Asım Kocabıyık üniversitede iken iş peşinde nasıl koştuğunu anlatıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Borusan'ın kurucusu Asım Kocabıyık 85'inci yaş günü kutlanırken bir konuşma yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde iken, o günlerin zor şartlarında nasıl iş imkanlarını araştırdığını, nasıl kendi işini kurmak için çaba gösterdiğini anlattı.

Asım Kocabıyık 1924 yılında Afyon'un Tazlar köyünde doğdu. İlkokulu Afyon'da bitirdikten sonra ortaokul ve liseyi İstanbul'da okudu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezuniyetini müteakip İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi, 1947 yılında mezun oldu.

1944 yılında henüz öğrenci iken İstikbal Ticaret TAŞ'de kurucu ortak ve yönetim kurulu üyesi olarak iş hayatına başladı. Bu şirketin konusu demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ihracatı idi. İstikbal Şirketi, Borusan Grubu'nun çekirdeğini teşkil etti.

Günümüzde gençler hele üniversite eğitimini tamamlayanlar kendilerine yeni iş imkanı yaratmak zahmetini göze alamıyorlar.

Asım Kocabıyık'ın üniversite yılları olan 1940'lı yıllar Türkiye'de ve dünyada iş imkanlarının daha sınırlı olduğu yıllar idi.

Asım Kocabıyık bütün kuruluş formalitelerini öğrencilik döneminde tamamladığı İstikbal Ticaret'e iş yaratmak için o yıllarda da satılamayan ve başa dert olan fındıkları ihraç ederek, karşılığında nasıl denir ithalatı yaptığını "Tazlar Köyü'nden Borusan'a" ismi ile yayınlanan kitabında uzun uzun anlatır.

Bu kitapta, 1950'li yıllarda "nasıl sanayici olurum" diye araştırmaya başladığının ve 1957 yılında ilk boru fabrikasını nasıl kurduğunun hikayesi vardır.

Asım Kocabıyık, Cumhuriyet döneminin üniversite eğitimi görmüş il sanayici kuşağının üyesi olarak Cumhuriyet devrimlerine ve Atatürk ilkelerine bağlılığını sürdüren bir işadamıdır.

Mezun olduğu İÜ İktisat Fakültesi ile bağını kesmedi. Bir süre önce İktisat Fakültesi Kütüphanesi'nin binasının yenilenmesini sağladı

İktisat Fakültesi Kütüphanesi hem mekan, hem de sahip olduğu kitaplar bakımından çok önemlidir.

Beyazıt'ta tarihi İstanbul Üniversitesi binasının arkasında üniversite binası ile Süleymaniye Camii arasında mimar Emin Onat'ın çizimlerine dayalı olarak inşa edilmiştir.

Üç katlı müstakil kütüphane binasının üstteki okuma odaları yüksek kubbeli nefis salonları vardır.

Asım Kocabıyık kütüphanenin yenilenmesi için 1 milyon dolar dolayında bir bağış yaptı.

İktisat fakültesi dekanlığı tarafından belirlenecek yeni kitapların alımı için her yıl 10 bin dolarlık bağış sözü verdi.

Kütüphanede 1.900 metrekarelik kapalı alanda çeşitli isimler altında 9 ayrı bölüm, 4 depo, büyük bir kitap deposu, 280 kişilik büyük okuma salonu, 2 adet küçük okuma salonu ve idari bölümler bulunuyor.

İktisat kütüphanesi, 1934 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü bünyesinde ayrı bir birim olarak yapılandırıldı. 1936 yılında iktisat fakültesinin kurulmasıyla bu fakülteye bağlı olarak İktisat Fakültesi Kütüphanesi adını aldı.

Asım Kocabıyık'ın İktisat Fakültesi Kütüphanesi'ne bağışı eğitim ve kültür konularında yaptığı çok sayıdaki bağışlardan biri.

Bunları neden yazıyorum. 1) Türkiye eskiden beri fırsatlar ülkesi. Köyde doğan bir çocuk, okumak ister ise üniversite eğitimi de görebiliyor. 2) Okumak yetmiyor. İnsanların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için çaba göstermeleri gerekiyor. Ülkenin ve dönemin şartları ne kadar kötü olur ise olsun, çaba gösteren bir yerlere ulaşabiliyor. 3) Belli bir başarıyı yakaladıktan, belli imkanlara kavuştuktan sonra insanların yetiştikleri okulları unutmaması gerekiyor. Sadece yetiştikleri okulları değil, okumak isteyenlere fırsat eşitliği saplayacak eğitim sistemine katkıda bulunmayı da unutmamak önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018