Arçelik, dile “eşitlik” getiriyor
Herşey sözde başlıyor. Kullandığımız kelimeler, hayata bakışımızın da birer yansıması aslında. Ve belki de çoğu kez farkında olmadan kullanıyoruz ayrımcı ve cinsiyetçi sözcükleri. Özellikle de hayatımızın her alanını kapsayan mobil ortamda.
Arçelik, “Eşit Sözlük ile Eşitle” projesi ile, konuşma ve yazışmalarımızdaki tüm cinsiyetçi ve ayrımcılık yaratan söylemlere dur demek için hepimizi bu hareketin bir parçası olmaya davet ediyor.
Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere kurumsal kültürümüzü dönüştürürken, çözüme yaklaşmanın önemli bir parçasının kullandığımız dil olduğunu gördük. Teknolojinin gücünü toplumsal eşitliği sağlama yolundaki kararlılığımızla birleştirerek ‘Eşit Sözlük ile Eşitle’ projesini geliştirdik” diyor.
“Eşit Sözlük” bir uygulama. Her şeyin sözcüklerle başladığı ve her cinsiyetçi söylemin bir karşılığının bulunabileceği düşüncesi ile tasarlanan bu uygulamada, farkındalık yaratacak ve kullanıcıları harekete geçirecek öneriler yer alıyor.
Mobil cihazlar ve bilgisayarlarda kullanılabilen “Eşit Sözlük” uygulaması, cinsiyetçi sözcük ve ifadelerle ilgili uyarı yapıyor ve dilde ayrımcılık yaratan ifadelere karşılık eşitlikçi bir dil yaratmak adına kullanıcılara farklı öneriler sunuyor.
Örneğin, “insanoğlu” yerine “insan nesli”; “işini adam gibi yap” yerine “işini doğru düzgün yap”; “er meydanı” yerine “mücadele alanı” kelimelerini öneriyor.
Arçelik A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Özbil, “Eşit Sözlük” uygulamasının bir sosyal inovasyon olduğunu, dilde eşitlik adına farkındalık yaratmakla kalmayıp; çözüm de sunduğunu vurguluyor.
17 bin Arçelik çalışanın bilgisayarına yüklenecek
Sözlükte yer alan söylem önerileri Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleri ile geliştirilmiş.
Uygulama 4 Mart itibari ile ücretsiz olarak herkesin kullanımına açıldı. Ve ilk hafta öncelikli olarak 17 bin Arçelik çalışanının bilgisayarına yüklenecek.
Sözlükte yer alan söylem önerileri Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleriyle geliştirilmiş.
Kullandığımız dili “eşitlemek” için “Eşit Sözlük” ve “Eşit Sözlük klavyesi” yazılımlarını masaüstü bilgisayar ya da IOS/Android tabanlı mobil cihazlara yüklemek yeterli olacak.
Aynı zamanda, sözlüğe kelime eklemek istediğiniz taktirde, http://esitsozluk.com/ web adresinde ya da Microsoft Word ve Outlook eklentilerinde yer alan “Söylem Ekle” butonlarına tıklayarak cinsiyetçi söylemi ve doğru kullanım önerinizi iletebileceksiniz. Akademik değerlendirmenin ardından uygun bulunan söylemler sözlüğe eklenecek.
Can Dinçer, Arçelik’te hemen her kademede kadın çalışan bulunduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Fork lift operatöründen kaynakçıya, Ar-Ge uzmanından üst düzey yöneticiye kadar, kadınlar her kademede görev yapıyor. Fabrikalarımızda takım liderliği pozisyonlarına kadın atamaları gerçekleştiriyoruz. Dünyada en çok uluslararası patent başvurusu yapan ilk 100 şirket arasında yer alan Arçelik A.Ş.’de kadınların pek çok patentte imzası var. Şirketimizde üst yönetimde kadın temsil oranı yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Tüm çalışanlarımıza, bayi ve servis ağımıza toplumsa cinsiyete eşitliği eğitimleri veriyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne de geçen yıl imza atarak bu konudaki taahhüdümüzü güçlü bir şekilde ortaya koyduk.”