Arkadaşlar hazır mısınız?

Cüneyt DİRİCAN
Cüneyt DİRİCAN cuneyt.dirican@dunya.com

Orhan Gencebay “Batsın Bu Dünya” şar­kısının remiksinde bu soruyu sorarak başlar. 2016 seçimlerinde dünya Trump’ın başkanlığına şans vermezken, seçim önce­sinde 6 Kasım 2016’da Trump’ın seçilece­ğini yazmış, Şalom Gazetesi’ndeki 11 Ocak 2017 yazımda yemin töreni öncesinde kul­lanmıştım bu başlığı.

Geçen hafta TV tartışmasından sonra destekçisi CNN ve CNBC kaybettiğini, New York Times demokrat adayın çekilmesi ge­rektiğini yazıyor, Time dergisi “Panik” baş­lığı atıyor, The Economist benzer bir haber giriyor. Anketlerde zaten Trump öndeydi. Fed Powell’ın başkanlığının son dönemi ki Trump Yellen ve Powell ile çok hoşlaşmı­yordu. 2025 farklı bir ekonomi politikası de­mek! Kampanya sitesindeki bir başlık ipucu veriyor: “küreselleşmeyi reddet, vatanse­verliği öne koy”.

Son 5 başkanlık seçimini bilen IBD/TIPP Poll Kasım’dan bu yana inaktif. Ancak “eko­nomik iyimserlik endeksi” ve genel olarak başkanlık yönetimi ile ilgili endeksler Ka­sım’da %15 seviyesinde aşağıdaydı. Gelinen noktada Trump dönemindeki %9 gıda enf­lasyonuna karşı %20 seviyesindeki Biden dönemi anketlerde pek değişiklik olmama­sının nedeni.

ABD seçimlerinde başkanlar bireysel ve kurumsal bağış alabiliyorlar. Trump’a tep­ki şeklinde gelişen 2020 seçiminin diğerle­rinden farkı bağış tutarlarından net şekilde görülebiliyor. “Federal Election Commissi­on” sayfasından adayların bağış ve harcama verileri incelendiğinde, şu ana kadarki aday bazındaki en yüksek bağış tutarı 2020 seçi­minin beşte biri kadar.

Bu seçimler eskisi kadar heyecanlı mı de­ğil yoksa görünen köy kılavuz mu istemi­yor demek bu. 2008 seçiminden bu yana de­mokrat adayların topladığı bağışlar daha yüksek. Keza seçim harcamaları da. 2020 yı­lındaki aday Michael Bloomberg, Biden’dan 150 milyon dolar daha fazla bağışla 1.1 mil­yar dolar bağış toplamış, neredeyse hepsini harcamış. Bağışın neredeyse tamamı kendi kampanyasına yaptığı şahsi bağış.

Bu seçim döneminde şu ana kadar Bi­den’ın bireysel bağış tutarı Trump’a göre çok daha yüksek. Trump daha çok resmi ku­rum bağışlarında önde ama toplamda önce­ki seçimler gibi bağış tutarında yine geride. 2019’dan bu yana her iki adayın lehinde ve aleyhinde (bağışlar harici) kampanya yürü­ten grupların toplamına bakıldığında, Biden aleyhine kampanyalar lehine olanın 5 katı iken, Trump için bu 4 katı seviyesinde ama mutlak tutarda 14 milyon dolar daha fazla, toplamda 44.7 milyon dolar.

Trump seçim kampanya sitesinde eko­nomide dünyayı bekleyen ana kalemlerine baktığımızda öne çıkan başlık enerji. Ener­jide bağımsızlık için ilk gün kamikaze mev­zuat diye tanımladığı Biden’ın ESG yatı­rımlarına dair, Paris İklim Anlaşmasına da­ir attığı adımları geri çevireceğini, nükleer enerjiye odaklanacağını yazıyor.

Enflasyonla mücadelede stratejik pet­rol rezervlerini sonuna kadar kullanmasını eleştiriyor. Otomotiv endüstrisini baltala­yan gaz emisyonu gibi anlaşmaları iptal ede­ceğini yazıyor. Hane halkı için önemli olan elektrik ve gaz fiyatlarını enflasyonla müca­delede öne çıkarıyor.

ABD üniversitelerindeki protesto göste­rilerine atıfta bulunarak, özel üniversiteler­den çok ciddi vergi toplayarak yeni “Ame­rikan Akademisi” kuracağını söylüyor. İlaç sektöründeki dışa bağımlılığı azaltacağını ve ilaç ödemelerinde büyük ilaç firmaları­nın yurtdışına satış fiyatından daha fazla ödemeyeceğini belirtiyor. Amerikan işgü­cünü destekleyeceğini söylüyor.

Keza Çin başta olmak üzere Biden döne­mindeki rekor dış ticaret açığına atıf yapa­rak, önceki seçim dönemi kampanyasındaki gibi iç üretimi öne çıkaracağını, bağımlılı­ğı kesme yönünde adım atacağını söylüyor.

Merkezi bütçede savunma, sosyal güven­lik, sağlık oranlarını koruyarak israfı kese­ceğini ve bu şekilde vergileri azaltacağını; bütçe açıklarının ABD ekonomisini banka batışları ile enflasyona ve “Büyük Buhran’a” sürüklediğini söylüyor (ki haksız sayılmaz burada). Bu ABD hazinesinin rekor borçlan­ması, bütçe açığı, Fed’in bilançosunun yüz­de 95 pay ile fonladığı ABD tahvillerinin ge­leceği için de bir fikir veriyor.

İlk 5 ay dış borç faiz ödemelerimizin top­lamına bakıldığında 2024’deki tutar geçen senenin 2 katına çıkmış durumda. Gri lis­teden ve kredi notlarımız çıkarken, CDS primimiz düşerken yukarıdaki bu resimde portföy ve doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
 Euro 2024 09 Temmuz 2024
Tarım bankacılığı 26 Haziran 2024
Boş Hipotez H0 05 Haziran 2024
Tebrikler Fed 28 Mayıs 2024
Tutamıyorum zamanı 21 Mayıs 2024
İtirazım var 14 Mayıs 2024
Nikâh Masası 07 Mayıs 2024
Dilek taşı 30 Nisan 2024