Artık turizme de göz kırpıyor

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

 

Gerek girişimcilik, gerek yatırım, gerekse iş fikirleri dendiğinde Anadolu'da akla gelen ilk kentlerden biridir Kayseri. Bu özellikleri nedeniyle olsa gerek, ülke ekonomisinin 'etkili kalelerinden' biri olarak kabul edilir. Bu tür tanımlamalar, Kayseri için hep yapıla gelen ve de doğru olanı dillendiren gerçekçi tanımlamalardır.
Doğrudur... Kayseri, girişimcilik ruhunun simgesi örnek işadamları yetiştiren, eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma, sanayi sektöründen turizme, birçok alanda özgün markalar geliştirerek, ülkeyi içte ve dışta gururla temsil etme onuruna ermiş bir kent. Örneğin;  Nuh Naciler, Kadir Haslar, Sakıp Sabancılar, Tuncay Özilhanlar, Hüseyin Bayraktarlar, Asım Kibarlar, Arif Molular, Kemal Dedemanlar, Hacı Boydaklar, Süleyman Çetinsayalar, Mehmet Karamancılar...  Ve tabii, daha niceleri... Bu topraklarda doğan, gözlerini bu kentin ufkundan iş dünyasına açarak, ülke ekonomisine damgasını vuran, Kayserili bunca işadamından sadece birkaçı...
Markalara 'marka' üreten denimin en alımlısını Orta Anadolu yaratmış, 'Soley'i Birlik Mensucat. Elektrikli ev aletlerinde 'Yuvam' vardı bir zamanlar, şimdi Kumtel... Mobilyası zaten marka olmuştu çoğu zamandır İstikbal'i, Bellona'sı, Kilim'i ile...  Elbet, kent dışına çıktıktan sonra kimlik değiştiren markaları da vardı Kayseri'nin... Adı, Kayseri'de 'Laskay' konulup da, İstanbul'a nakli mekan ettikten sonra 'Lassa'ya dönüşenler gibi...  
Kısaca belirtmek gerekirse, Kayseri'nin, dış pazarlarda kendini dünya insanlarına çoktan kabul ettirmiş 30'u aşkın markası var bugün. Prof. Dr. Güngör Uras,"Türkiye'de bu kadar marka yaratan başka bir Anadolu şehri yok." diyor ve ekliyor: "Üretmeden hiçbir şey olmuyor. Kayseri üreten  insanların kenti. Bu yetenek, şehrin özelliğinden geliyor."
Evet, Kayseri  kadim ticaret kenti. Bir yandan değişime uyumlu yeni projeler geliştirip, kendine özgü bu ticari geleneği korumaya çalışıyor, diğer yandan da, sanayileşmede OSB'lerle gelen yeniden yapılanma sürecini, sağlam temeller üzerine oturtabilmenin uğraşını veriyor. 
Değişim adına ticaret ve sanayide gözlenen gelişmelerin yanı sıra, artık turizmde de umut verici gelişmeler yaşanıyor kentte. Özellikle de, bu alanda keşfedilmeyi bekleyen yeni markalara odaklı bir işgücü oluşturabilmenin kararlılığı ile...  Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki,"Erciyes'e etek dolusu para harcadık. Kayseri'yi kış sporları ve kayakta en gözde merkezlerden biri haline getirmek niyetindeyiz. Dağda altyapı çalışmaları bitti, sıra kentin kültür turizminde ufkunu açacak projelere geldi." diyor. 
Evet, Kayseri yine kıpır kıpır... Kent yaşantısına renk katacak sosyal, sanatsal ve kültürel içerikli 'imaj' projelerle, adından artık 'turizm kenti' olarak da söz ettirebilmenin hesaplarını yapıyor.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018