Arena’da fizik mücadele

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de şampiyonluğunu ilan etmesinden sonra gözler ikincilik yarışına çevrildi. 31. haftada alınan sonuçlar akabinde avantajı eline geçiren Galatasaray, cumartesi akşamı sahasında ligin dişli ekiplerinden Gençlerbirliği ile oynayacak. Başkent temsilcisinin matematiksel olarak Avrupa Ligi şansı olsa da kalan 3 maçta önündeki 3 takımı geçip, 5 puanlık bir farkı kapatmaları çok da mümkün görünmüyor. Yine de ligdeki son sekiz maçında yalnızca bir kez mağlup olan ve 6 galibiyet alan kırmızı-siyahlıların güçlü rakiplerine kolay teslim olmayacaklarını öngörebiliriz. Buna mukabil aldığı son deplasman galibiyetiyle rahatlayan Galatasaray’ın da bu maçı kayıpsız atlatmak istiyorsa, son haftalarda yaşadığı gol kısırlığına bir çözüm üretmesi gerektiği apaçık ortada.

Takımların son durumlarına göz attığımızda, Galatasaray açısından kaleci Muslera’nın sakatlığı önemli bir eksik olarak öne çıkıyor. Tecrübeli kalecinin sakatlığının düşünülenden daha ciddi olduğu ve sezonun kalan maçlarında forma giymesinin imkânsıza yakın olduğu açıklanmıştı. Bunun yanında Aydın Yılmaz ve Didier Drogba’nın tedavilerine devam edildiğini de belirtelim. Konuk Gençlerbirliği ise takımın iki etkili ismi olan Dusko Tosic ve Ante Kulusic’ten sarı kart cezaları sebebiyle yararlanamayacak. Kaleci Ramazan, Doğa, Stancu ve Mervan’ın ise çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Karşılaşmaya eksik bir kadroyla çıkması beklenen başkent temsilcisi yine bilindik silahı olan mücadele gücüyle bu maça tutunmaya çalışacaktır. Kırmızı-siyahlılar, bu haftaya kadar dış sahada çıktıkları 15 mücadelede 16 puan toplarlarken, 9 mağlubiyet almışlardı. Söz konusu 15 maçta rakip filelere gönderilen 10 gol, Gençlerbirliği’nin deplasmanlarda üretkenlikten uzak maçlar oynadığını anlatıyor bizlere. Buna mukabil Galatasaray’ın Türk Telekom Arena’da başarılı sonuçlar aldığını ve maç başına 2,33 puan topladığını belirtmeliyiz ancak yazımızın girişinde de değindiğimiz gibi sarı-kırmızılı takım son maçlarında skor üretmekte epey zorlanıyor. Son 7 lig maçında rakip filelere sadece 3 gol gönderen Galatasaray, genel istatistik göz önüne alındığında evinde maç başına 2,06 gol ortalamasıyla oynuyor fakat iç sahadaki 6-0 ve 6-1’lik iki maçı (Bursaspor ve Akhisar Belediyespor) bir kenara ayırdığımızda oran 1,46’ya geriliyor.

Karşılaşmayla ilgili bir başka önemli not da Galatasaray’ın bu maçtan 4 gün sonra Konya Atatürk Stadında Eskişehirspor ile Türkiye Kupası finaline çıkacak oluşu. Muhakkak ki, lig ikinciliği ve Şampiyonlar Ligi bileti sarı-kırmızılı camia için çok önemli bir hedef yalnız kafaların bir köşesinde bu finalin de olacağı unutulmamalı. Sonuç olarak, bu maçta Gençlerbirliği’nin önemli eksikleri yüzünden handikap yaşayacağını düşünüyorum. Kırmızı-siyahlılar bu maça tam kadro çıkma şansı yakalasalardı güçlü rakiplerine umulmadık bir sürpriz yapabilirlerdi. Mevcut durumda ise Galatasaray galibiyet için daha şanslı. Karşılaşmada mücadele ön plana çıkabilir ve dolayısıyla gol sayısı beklenenin altında kalabilir.

BU MAÇ KAÇMAZ!

Beşiktaş – Kasımpaşa

Sivasspor’a mağlup olarak önemli bir avantajı yitiren Beşiktaş’ta kara bulutlar var. Siyah-beyazlı takım, moral motivasyon anlamında pek de parlak günler geçirmiyor. Manuel Fernandes, Ersan Gülüm, Julien Escude, Cenk Gönen, Muhammed Demirci ve Tomas Sivok’un tedavilerine devam ediliyor. Cezaları sona eren Veli Kavlak, Jermaine Jones, Ramon Motta ve İsmail Köybaşı bu maçta forma giyebilecekler. Altı haftadır mağlubiyet yüzü görmeyen Kasımpaşa’da ise Sancak Kaplan cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Orhan Şam’ın sakatlığı sürüyor. İki kulüp arasında geçmişte tekrar edilen maç, bu karşılaşmaya farklı bir gerginliğin yansımasına neden olabilir. Dahası iki kulübün de kendi hedefleri doğrultusunda maçı kazanma zorunlulukları var. Karşılaşmayla ilgili dikkat çekici bir istatistik iki takımın maç başına yedikleri gol sayısıyla ortaya çıkıyor. Beşiktaş iç sahada 0.66’lık bir ortalama yakalarken, Kasımpaşa’nın deplasman maçlarında ise bu oran 0.73. Buradan çıkan sonuç, karşılaşmada erken gelen bir golle denge bozulmadığı takdirde tarafların kolay kolay temkini elden bırakmayacakları. Siyah-beyazlı takım, son haftalarda Almeida ve gerisindeki klasik üçlünün (Olcay, Oğuzhan ve Gökhan) formsuz bir dönemden geçmeleri sebebiyle sonucu değiştirmekte epey zorlanıyor. Teknik direktör Slaven Bilic’in bu karşılaşmada çok daha aktif bir takım yönetimi sergilemesi ve Mustafa Pektemek, Kerim Frei, Ömer Şişmanoğlu gibi alternatif isimleri kullanması gerekebilir. Kasımpaşa’nın topa sahip olmaya dayalı oyun tarzına çok koşan Beşiktaş orta alanı gerekli direnci gösterecektir ancak rakibi cezalandırma hususunda aynı kesinlikte konuşmamız çok mümkün görünmüyor. Lacivert-beyazlıların yumuşak karnı, bek savunması ve kanatlardan içe kat eden oyuncular. Beşiktaş’ta ise bu işleri yapabilecek futbolcular oldukça formsuz.

Akhisar Bld. Spor – Fenerbahçe

Şampiyon Fenerbahçe’nin kalan maçları formalite niteliğinde. Akhisar Belediyespor’un da Avrupa hedefinden uzaklaştığını biliyoruz. Bu durum maça dair tahmin yapılmasını epey zorlaştırıyor. Ev sahibinde Çağdaş Atan cezalı. Mehmet Akyüz’ün tedavisine devam ediliyor. Sarı-lacivertlilerde; Hasan Ali ve Egemen Korkmaz’ın sakatlıkları bulunuyor. Ege temsilcisi iç sahada deplasmanlara nazaran daha başarılı sonuçlar alıyor. Şampiyonluk maçı sonrası üç gün izin yapan Fenerbahçe’nin bu maça motive olması çok kolay değil. Dolayısıyla akhisar’ın karşılaşmadan puan ya da puanlar çıkarma şansı var. 

Bursaspor – Trabzonspor

Bursaspor aldığı son mağlubiyetle 41 puanda kalınca Avrupa Ligi hedefinden uzaklaştı. Trabzonspor ise üst sıralar için çetin bir mücadeleye girmiş durumda. Yeşil-beyazlılarda Şamil ve Serdar Aziz kart cezalısı. Sercan Yıldırım ve Renato Civelli’nin tedavilerine devam ediliyor. Trabzonspor’da Mustafa Yumlu cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Bosingwa ve Özer Hurmacı’nın sakatlıkları var. Zokora’nın da sözleşmesi feshedilmişti. Eksiklerin savunma bölgesinde yoğunlaşması ve iki takımın hücum futbolunu tercih etmesi gollü bir maç izleyebileceğimiz izlenimi uyandırıyor.

KDÇ Karabükspor – Torku Konyaspor

Karabükspor Avrupa kupalarına katılma hedefi güden ekiplerden biri. Konyaspor ise puanını 37 yaparak epey rahatladı. Ev sahibinde Hakan Özmert’in tedavisine devam ediliyor. Yeşil-beyazlı takımda Mehmet Uslu cezası nedeniyle oynayamayacak. Hleb, Erdal Kılıçaslan, Djalma Campos, İshak Çakmak ve Ali Turan’ın çeşitli rahatsızlıkları var. Bu futbolculardan hangilerinin maça yetişebileceği şimdilik belirsiz. İçeride iyi savunma yapan ve sabırlı bir futbol oynayan Karabükspor, hedefi doğrultusunda bu maça asılacaktır. Galibiyet için daha şanslı olduklarını belirtmek gerek.

Eskişehirspor – Kayserispor

Eskişehirspor, kupa finaline kanalize olmuş durumda. Kayserispor’un işi mucizelere kalmış görünüyor. Kırmızı-siyahlı ekipte Diego, Jorquera ve Onur Bayramoğlu’nun sakatlıkları bulunuyor. Kayserispor ise cezalı Ömer Bayram’dan bu maçta yararlanamayacak. Zurab ve Bobo’nun tedavilerine devam ediliyor. Kadın ve çocuklar önünde oynanacak bu karşılaşmada Eskişehirspor rölanti bir futbol sergileyebilir. Kupa finalindeki Galatasaray maçı onlar için çok daha önemli. Kaybedecek bir şeyi olmayan Kayserispor’un bu karşılaşmada bir sürprize imza atma şansı var. Değerlendirebilecekler mi hep birlikte göreceğiz.

MP Antalyaspor – Elazığspor

Antalyaspor 28 puanla ateş hattında. Elazığspor da sahasında Galatasaray’a yenilince 16.sıraya gerilemişti. Hayati önemdeki bu maçta gerilim yükselebilir. Kırmızı-beyazlılarda Hakan Arıkan, Enoh, Insa ve Giray’ın sakatlıkları bulunuyor. Elazığspor’da ise Vranjes ve Tanju Kayhan kart cezalısı. Ali Gökdemir ve Özgür Özkaya’nın sakatlıkları var. Evvelce kadro dışı bırakılan Serdar Özkan ve Serdar Gürler’in affedildiği ve bu hafta forma giymelerinin beklendiği öğrenildi. Karşılaşmada bir puan her iki takımın da işine yaramayacak. Bu nedenle özellikle ikinci yarıda maç hareketlenebilir. Karşılıklı gol izleme ihtimalimiz yüksek görünüyor.

K.Erciyesspor – Gaziantepspor

33 puanlı Erciyesspor, düşme hattının bir basamak üzerinde. 36 puanlı Gaziantepspor ise 14.sırada. Ev sahibinde Numan Çürüksu, Yasin Öztekin ve Diakhate’nin sakatlıkları bulunuyor. Altı haftadır kazanamayan Gaziantepspor’da ise Muhammet Demir ve Erman Bulucu’nun tedavilerine devam ediliyor. Erciyesspor’da Edinho, Gaziantepspor’da Cenk Tosun form durumlarıyla dikkat çekiyorlar ve takımlarının kilit oyuncuları olacaklar. Karşılaşmada ilk golü atan taraf büyük avantaj sağlayacak. Eskişehirspor’u deplasmanda yenerek morallenen Erciyesspor, saha ve seyirci avantajıyla biraz daha önde.

Çaykur Rizespor – Sivasspor

Çaykur Rizespor nispeten rahat takımlardan biri. Beşiktaş karşısında parlak bir galibiyet alan Sivasspor ise Avrupa kupalarına katılma mücadelesini sürdürüyor. Karadeniz temsilcisinde Kağan Söylemezgiller cezalı. Ahmet Görkem, Liban Abdi, Engin Baytar ve Kweuke’nin sakatlıkları var. Konuk Sivasspor’da ise kaleci Korcan sezonu kapattı. Adem Koçak’ın sakatlığı sürüyor. Son beş maçında dört galibiyet almasına rağmen Sivasspor’un deplasmanlarda kolay gol yeme gibi bir hastalığı var. Rizespor her ne kadar “önce savunma” dese de Ümit Korkmaz ve LuaLua çok formdalar. Dolayısıyla kilidin açılacağı ilk gol ne kadar erken gelirse maç da o kadar hareketli ve zevkli olur.

MAÇ PROGRAMI

3 Mayıs 2014 Cumartesi
15.30    KDÇ Karabükspor – Torku Konyaspor 
15.30    Eskişehirspor – Kayserispor 
15.30    MP Antalyaspor – Elazığspor 
15.30    K.Erciyesspor – Gaziantepspor 
19.00    Beşiktaş – Kasımpaşa 
19.00    Galatasaray – Gençlerbirliği 

4 Mayıs 2014 Pazar
15.30    Çaykur Rizespor – Sivasspor 
15.30    Bursaspor – Trabzonspor 
19.00    Akhisar Bld. Spor - Fenerbahçe

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Ömer Bayram (Kayserispor), Mehmet Uslu (Torku Konyaspor), Ante Kulusic (Gençlerbirliği), Dusko Tosic (Gençlerbirliği), Sancak Kaplan (Kasımpaşa), Ognjen Vranjes (Elazığspor), Mustafa Yumlu (Trabzonspor), Kağan Söylemezgiller (Çaykur Rizespor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Tanju Kayhan (Elazığspor), Çağdaş Atan (Akhisar Bld. Spor), Şamil Çinaz (Bursaspor), Serdar Aziz (Bursaspor)


HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Galatasaray – Gençlerbirliği
Tarih: 03.05.2014 Saat: 19.00
Stat: TT Arena 
Maç günü hava: Çok Bulutlu, 21°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016