kesmemiz çok uygun olmaz. Sadece "kendi düşen ağlamaz" demek yeterli sanıyorum.

[19. HAFTANIN SEYRİ]

Muhteşem dönüş

Spor Toto Süper Lig 19. hafta mücadelesinde Galatasaray deplasmanda 2-0 geriye düştüğü maçta Samsunspor'u 4-2 yenmeyi başardı. Sakatlığı atlatmasının ardından haftalar sonra ilk 11'de şans bulan G.Saraylı Sabri Sarıoğlu'nun bireysel hataları sonrası 2-0 geriye düşen Galatasaray, ikinci yarıda bambaşka bir kimliğe büründü ve galip gelmesini bildi. Samsunspor karşılaşmanın 22. ve 32. dakikalarında Ekigho'nun attığı gollerle ilk yarıyı 2-0 önde kapattı. İkinci yarıda Galatasaray; Semih, Selçuk, Milan Baros ve Sercan Yıldırım'ın attığı gollerle rakibine üstünlük kurarak haftayı 3 puanla kapattı. Galatasaray 20.haftada sahasında Karabükspor'u ağırlarken Samsunspor deplasmanda Trabzonspor ile karşılaşacak.

Burak Yılmaz tutulmuyor

Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Trabzonspor, deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor'la karşı karşıya geldi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşmayı bordo mavili takım 2-0 kazanarak önemli bir deplasmandan üç puanla ayrılmayı başardı. Karşılaşmada Trabzonspor'a galibiyeti getiren golleri 80 ve 90. dakikalarda Burak Yılmaz kaydetti. Bu sonucun ardından Trabzonspor ligde 30 puana yükselerek zirveye bir adım daha yaklaştı. Arif Erdem yönetimindeki İB Belediyespor ise Trabzonspor karşısında da galibiyetle tanışamadı ve 24 puanda kaldı. İ.B. Belediyespor'da Webo ile sakatlıkları bulunan kaleci Hasagic ve Ali Güzeldal karşılaşmanın kadrosunda yer almadı.

Bursaspor son saniyede güldü

Spor Toto Süper Lig'de 19. hafta karşılaşmasında Bursaspor ile Mersin İdmanyurdu kozlarını paylaştı. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleden Bursaspor 1-0 galibiyetle ayrıldı. Maçın son anlarında topu filelerle buluşturan Batalla takımına 3 puanı getiren golü kaydetti. 90+4'üncü dakikada Bursaspor'dan Vederson'un soldan kullandığı kornerde uzaklaşan topa gelişine vurun Batalla topu ağlara gönderdi. Bu sonucun ardından Bursaspor 25 puana yükselirken; Mersin İdmanyurdu 27 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Bursaspor deplasmanda Beşiktaş ile karşı karşıya gelecek. Mersin İdmanyurdu ise sahasında Antalyaspor'u ağırlayacak.

Nihayet Karabükspor

Spor Toto Süper Lig 19. hafta mücadelesinde Karabükspor sahasında Gençlerbirliği'ni Shelton ve Mustafa Sarp'ın golleri ile 2-1 mağlup etti. Konuk ekip G.Birliği'nin tek golü Herve Tum'dan geldi. Bu skorun ardından Başkent ekibi Gençlerbirliği'nin ligde 5 maçtır süren yenilgisizlik serisi sona ermiş oldu. Öte yandan ligdeki son 6 maçını kaybeden Karabükspor, sahasında aldığı G.Birliği galibiyetiyle bu kötü istatistiğe de son verdi. Böylelikle Karabükspor puanını 15'e yükseltirken Gençlerbirliği ise 29 puanda kaldı. Karabükspor gelecek hafta deplasmanda lider Galatasaray'a konuk olurken Gençlerbirliği sahasında Eskişehirspor ile karşılaşacak.

Çıt çıkmadı

Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Manisaspor, kendi sahasında Orduspor'la karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sona erdi ve iki takım da birer puanı paylaştı. İlk yarının flaş ekiplerinden Manisaspor bu sonucun ardından 25 puanda kaldı. Ege ekibinde adı Galatasaray'la anılan Yiğit Gökoğlan'ın sakatlığı ya da cezası olmamasına rağmen maç kadrosunda bulunmaması dikkatlerden kaçmadı. Konuk Orduspor'da ise göreve yeni gelen Arjantinli teknik adan Hector Cuper, takımının başında çıktığı ikinci karşılaşmadan da beraberlikle ayrıldı. Karadeniz ekibi bu sonucun ardından puanını 19'a çıkarttı.

Eskişehirspor kaçamadı

Spor Toto Süper Lig'de 19. hafta mücadelesinde Eskişehirspor ile Sivasspor Atatürk Stadında kozlarını paylaştı ve mücadele 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Eskişehirspor'un golü 45. dakikada Diomansy Kamara'dan gelirken, Sivasspor'un beraberlik golünü ise maçın uzatma dakikalarında Pedriel Suarez kaydetti. Öte yandan Sivasspor'da 45. dakikada ikinci sarı kartını gören Kadir Bekmezci kırmızı kartla ihraç edildi. Bu skorun ardından Ersun Yanal'ın talebeleri puanını 31'e yükseltirken, Sivasspor ise puanını 28'e çıkardı. 20.haftada Eskişehirspor Gençlerbirliği deplasmanında puan ararken, Sivasspor ise sahasında Ankaragücü'nü konuk edecek.

HAFTANIN TAKIMI: Galatasaray

HAFTANIN İNCİSİ: "Oyuncuları batan geminin malları gibi satmak yakışmaz." Hakan KUTLU

KARE AS:   Selçuk İnan (Galatasaray)

    Pablo Batalla (Bursaspor)

    Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    Sidney Tita (Antalyaspor)

GOL KRALLIĞI:      19 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

8 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

    7 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

7 Gol - Isaac Promise (Manisaspor)

7 Gol - Selçuk İnan (Galatasaray)

6 Gol - Mustafa Pektemek (Beşiktaş)

PUAN DURUMU

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Galatasaray 19 13 4 2 35 14 43

2. Beşiktaş 19 10 6 3 27 17 36

3. Fenerbahçe 18 10 6 2 25 15 36

4. Eskişehirspor 19 9 4 6 20 18 31

5. Trabzonspor 19 8 6 5 28 22 30

6. Gençlerbirliği 19 8 5 6 27 23 29

7. Sivasspor 19 7 7 5 30 30 28

8. Mersin İdman Yurdu 19 7 6 6 21 19 27

9. Bursaspor 19 6 7 6 21 18 25

10. Kayserispor 19 8 1 10 21 20 25

11. Manisaspor 19 6 7 6 17 18 25

12. M.P. Antalyaspor 19 6 6 7 14 17 24

13. Büyükşehir Belediyespor 19 6 6 7 22 26 24

14. Gaziantepspor 18 4 7 7 15 18 19

15. Orduspor 19 4 7 8 15 22 19

16. K.D.Ç. Karabükspor 19 4 3 12 20 31 15

17. Samsunspor 19 2 7 10 15 27 13

18. Ankaragücü 19 2 5 12 17 35 11

NOT: Fenerbahçe - Gaziantepspor karşılaşması değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ

(Antalyaspor - Kayserispor)

Takım olan kazandı

TAKIM OLAN KAZANDI

Galibiyete ihtiyaç duyan iki takımın mücadelesinden üç puan çıkaran, rakibine göre daha organize gözüken Antalyaspor oldu. 4-3-3 formasyonunda sahaya yayılan kırmızı-beyazlılar, gelecek vaat eden oyuncuları Emrah'ın pas dağıtımındaki yetenekleriyle ataklarda 4-2-1-3 gibi bir görüntü verdiler. Özellikle ilk 45 dakikada önemli pozisyonlar yakalayan Antalyaspor, son vuruşlarda golü bulamayınca bir anlamda farkı da kaçırdı. Kayserispor ise ana probleminin istikrar olduğunu bir kez daha gösterdi. Her sezon önemli transferler yapan sarı-kırmızılı ekip kadroyu yenilemekten ziyade istikrarı korumaya yönelik hamleler yapsa sanıyorum daha isabetli bir karar vermiş olacak.

HAFTANIN MAÇI

(Ankaragücü - Beşiktaş)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Ankaragücü  :       4.150.000 euro (18 Futbolcu) Ankaragücü  : 23,1

Beşiktaş  :     115.050.000 euro (29 Futbolcu) Beşiktaş  : 25,9

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016