Aras’ın %50’sini daha Avusturyalılar alıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Türkiye’nin en büyük taşımacılık şirketlerinden Aras Kargo’da kavga sona erdi. Şubat ayında ticari kayyum atanan şirketin dümenine Avusturyalılar geçiyor. Şirketin yüzde 25 ortağı olan Austrian Post (Österreichische Post), Aras Ailesi ile masaya oturdu. Avusturyalı şirkete ait Post 206 Beteiligungs GmbH adlı firma, Aras Kargo’nun yüzde 50 hissesini almak için Evrim Zuhal Aras, Barış Baran Aras ve Meral Aras’tan devralmak için görüşmelere başladı. Anlaşma sağlanır ve Rekabet Kurumu onay verirse, Avusturyalı şirket, Aras’ın yüzde 75’inin sahibi olacak.

Şubatta ticari kayyum atanmıştı

Bilindiği üzere şubat ayında Aras Kargo Anonim Şirketi’ne şirketin A grubu hissedarı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Evrim Aras’ın yapmış olduğu başvuru neticesinde İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından ticari kayyum atamıştı. Şirketten yapılan açıklamada “Avusturyalı azınlık ortağıyla ilgili güven ortamının kalmaması ve yabancı ortağın ortaklığın başından beri şirketin değerini düşürmeye yönelik planlı adımlar atması nedeniyle, Aras Kargo’nun büyümesine destek verecek kararların alınması hedefiyle yapmış olduğu hukuki başvurular sonuç verdi” denildi. Şirketin yüzde 75’i Aras Ailesi’nde, kalan yüzde 25 hisse ise Avusturyalı ortakta bulunuyor.

12 bin çalışanıyla 12 milyon kişiye hizmet veriyor

Şirket açıklamasında 2013 yılında ortak olduğu Austrian Post’un yatırım planları dahil, şirketin gelecek vizyonu ile ilgili verdiği hiçbir sözü tutmaması, şirketin büyümesini engellemesi ve tüm bu planlı adımların sonucunda da şirketin yüzde 50 hissesini daha alma talebini iletmesi neticesinde ortaklığın sona erme noktasına geldiği bildirildi. 1979’da Celal Aras tarafından kurulan Aras Kargo, kısa sürede taşımacılıkta Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri haline geldi. 2008 yılında vefat eden işadamı geride yıllık 300 milyon dolarlık ciro yapan bir dev bıraktı. 13 bölge müdürlüğü, 29 transfer merkezi, 825 şubesi, 3 bin 320 araçlık filosu bulunan Aras Kargo, 37 senede 12 bin çalışanıyla ayda 12 milyon kişiye hizmet veren, sektörünün amiral gemisi haline geldi. 2011’de şirketin yüzde 20’sini devralan İş Girişim Sermayesi’nin daha sonra yüzde 5 artırdığı hisselerini Austrian Post’a 2013’te devretmesi, Aras Kargo’da büyük bir kavganın başlamasına sebep olmuştu.

***

Almanya ve Türkiye’den Endonezya'ya ortak teklif

Türkiye-Almanya arasındaki siyasi gerilim sürerken iki ülkenin ortak denizaltı üretimi için görüştüğü iddia edildi. Almanya’nın saygın gazetelerinden Handelsblatt’ın haberine göre Alman şirketi TyssenKrupp Marine Systems, Endonezya’da denizaltı projesinde yer almak için bir Türk şirketle birlikte hareket ediyor. Ankara-Berlin hattında yaşanan siyasi gerilimin ekonomiye yansıması gelecek dönemde daha net ortaya çıkacak. Turizmden gıdaya bu gerginliğin faturası her iki ülkenin istatistiklerine de olumsuz yansıyacak. Bu gerilimli hava son olarak savunma sanayisinde kendini hissettirmişti.

Almanya Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’in soru önergesine yanıt veren Federal Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasıyla, Alman Hükümeti’nin Kasım 2016'dan bu yana 11 kez Türkiye'ye silah sevkiyatına onay vermediği belirlenmişti. NATO’da müttefikimiz Almanya’nın bu ‘ambargosu’ hala tartışılırken Türkiye geçtiğimiz günlerde savunmada önemli adımlar attı. Bilindiği üzere Türk donanmasında Almanya’nın önemli bir ağırlığı var. Yarım asırdır gemi ve denizaltı teknolojisinde Berlin, Ankara’nın en önemli tedarikçilerinden biri oldu.

SSM, yerliliği artıracak

Bu gelişmelere nisan ayının son haftasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) öncülüğünde Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) tarafından yürütülen milli savaş gemileri ve denizaltıların inşasında yerlileşme faaliyetleri hızlandırılarak yanıt verildi. STM'nin 25 Nisan'da imzaladığı sözleşmeyle 4 adet yeni tip denizaltı için torpido kovanlarının bulunduğu baş kısmın 4 yıl içinde Türkiye'de kurulacak yeni tesislerde imal edilmesi kararlaştırıldı. Daha önce bu bölümlerin Almanya'da üretimi öngörülüyordu.

İhaleyi TyssenKrupp istiyor

Türkiye-Almanya arasındaki bu gerilimli hava etkisini düşürmeden devam ederken, iki ülkenin ilginç bir işbirliği için çalıştığı iddia edildi. İddia, Almanya’nın önemli gazetelerinden Handelsblatt’tan geldi. Habere göre Türkiye ve Almanya bir proje için ortaklık kararı aldı. Dusseldorf merkezli gazetenin yazdığına göre, Alman şirketi TyssenKrupp Marine Systems (TKMS) adlı şirket, Endonezya’da denizaltı projesinde yer almak için Türkiye ile birlikte hareket edecek.

Yani savunmada ‘ambargo’ süreci yaşanırken Berlin ile Ankara, ortak denizaltı üretmek için Endonezya’da ihaleye girecek. Alman gazete, Türkiye’den hangi şirket veya kurumla bu ortaklığın yapılacağını yazmamış. Ancak Nisan 2017’de yani geçen ay Gölcük Tersanesi’nin Endonezya Donanması’na Type 214 sınıfı dizel elektrikli denizaltı için teklif götürdüğünü hatırlatmak gerekiyor. Ayrıca Gölcük Tersanesi bu kapsamda 7-12 Mayıs tarihlerinde başkent Jakarta’dan bir grup yetkiliyi ağırlayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar