Artık rekabet etmeyi öğrenme zamanı -2

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Geçen yazımızda 2001 kriziyle Türkiye'de emek verimliliğinin arttığından söz etmiş ve sıranın artık sermaye verimliliğine geldiğini söylemiştik. Öyle ya; üretim faktörlerinin yalnızca birini "çalışanlar" veya "emek" oluşturuyor. Diğer üç faktör ise öyle ya da böyle işin sermaye tarafıyla ilgili: Doğal kaynaklar doğrudan veya dolaylı yoldan özel mülkiyetin emrinde. Sermaye desen öyle. Eh tabii bir de işin olmazsa olmazı girişimci var...

Şimdi 2001 yılında, yani geçtiğimiz krizde Türkiye'de emek verimliliği gözle görünür bir biçimde arttığına göre, önümüzde uzanan ince uzun krizde de artık sermaye, doğal kaynak ve girişimci verimliliğinin artma zamanı sizce artık gelmedi mi?

Elimizdeki doğal kaynağı, topraklarımızı, madenlerimizi, tarihi değerlerimizi nasıl en verimli biçimde değerlendireceğimizi, bu değerleri kullanarak sürdürülebilir zenginleşmeyi nasıl sağlayacağımızı sorgulama, tartışma ve planlamakla işe başlayabiliriz.

Örneğin elimizdeki bir toprak parçasına bir bina kondurmadan önce bu toprağın en verimli nasıl değerlendirilebileceğini analiz etmek gerekmez mi? Kâr marjlarının bu kadar düştüğü bir ortamda tek tip konutlar üretmek yerine, ihtiyacın ne olduğunu tespit etmek daha doğru olmaz mı? Peki tarihi değerlerimizi alt üst edip vahşi bir yapılaşma ve kirlilik pahasına yapılacak turizm yatırımları mı bize daha yüksek kazanç sağlar, yoksa kültür mirasını ve doğayı koruyan sürdürülebilir bir turizm politikası mı?

Elimizde biriken veya bir finans kuruluşundan ödünç aldığımız sermayeyi girişime dönüştürürken bu yatırımın geri dönüşünü hangi objektif kriterlere göre hesaplıyoruz? Herkesin "bu işte para var" dediği bir işe mi giriyoruz, yoksa elimizdeki sermayeden maksimum verim sağlayabileceğimiz bir alan mı buluyoruz?

Ya yapmakta olduğumuz işler? Yıllardır yapmakta olduğumuz; bildiğimizi varsaydığımız bir işte nakdi ve gayrinakdi sermayemizi, hammaddemizi ve diğer kaynaklarımızı doğru olarak kullanabiliyor muyuz?

Bütün bu sorular elbette bizi tüm üretim faktörlerini bir araya getiren kişiye, yani "girişimci"ye götürüyor. Şunu unutmamak gerekiyor ki; kapitalist bir üretim sisteminde üretim faktörlerinin verimli kullanımından sorumlu tek bir kişi vardır, o da elbette "girişimci"dir.

Önümüzdeki ekonomik daralma sürecinde Türkiye'de girişimcilerin öğrenmesi gereken en önemli şey, emek dışındaki üretim faktörlerini verimli kullanımı gibi görünüyor. Bunun yolu da aslında "rekabet etmeyi" öğrenmekten geçiyor.

Türkiye, pek çok girişimcinin sandığının aksine, aslında hâlâ rekabetin çok yoğun, çok acımasız, çok hızlı olduğu bir pazar değil. Elbette yerel pazarda da uluslararası oyuncuların hakimiyetine geçmiş, çok kurumsallaşmış, kuralları son derece katı, yatırım yapmanın çok büyük sermayeler gerektirdiği bir kaç sektör var. Ama yerel pazarın büyük bir bölümünde kuralların halen belirginleşmediğini, bir çok sektörün henüz kurumsallaşmamış, rüzgarın estiği yöne savrulan, büyük, orta ve küçük boy, sermaye ve yönetim becerileri açısından yetersiz şirketlerin rekabetine sahne olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor.

Özellikle uluslararası rekabetle karşılaştıklarında yerli şirketlerin çok çabuk piyasadan silinmeleri ve el değiştirmeleri aslında sermaye yetersizliğinden çok rekabet yeteneğindeki eksikliği gösteriyor.

Türkiye'deki irili ufaklı girişimcilere "işler nasıl?" diye sorduğunuzda genellikle "eski tadı yok" diye cevap alırsınız. Buna neden olarak da genellikle rekabetin çok arttığından, "önüne gelenin o işi yaptığından" söz ederler. Yani rekabette niceliksel bir artış tehdidi vardır. Pazardaki 3 firma, kısa sürede 13'e, 33'e, 333'e yükselir ve hepsi de aynı işi yapar. Girişimciler de bu durumu "rekabet çok yoğun" diye tarif eder.

İşte tam da bu noktada, rekabetin aslında "niceliksel" değil de "niteliksel" bir durum olduğunu keşfetmemiz gerekiyor. Bu keşif, aslında rekabet etmeyi öğrenmek, daha doğru bir deyişle "sermayeyi daha verimli kullanmanın" yollarını bulmak anlamına geliyor. Bir sokakta bir bakkal yerine 10 bakkal açıldığında, aslında o sokakta bakkallar arasında bir rekabet oluşmuyor. Bakkallar arasında sürdürülebilir bir farklılaşma yaratmak bile işin bir sonraki aşaması. Rekabeti öğrenmek ve sermayeyi verimli kullanmak, öncelikle dokuz bakkalın olduğu yere onuncu bakkalı açıp açmama kararını doğru vermekten geçiyor.

Çünkü eğer onuncu bakkalı açmaya karar verdiyseniz bunun için gerçekten geçerli bir nedeniniz olmalı. Öyle değil mi?

Bu konuyu tartışmaya devam ederken sizin de görüşlerinizi bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018