AP seçimlerinde TikTok açmazı

Fikret AYDEMİR
Fikret AYDEMİR fikret.aydemir@dunya.com

Avrupa Parlamentosu’nda 5 yıl boyunca görev yapacak 720 milletvekili yarından itibaren başlayacak ve pazar gününe kadar sürecek olan 27 ülkedeki seçimlerle belirlenecek.

Avrupa Birliği, AP seçimlerinde seçmen yaşını 16 yaşına indirdi…

Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün geçen yıl hazırladığı raporda, daha az insanın geleneksel medyaya güvendiğini ve daha fazla kişinin haber için TikTok'a yöneldiğini ortaya koydu. En hızlı büyüyen sosyal ağın TikTok olduğuna dikkat çekilen raporda, 18 ila 24 yaş arası gençlerin yüzde 20’sinin TikTok’u haber amaçlı kullandığını ileri sürdü.

16-18 yaş grubunda bu oranın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, gençler arasında TikTok aynı zamanda “arama motoru” olarak da sıkça kullanıldığı biliniyor.

Çin merkezli ByteDance şirketinin bir uygulaması olan TikTok kullanıcıları, 16-24 yaş grubu, AP seçimlerinin de kaderini belirleyecek gibi görünüyor.

Fransa, İtalya ve Belçika gibi ülkelerde siyaset arenasında boy gösteren aşırı uçtaki genç liderler, “TikTok gençliği” arasında popülerliğini giderek arttırıyor.

Almanya’da bu sosyal medya platformunu en çok kullanan aşırı sağcı Alternative für Deutschland (AfD) partisi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz bir TikTok hesabı açarak, “Biz de sizin kadar şaşırdık! Ve evet, Şansölye şu anda gerçekten TikTok’ta” paylaşımı yaptı.

AP’de en çok milletvekili sandalyesine sahip Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kendisini “barış şansölyesi” olarak tanımlıyor. Başbakan Scholz’un SPD’si “savaş karşıtı” olsa da Almanya, Avrupa’da Ukrayna’ya en büyük askeri yardım sağlayan hükümet olarak önce çıkıyor. Almanya’da en çok konuşulan konu, aşırı sağcı AfD partisinin Scholz’un sosyal demokrat partisi SPD’yi geçip yarışı Hıristiyan demokrat parti CDU&CSU’nun ardından ikinci sırada tamamlama olasılığı.

Almanya’nın 96 sandalyesinden sonra AP’nin 81 milletvekili ile en büyük ikinci ülkesi olan Fransa’da aşırı sağ en yakın takipçisini ikiye katlamış görünüyor. Fransa’da aşırı sağcı Le Pen’in “Front National” partisinin devamı olan “Rassamblement National”ın 28 yaşındaki lideri Jordan Bardella AP seçimlerinde yüzde 32 oy alması bekleniyor.

Fransa’da 4 milyon TikTok takipçisi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi ise kamuoyu yoklamalarında ancak yüzde 15’e ulaşıyor.

AP’nin 76 milletvekili ile üçüncü ülkesi olan İtalya’da 2019 AP seçimlerinde ancak yüzde 6 oy alan Giorgia Meloni’nin İtalya Kardeşleri (FdI) bu seçimlerde oylarını yüzde 27’ye çıkartmış gözüküyor.

İtalya’da koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan Meloni başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra İtalya’yı yeniden şekillendirdi. AB’ye başkan olmak isteyen hem AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hem de Fransa’nın ırkçı lideri Marine Le Pen, İtalya Başbakanı Meloni’nin desteğini almak için uğraşıyor.

Belçika, bakanların ve devlet memurlarının resmi cihazlarına TikTok uygulamasını yüklemeleri yasakladı. Belçika’daki politikacılar ya ikinci telefonlarından ya da yardımcıları üzerine kayıtlı telefonlardan bu platformu kullanıyor. “Bu işin içinde olmamızın nedeni sahayı aşırı sol veya aşırı sağcılara bırakmak istemememizdir” açıklaması yapan Belçika hükümetinin iktidar ortağı Yeşiller, “Gençler haberleri sosyal medya aracılığıyla alıyor ve TikTok en büyük platformlardan biri” savunmasına sığınıyor.

Önümüzdeki pazar günü sandık başına gidecek olan Belçikalılar, 7 farklı parlamento için oy kullanacak. Bunlardan biri de Avrupa Parlamentosu. Belçika’nın kuzeyi Flaman Bölgesi’nde kamuoyu yoklamalarına göre, ırkçı parti Vlaams Belang oylarını bir önceki seçime göre yüzde 10 artırarak yüzde 28’e kadar yükseldi. “Bağımsız Flamanya” isteyen Vlaams Belang’ın seçimlerden birinci parti olarak çıkması kaçınılmaz gözüküyor. Brüksel Bölgesi’nde ise aşırı solcu işçi partisi PTB yüzde 20 ile ikinci parti konumuna yerleşti. Sosyal medya platformunu en iyi kullanan biri ırkçı parti diğeri ise aşırı solcu partinin seçimlerde en büyük sıçramayı yapması bekleniyor.

Sonbaharda genel seçimlere hazırlanan Avusturya’da seçmenler prova niteliğinde bu pazar günü Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başına gidecekler. Aşırı sağ Özgürlük Partisi (FPÖ) kampanya afişlerinde “AB Kaosuna, İltica Krizine, İklim Terörüne, Savaş Çığırtkanlığına, Korona Kaosuna son verin” söylemlerini dile getiriyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi ÖVP ve muhalefetteki sosyal demokrat parti SPÖ’nün bu seçimlerde yüzde 22 civarında oy almaları bekleniyor. Aşırı sağcı FPÖ’nün oy oranı ise yüzde 27.

Seçmen yaşını 16 yaşına indiren Avrupa Birliği, böyle bir açmaza nasıl düştüklerinin cevabını arıyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Şölene terör gölgesi 14 Haziran 2024
‘Yeni Avrupa’ korkusu 10 Haziran 2024
Şükran duyuyoruz… 29 Mayıs 2024