Arkasına ek yapılmış kurşun kalem

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Akbank Genel müdür yardımcısı Galip Tözge’nin "Dünya tasarruf günümüzü" kutlayan mektubundan “Akbank’ın Ekonominin kahraman çocukları” olarak  10 binin üzerinde  eğitim verdikleri çocuğu böyle tanımladıklarını öğrendim. Kendi çocukluk dönemimde bize tasarruf ruhunu aşılamak için ilkokul öğretmenimiz rahmetli Edibe Hanımın, küçülen kurşun kalemlerimizi daha uzun süre kullanmamız için, atmayıp arkasına ek yaparak kullanmayı öğretişini hatırladım. Son yıllarda tüketim eğiliminin hızla  artığı ülkemizde, bunun frenlenmesi ve  tasarruf  bilincinin artırılması için yapılanları düşündüm.

Tasarruf hacminin son yıllarda yüzde 20’lerden yüzde 12’lere gerilemesinin ardından Merkez Bankası ve BDDK tasarrufların artırılması için yeni önlemlere başladılar. Başbakan yardımısı Ali Babacan da bu konu üzerinde yapılması gerekenleri sıralarken, beyaz eşya ve elektronikte taksit sınırlaması üzerinde çalışıldığını söyledi.  BDDK’nın ilk önlemleri arasında kredi kartlarına hane halkı gelirine paralel limit getirmesi oldu..  Şimdi BDDK ihtiyaç kredilerini gelirle orantılı tek limit üzerinde çalışıyor, taksit sınırlamasını da hazırlıyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da dünkü Enflasyon Raporu açıklaması yaptığı toplantıda bu konuya değinirken BDDK’nın tüketicilerin gelirlerine uygun borçlanmaları konusunda önlemler aldığını, bunların etkili olma ihtimalinin yüksek olduğunu, yeterli görülmezse Aralık’ta yeni düzenlemelere gidilebileceğini  açıkladı.

Başçı, tüketicilerle ilgili kararları BDDK’nın aldığını kandilerinin tasarrufla ilgili konular üzerinde durduğunu belirterek,  “Türkiye’de konut kredileri tarafında borçluluk oldukça düşük, konut dışı ihtiyaçta yüksek, firma kredilerine bakıldığında bankalar daha dikkatli, kaldıraçta artış bulunuyor, ancak, tedirgin edecek boyutta değil” değerlendirmesini yaptı.  

Merkez Bankası başkanı enflasyonu Temmuz raporları sonrası bu yeni raporlarında yukarı yönlü revize ettiklerini belierterek. Bu yıl sonu için çerçeve enflasyonun yüzde 6.3-7.3 aralığında orta noktası yüzde 6.8 olarak revize edildiğini söyledi. 2014 sonu için ise yüzde 3.8 ile 6.8 aralığında orta noktası 5.3 tahminini yaptı. Bu yıl sonunun yüzde 6.3’ lük tahminlerini 0.5’lik yukarı çekerek 6.8’e yükseltmelerinde kur artışının 0,4 puan, patrol fiyat artışının 0.1 puan etkisi olduğunu, diğer etkinin çıktı açığından kaynaklandığın belirtti.

Erdem Başçı, “Gevşemeye gidilmeyeceğini”, FED sıkılaştırılmasının da bizi fazla etkilemeyeceğini, ABD’deki  gelişmelere bağlı değil, Türkiye’deki gelişmelere bağlı karar aldıklarının altnı çizdi. Bugüne kadar çok fazla önlem almadıklarını ellerinde yabancı para zorunlu karşılıklarını kullanmak, ek parasal sıklaştırmaları artırmak, faiz hadlerini değiştirmek gibi kullanabilecekleri önlemler olduğunu, ancak enflasyonda bozulma olmadan faiz silahını kullanmayı düşünmediklerini belirtti. Yeni dönemde TL’nin değer kaazanmasının, değer kaybetmesinden daha yüksek olduğunu açıkladı. Döviz piyasasında oynaklığın sakin olduğunu da söyledi.

Erdem Başçı , açıklamaları sonrasındaki soru cevap bölümünde de yerli ve yabancı ekonomistlerin sorularını açıklıkla yanıtlayarak, düşüncelerini, gelecek tahmin ve beklentilerini ortaya koydu.

Biz, BDDK ve Merkez Bankası önlemlerinin makro dengelerin korunmasını sağlarken, tasarrufları artıırdmasını dileriz...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar