Asıl mesele erkek çocuklar!
Pazar, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir etkinlik. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmış.
Mutlaka biliyorsunuzdur 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve gidiyor. Ancak polis, işçilere saldırarak onları fabrikaya kilitliyor; arkasından çıkan yangında fabrika önüne kurulan barikatlardan kaçamayan 129 kadın işçi can veriyor.
İşte bu facia nedeniyle 1910 yılından beri dünyada, 1921’den bu yana ülkemizde Dünya Emekçi Kadınlar Günü var.
Ama Türkiye’de kadınların sıkıntıları azalmıyor, hattâ son dönemde daha da artıyor. Yaşanan cinayetler, getirilen yorumlar erkeklerin kadınlara bakışının sonuçları...
Ben, çok uzun bir süredir aslında erkekler için bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum ve yazıyorum. Çünkü, istediğimiz kadar kadınları eğitelim, bilinçlendirelim eğer erkeklerin bakışaçılarını değiştiremezsek, yapılanların çok etkili olamayacağı düşüncesindeyim.
Bu nedenle ne yapıp edip önce anne-babaların, sonra öğretmenlerin erkek çocukları eğitmelerine bir ân önce başlamalıyız. Kadınları “erkek bakışaçısı”ndan kurtarmalıyız. Bu, uzun yıllar gerektirecek bir çaba. Ama erkek çocukların kadınlara saygılı bireyler olarak yetişmemeleri için - eğer gerekli eğitim sağlanırsa - hiçbir engel yok.
Onlar, böyle doğmuyorlar, sonradan oluyorlar. Toplumdan gördükleri, yaşadıkları bu sonuçları doğuruyor. Halbuki hep birlikte “Alileri, Velileri, Ahmetleri yetiştirelim” kampanyaları başlatılsa, bunlar kız çocuklarına yönelik halen süren desteklerle birlikte, hattâ daha yoğun bir biçimde yürütülse sonuçları çok olumlu gelişecektir, diye düşünüyorum. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ülkemiz için önemi böylelikle daha da artacaktır kanısındayım.
Beşiktaş Belediyesi için 10 senedir düzenlediğim “Ustalara Saygı” etkinliklerinde geleneksel gecelerinden bir tanesi de Kadınlar Günü nedeniyle her yıl gerçekleştirdiğimiz “Çağdaş Kibeleler”e Saygı Duruşu....
Bu seneki etkinlik Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde 9 Mart Pazartesi akşamı saat 19.00’daki kokteyl ile başlayacak.
Alanlarında ustalıklarını kanıtlamış konuşmacılar buradan yola çıkarak kadının dünkü ve bugünkü konumunu, geleceğini yorumlayacak; cemiyet, kültür, sanat ve bilim dünyasında kadınımızın yerini irdeleyecekler.
Etkinlikte bu sene 50. Sanat Yılı’nı kutlayan Dilek Türker, “Abide-i Aşk/Kuvay-ı Milliye Kadınları 2015" adlı yeni oyunundan bir bölüm sahneleyecek.
Sanat tarihi ve müzecilik uzmanı Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, ressam Prof. Dr. Nazan Erkmen, minyatür ve performans sanatçısı Günseli Kato gecenin sanatçı kadınları...
Yazar ve çevirmen Sezer Duru ve yazar Ayşe Kilimci ise etkinliğe edebiyat dünyasından katılacak isimler...
Müzik dünyasından Prof. Dr. Gülper Refiğ, iş dünyasından Yrd. Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun konuk olacakları “Çağdaş Kibeleler”e saygı duruşu gecesinde artık aramızda olmayan sanat, bilim ve düşün dünyasından alanına damga vurmuş kadınlar da bir dia gösterisi ile anılacaklar.
Ben, yukarıda sözünü ettiğim öncelikle erkek çocukların eğitimi gerektiğine dair yaklaşımımı orada da dillendireceğim. Kadın konuklarımızı çocuklarıyla ve de özellikle erkek misafirlerimizi bekliyoruz efendim...