Arena Akhisar'a çok uzak

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Galatasaray'ın Türk Telekom Arena'da Akhisar Belediyespor'un ağırladığı maç öncesi futbol kamuoyunda tartışılan ihtimaller daha çok sarı-kırmızılı takımın maçı kaç farkla kazanacağı üzerineydi. Akhisar kadrosunun mütevazılığını anlayabilmek Galatasaray ile kıyas edildiği zaman gayet kolay. Sarı-kırmızılıların kadro değeri 140 milyon euroya yaklaşırken ligin yeni temsilcisinde bu değer 10 milyon euro civarında. Hal böyleyken Galatasaray'ın sahasında maçın tartışmasız favorisi ilan edilmesi gayet doğaldı. Fatih Terim gerek esen bu havadan dolayı gerekse de Avrupa arenasında maçların başlaması nedeniyle rotasyonlu on birini sahaya sürdü. Karşılaşmaya ileride baskı uygulayarak başlayan Galatasaray, ilk 10 dakikada deyim yerindeyse Akhisar Belediyespor'u sahasına hapsetti. Öyle ki, cesur diyebileceğimiz bir dizilişle 4-4-2 düzeninde sahaya çıkan konuk takımda iki santrfor; Mert ve Mehmet Yılmaz santrayı geçmekte zorlandılar. Bu bölümde Galatasaray'ın galibiyet sayısını bulamaması üzerine maç bir süreliğine dengeye geldi. Söz konusu 17 dakikaya sarı-kırmızılı takımın "aktif dinlenmeye geçtiği" dönem demek de mümkün çünkü Galatasaray bu bölümde rakibine topla oynama şansı verse dahi organize olmasına müsaade etmedi. İlk 4 haftada Akhisar Belediyespor adına göze çarpan en önemli gerçek, takımın mağlup duruma düşene kadar savunma direncini koruması, geriye düştükten sonra ise maça ortak olma konusunda büyük sıkıntılar çekmesi idi. Buradan çıkan sonuç nedir? Akhisar Belediyespor sağlam görünen savunmasını nitelikten çok nicelikle sağlıyor, bloklar arasına mesafe koyduğu anda bir anlamda kalesini de tehlikelere açıyordu. Nitelik - nicelik nüansına dayalı tezimizi doğrulamak için Akhisar Belediyespor'un ilk yarıda yediği iki gole bakılabilir. İlk golde kaleci Oğuz'un topu santrforun önüne sektirmesi, ikinci golde ise geniş alanda tecrübeli Kürşat'ın alan kontrolünü kaybederek topu Burak Yılmaz'a ikram etmesi Hamza Hamzaoğlu ve öğrencilerinin Süper Lig'de işlerinin çok zor olduğunu gösteriyor.

İkinci devrede Galatasaray bilindik şekilde kompakt bir oyun anlayışını sahaya yansıtırken Akhisar Belediyespor da savunmasını biraz daha öne çıkararak maça ortak olmaya çalıştı. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu anlayışın konuk takıma getirdiği riskler de büyüktü. Nitekim 58'de çok adamla Galatasaray yarı alanında bulunan Akhisar Belediyespor, hücumda kaptırdığı topun bedelini hızlı bir atak sonucu kalesinde golü görerek ödedi. Maçı pratikte bitiren bu golden sonra deyim yerindeyse iki takım da rahatladı. Galatasaray'da Fatih Terim; Yekta, Aydın ve Amrabat gibi oyuncularını sahaya sürerken, sahada da gerilimden eser kalmadı. Esas itibariyle bu karşılaşma ne Galatasaray ne de Akhisar Belediyespor için bir ölçüt olamaz. Akhisar Belediyespor Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu maç öncesi yayıncı kuruluşa verdiği röportajda belki "Galatasaray'ın izin verdiği ölçüde oynayacağız." dediği için eleştiriliyor ama şahsi fikrim bu demecin realist bir teknik adam yaklaşımı olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde. Ayrıca hafta içinde "Galatasaray sahasında beş mi atar, yedi mi?" tartışması yapan futbol kamuoyunun bu demeç üzerine eleştiri oklarını Hamzaoğlu'na yöneltmesi de hiç hoş değil. Eğri oturup doğru konuşmak lazım, Kasımpaşa yaptığı yatırımla Süper Lig ayarında bir takım kurdu ama ligin diğer yenileri Elazığspor ve Akhisar Belediyespor için aynı şeyleri söylemek ne yazık ki mümkün değil. Süper Lig artık alt liglerden başlayan bir planlama ve yatırım gerektiriyor.

[5. HAFTANIN SEYRİ]

Karabükspor son nefeste
Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında Kardemir Karabükspor ile Antalyaspor karşı karşıya geldiler. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu'nda oynanan mücadeleyi Karabükspor 1-0'lık skorla kazanmayı başardı. Karşılaşmada Antalyaspor'un tecrübeli savunmacısı Emre Güngör, 89. dakikada ikinci sarı kartını görerek takımını 10 kişi bırakırken; Karabükspor'a galibiyeti getiren gol 90+3'te Ahmet İlhan Özek'ten geldi. Bu sonuçla birlikte Skibbe yönetimindeki Karabükspor, ligdeki puanını 4'e yükseltirken; ilk galibiyetini de almış oldu. Medical Park Antalyaspor ise 6 puanda kaldı. 6. haftada Antalyaspor, sahasında Elazığspor'u konuk ederken; Karabükspor, Akhisar Belediyespor deplasmanına gidecek.

Yenişemediler
Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Atatürk Olimpiyat stadında Orduspor'u ağırladı. Halis Özkahya'nın yönettiği maç 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Maçın 21.dakikasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'lu defans oyuncusu Ekrem Ekşioğlu, son adam durumundayken Orduspor'lu Stancu'yu düşürünce kırmızı kart görerek takımını on kişi bıraktı. İlk yarı golsüz sona ererken, karşılıklı ataklarla başlayan ikinci yarıda, 60.dakikada sahneye Belediyespor'un golcü futbolcusu Pierre Webo çıktı. Ancak 62.dakikada Agus'un asistinde Bogdan Stancu'nun attığı gol skora eşitlik getirdi. Bu sonucun ardından Süper Lig'de, İ.B. Belediyespor puanını sekize, Orduspor ise dokuza çıkardı.

Kayserispor 3 puanla tanıştı
Ligde sonucu merakla beklenen 5. hafta karşılaşmasında Kayserispor kendi evinde Eskişehirspor'u 3-2 ile geçti. Mücadeleye hızlı başlayan ev sahibi ekip, bir dönem Beşiktaş'ta forma giyen Brezilyalı forvet oyuncusu Bobo'nun attığı iki golle skoru 2-0'a taşıdı. İlk yarının bu skorla sona ermesi beklenirken Eskişehirspor'un tecrübeli golcüsü Necati Ateş 45. dakikada farkı bire indirdi. Eskişehirspor 65. dakikada Tello'nun attığı golle skoru 2-2'ye getirmeyi başardı.Bu golün ardından toparlanan Kayserispor Brezilyalı golcüsü Bobo ile net fırsatlardan yararlanamazken 85. dakikada Pablo Mouche skoru Kayserispor adına 3-2'ye taşıdı ve mücadele bu sonuçla sona erdi.

Bir'lik beraberlik
Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında Mersin İdman Yurdu, sahasında Gençlerbirliği'ni ağırladı. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan karşılaşma karşılıklı atılan gollerle 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Karşılaşmada Gençlerbirliği, 44'te Kulusic'in golüyle ilk yarıyı önde kapatırken ev sahibi Mersin İdman Yurdu maçı bırakmadı. 60. dakikada sahneye çıkan golcü oyuncu Nobre, şık bir voleyle maça beraberliği getirdi. Kalan dakikalarda Ibrahima Yattara'nın serbest vuruştan bir şutu direkten dönerken iki takım da kalan dakikalarda golü bulamayınca mücadele 1-1 sona erdi. Bu sonucun ardından Mersin İdman Yurdu 3 puana yükselirken Gençlerbirliği ise puanını 6'ya çıkardı.

Elazığspor geçit vermedi
Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında ligin yeni ekiplerinden Sanica Boru Elazığspor ile Bursaspor, Ankara 19 Mayıs Stadı'nda karşı karşıya geldi. Oldukça çekişmeli geçen maçın sonunda gülen taraf çıkmadı ve 90 dakika 1-1 sona erdi. Maçta dakikalar 44'ü gösterirken topu ağlarla buluşturan Gökhan Elazığspor'un soyunma odasına 1-0 üstün gitmesini sağladı. İkinci yarının başında ataklarını sıklaştıran Bursaspor aradığı golü 54'te Pinto'nun penaltısından buldu. Bülent Ertuğrul'un ceza alanında Ozan İpek'i düşürmesi ile kazanılan penaltı atışını gole çeviren Sebastian Pinto skoru 1-1'e getirdi. Bu sonuçla Elazığspor 2 puanla son sırada kalırken, Bursaspor puanını 7 yaptı.

Kasımpaşa Sivas'ta üzüldü
Spor Toto Süper Lig'de 5. hafta maçında Sivaspor ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. 4 Eylül Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 1-0'lık skorla ev sahibi Sivasspor oldu. Sivasspor'a galibiyeti getiren golü 45. dakikada Aatif Chahechouhe kaydetti. Maç boyunca birçok gol pozisyonunun kaçtığı mücadeleden başka gol çıkmayınca; Sivasspor tek golle galibiyete ulaşmış oldu. Karşılaşmada Sivasspor kalecisi Borjan performansıyla alkış alan isimlerdendi. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 8'e yükseltirken; Kasımpaşa 9 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de Sivasspor, Beşiktaş deplasmanına konuk olacak. Kasımpaşa ise Fenerbahçe'yi ağırlayacak.

 

cemtop25092012.jpg

 

cemtop25092012-2.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016