Arap dünyasının futbol zaferi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Gazdan elde ettiği geliri futbol sektörünün gelişmesine akıtan Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olması eleştirilere neden oluyor. FIFA Başkanı Blatter, "Bu karar, futbolu farklı kültürlere taşıyacak" derken, Katar'ı temsil etmek için seçilen dünyaca ünlü futbolcu Zinedine Zidane'a göre, "Katar ve tüm Ortadoğu bu deneyimi hak ediyor."

2022 yılında düzenlenecek olan Dünya Kupası'na Katar ev sahipliği yapacak. FIFA'nın bu kararı farklı yorumlara neden oluyor. 2022 Dünya Kupası'nın "Yolsuzluk Kupası" olacağından, "Katar'ın hiçbir futbol kültürü olmadığına" kadar farklı yorumlar gündeme geliyor.

Geçtiğimiz günlerde ise Le Monde gazetesinde yer alan, "Futbol ve Arap dünyası, uzun bir hikaye" başlıklı analiz, konuya farklı bir bakış açısı getiriyor.

Katar, öncelikle aşırı sıcak olduğu için eleştirildi, fakat UEFA Başkanı Michel Platini, 1986 yılında Meksika'da, 1982 yılında ise İspanya'da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığını hatırlattı. Bunun ardından Katarlılar, çevrecilerden gelen tepkilere rağmen, stadyumları klima ile soğutacaklarını ifade ettiler. Bu açıklama, "Dünya Kupası kışın yapılsın" teklifini gündeme getirdi.

FIFA Başkanı Sepp Blatter ise verilen bu "siyasi kararın" doğruluğunu savunurken, asıl hedefin "futbolu yeni bir dünya ve yeni bir kültüre açmak olduğunu" dile getiriyor.

Sportif diplomasi

1.7 milyon nüfuslu Katar, 1970 yılından bu yana FIFA üyesi. Futbolu ülkeye getiren, 1940'lı yıllarda petrol sektöründe çalışmak amacıyla gelen yabancı işçiler olmuş.

1971 yılında bağımsızlığını ilan eden Katar, her ne kadar dünyanın önde gelen futbol ülkeleri arasında yer almasa da, 1981 yılında 20 yaş altı gençlerde Dünya Kupası ikincisi; 1983'de ise 17 yaş altı gençlerde dünya dördüncüsü olmayı başardı.

Ülke bugün futbol sektörünün gelişmesi için milyarlarca dolar para harcıyor. Katar, büyük bir bölümünü gazdan elde ettiği bu para sayesinde, uluslararası turnuvalara ev sahipliği; Avrupa'nın en meşhur futbol takımlarına sponsorluk yapıyor. Katar Vakfı 2011-2016 yılları arasında FC Barcelona formasında yer almak için her sene 30 milyar Euro ödeyecek.  

Katar aynı zamanda, komşusu BAE gibi "sportif diplomasi" politikasına dahil oldu. 2005 yılında ise, şampiyonlar yetiştirmesi amacıyla 1 milyar dolarlık yatırımla "Aspire" kompleksi kuruldu.

Stadyum projelerine 50 milyar dolar

Katar Dünya Kupası için gerek duyduğu stadyum projelerine 50 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

Doha Port Stadı, 44 bin 950 kişilik modüler yapısı ile Körfez'de yapılan yapay ada üzerine inşa edilecek. Etrafı marina ile çevrilecek olan projenin, Katar Dünya Kupası'nın simgesi olacağı ifade ediliyor. Taraftarlar stadyuma feribotlarla ulaşabilecekler.

21 bin 200 koltuk kapasitesine sahip olan Al Rayyan Stadı ise, 2022 Dünya Kupası için 44 bin 740 kişilik seyirci kapasitesine çıkarılacak. Stadyumun dış cephesine dev ekranlar kurulacak. Katar'ın tarihi şehirlerinden Al Wakrah' da 45 bin seyirci kapasiteli bir stadyum inşaa edilmesi planlanıyor. 47 bin 500 kapasiteli Sport City Stadyumu'nun inşaatında ise geleneksel Arap çadırlarından esinlenilecek. Açılıp kapanan çatısı olacak stadyumun 2022'de tamamlanması planlanıyor.

Alman mimarlık şirketi 'Albert Sheer & Partner' tarafından tasarlanan Katar statlarında hava sıcaklığını 20 dereceye kadar düşüren bir teknoloji kullanılacağı da gündemde.

2022 Dünya Kupası'nın final maçı 86 bin 250 seyirci kapasitesine sahip Lusail Iconic Stadyumu'nda gerçekleşecek. Katar'ın eski şehir olarak anılan tarihi yarımadasında inşa edilecek Umm Slal Stadı 45 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Stadyumun mimarisi geleneksel Arap kalesini andıracak.

atar kararı, "Arap dünyasının zaferi"

Katar yüksek seviyede atletlere sahip değil, fakat bu eksikliğini ortadan kaldırmak için sporun büyük isimlerini kendi vatandaşlığına geçiriyor. Bunun karşılığında ise hayat boyu gelir garanti ediyor. 3 bin metre engellide iki kez dünya şampiyonu olan Kenyalı Stephen Cherono bunlardan birisi. Cherono'nun ismi artık Saif Saaeed Shaheen. Çok sayıda Brezilyalı futbolcudan oluşan Katar Milli Takımı'nın başında da Fransız Bruno Metsu var.

2022 Dünya Kupası ise tamamen farklı bir boyutta algılanıyor. Katar'ı temsil etmek için seçilen dünyaca ünlü isim Zinedine Zidane, "Katar ve tüm Ortadoğu bu deneyimi hak ediyor. Sonuçta İslam, bir milyar insan demek" diyor.

Spor Bakanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Suudi Arabistan Prensi Faysal Bin Fahad Abdülaziz, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenecek olmasını Arap dünyası için bir zafer olarak nitelendiriyor ve organizasyonun tüm bölgeye katkı sağlayacağını ifade ediyor.

İlk başvurusunda kabul edildi

Futbol ve Arap dünyası arasındaki ilişki aslında uzun bir tarihe dayanıyor. İlk kez 1934 yılında Mısır ikinci Dünya Kupası'na katıldı. 1977 yılında Dünya Kupası'nın 20 yaş altı turnuvalarına Tunus ev sahipliği yaptı. O tarihten bu yana FIFA tarafından düzenlenen onbir turnuva Arap ülkelerinde gerçekleşti. Fas ve Mısır, Dünya Kupası organizasyonu için çok kez başvuruda bulundu, fakat sonunda piyango ilk kez başvuruda bulunan Katar'a güldü.

Başkanlık yarışı

Arapça 2009 yılında FIFA'nın beşinci dili oldu. FIFA'ya bağlı olan 208 ülkenin yüzde 15'ini Müslüman ülkeler oluşturuyor. FIFA'nın 15 kişilik yönetim kurulu arasında Mısırlı Hany Abo Rida ve Katarlı Mohamed Ben Hammam bulunuyor.

Ben Hammam FIFA'nın bir sonraki patronu olarak değerlendiriliyor. Blatter'ın hedefi ise başkanlığını bir dönem daha sürdürmek. Blatter, 2022 Dünya Kupası için Katar'ı seçerek, konumunu güçlendirmiş olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar