Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları katılımcıdan tam not aldı

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den [email protected]

Sanayi ve akademi işbirliği ekonomimizin en önemli gündem maddelerinden biri. Bu işbirliğine son zamanlarda Ar-Ge de ilave edildi. Ar-Ge-sanayi ve akademi işbirliğinin önemi tüm platformlarda sıkça vurgulanıyor. Söz konusu vurgulamalardan biri de hiç kuşkusuz ki TÜBİTAK Marmara Teknokent’e (MARTEK) ait. TÜBİTAK MARTEK, Kayseri’de ikincisi ise Gaziantep’ten sonra Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları’nın üçüncüsünü Adana’da gerçekleştirdi.

Toplantıya hem Kocaeli hem de Adana’dan hatırı sayılır bir sanayici, akademisyen ve Ar-Ge’ci topluluğu katıldı. İki gün boyunca Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon alanında, nerede olduğunu ve bundan sonra da ne gibi gelişmelerin yaşanacağını tüm katılımcılar gibi ben de büyük bir merak ve dikkatle dinledim. Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, sanayi kamu ve üniversiteden oluşan üretimin 3 sacayağının akademik mecrada güzel çalışmalar yaptığını ancak bir araya gelmekte zorluklar yaşandığını, buluşma toplantılarının da bu ihtiyaçtan ortaya çıktığını söyledi. Çömlek, önümüzdeki yıl İzmir’de de bir buluşma gerçekleştireceklerini belirterek, “Yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde her geçen gün daha çok Ar-Ge ve ileri teknoloji firmasını sanayicilerimiz ile buluşturuyoruz” dedi.

Çömlek’in bahsettiği yüzde 100 yerli üretim ne zaman gerçekleşir bilinmez fakat düşüncesi bile gerçekten heyecan verici.

TÜBİTAK MARTEK, Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları dışında büyük ses getiren başka projelere ve etkinliklere de imza attı. Mesela ‘Genç Girişimcilik Kampı' ve son iki yıldır niş bir alana odaklanan Kadın Girişimcilik Kampları ile bugüne kadar 120 girişimciye eğitim verildi ve girişimci fikirlerin hayata geçirilmesi sağlandı. ‘ Demoday’ ile şimdiye kadar 243 girişimci ile 132 yatırımcıhıh buluşması gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanlığı tarafından hizmet sektörüne verilen destekler kapsamında, 3 farklı teknokentten 27 firma ile Türkiye’deki ilk IT-Kümelenme projesi hayata geçirildi.

Kahve günü’ ile 2015 - 2016 yıllarında toplamda 11 etkinlik düzenlenip, 4 farklı teknokentten 160 Ar-Ge Firması ve 600 katılımcı/girişimci bir araya getirildi.

TÜBİTAK MARTEK bünyesinde oluşturulan Proje Koordinasyon Ekibi ile birlikte gerek ulusal gerek uluslararası projeler üretildi. Horizon 2020 SME Programı kapsamında 14 proje teklifi sunuldu. Ayrıca Teknoloji Transfer Akademisi oluşturmak üzere, 24 ulusal ve uluslararası ortaklı proje teklifi de sunuldu. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na, Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği ile birlikte “Yazılım Mükemmeliyet Merk1ezi” projesi sunuldu ve yazılım firmalarına altyapı desteği sağlanması planlandı.

Medicana Hastaneleri - Ct Pharma ve TÜBİTAK Gen ve Bioteknoloji Enstitüsü ortaklığı ile “Kanser Tanımlama ve Kişiye Özgü Tedavi Merkezi” kurulması projesi hayata geçirildi. New York, Viyana, Buenos Aires ve Tokyo kentlerinde temsilcilikler açıldı. Chicago’da da Türk Ticaret Merkezi (TTC) ve Uluslararası Kuluçka Merkezi faaliyete geçti.

Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları ve diğer tüm etkileyici projeleri için TÜBİTAK MARTEK’i kutluyorum. Başında bulunduğu kurum katkı sağlamak için yoğun çalışmalar yürüten TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek de büyük bir takdiri hak ediyor bence.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar