Artık yeni bir dönem

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan ONAT

FİNANSINVEST

Çarşamba akşamı açıklanan kararlar ile Fed’in tahvil alımları 65 milyar dolar seviyesine geriledi. Hatırlanacağı üzere kurumun Aralık ayında gerçekleşen toplantısında tahvil alımları 85 milyar dolardan 75 milyar dolar seviyesine çekilmişti. Zaten Aralık ayı toplantı tutanakları göz önüne alındığında yaklaşık olarak her bir buçuk ayda bir toplanan kurumun önümüzdeki her toplantıda 10 milyar dolar kısıntı ile tahvil alımlarını yılın son çeyreğinde sıfırlayacağı beklentileri oluşmuştu. Bu nedenle alınan karar sürpriz olmamasına karşın mevcut realitenin öne çıkmasıyla özellikle gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskı yarattığını görüyoruz.

Açıkçası yeni yılda Fed’in likidite musluğunu kısmaya başlaması ile küresel piyasalarda da artık resmi olarak bir geçiş dönemi yaşandığını söyleyebiliriz. Bu dönemde özellikle gelişmekte olan ülke varlıklarına olan ilgi azalmaya devam edebilir. Aslında 2013 yılı Ağustos ayında gerçekleşen Jackson Hole toplantılarında Fed yetkililerinin bu duruma işaret edecek nitelikte bizim gibi gelişmekte olan piyasaların görünümünün ikinci planda kaldığını belirtmeleri mevcut görünümün ilk sinyalleri idi. Fed’den ilk çıkış sinyalleri ise 2013 Mayıs ayında alınmıştı.

Yeni dönemde Kırılgan Beşli içinde yer alan Endonezya, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi yüksek dış ticaret açığına sahip ülkelerin Fed politikalarına yönelik hassasiyetleri diğer gelişen ülkelere görece yüksek olacaktır. Son dönemde yaşanan hareketler de dış şoklara karşı hayli kırılgan olabilen bu ülkelerin durumunu teyit eder nitelikte.

Yurtiçi özelinde ise 17 Aralık tarihinden bu yana artan siyasi risk priminin Mart yerel seçimlerine kadar mevcut seyrini devam ettirmesi beklenebilir. Bu dönemde yaşanan belirsizlik ve küresel çapta artan volatilite nedeniyle özellikle kısa vadeli alınan pozisyonlarda dikkatli olunmalı. Ancak TL varlıklarda son günlerde yaşanan değer kayıplarının ardından orta-uzun vade için cazip seviyelere gelen getiri potansiyellerinin önümüzdeki dönemde yeni fırsatlar sunması da oldukça yüksek bir olasılık.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017