Annelik içgüdüsü, servis araçlarında inovatif ürün yarattı

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

5 Ekim’deki yazımızda sizlere Tuzla OSB’de yerleşik Ar-Ge ve inovasyona dayalı ürünlerini ihraç eden “Veldo Teknoloji“ şirketini, yöneticilerini ve yaptıkları çalışmaları anlatmış, Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, Genel Müdür Makine Yüksek Mühendisi Sedat Güney ve Yönetim Kurulu Üyesi Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu Başak Doğan’la yaptığımız sohbeti aktarmıştım. İki yazıda “otomatik kayar kapı ve basamak” projesi ile araçlarda ısıtma sistemi ile Türkiye’de ilk kez üretilen “fırçasız motor”un öykülerini paylaşmıştım.

Bugün sizlere Veldo Teknoloji'nin şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Başak Doğan ile Genel Müdürü Sedat Güney ve Ar-Ge ekibinin birlikte geliştirdikleri bir başka projeden bahsedeceğim. Başak hanımın annelik içgüdüsü ile fikir anneliğini yaptığı Beltcheck Projesi’ni anlatacağım. 4 ve 8 yaşında iki çocuk annesi olan Başak Doğan, son zamanlarda okul servislerinde yaşanan ve çocuklarımızın hayatına mal olan olaylardan son derece etkilendiğini belirterek başlıyor.

Çocuklarının Mersin’de okula gittiklerini anlatan Başak Doğan, belki de “algıda seçici” davranarak ebeveynlerin kaygılarını giderecek ve servis şoförlerinin de işini kolaylaştıracak bir projeye odaklanmış.

“İzmir’de anaokuluna gittiği serviste unutulan 3 yaşındaki Alperen Sakin sıcak ve havasızlıktan ölmüştü.

Son altı ayda ülkemizde okul araçlarında unutulmaktan, kilitli kalmaktan kaynaklı ölen, yaralanan çocuklarımız oldu.

Söz konusu çocuklarımızın güvenliği olduğunda istatistikler, oranlar, sayılar anlamsızlaşıyor.
Günümüzde okul araçlarında olması gereken güvenlik önlemlerinin alınmamasından kaynaklı yaşanan kayıplar, acılar herkesi derinden etkiledi ,hepimizi isyan ettirdi” diyen ve çocuklarımızın emanet edildiği servis araçlarının güvenilirliği tartışıldığına dikkat çeken Başak Doğan, düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Çocuğumuzun can güvenliği söz konusu olduğunda neler yapabiliriz? Sadece ailelerin değil, okulların, belediyelerin ve en başta devletin de öncelik verdiği bu alanda çözümün en yüksek kalitede, güvenilir, tüm test ve onaylardan geçmiş sürekli denetlenen bir sistem olması kuşku götürmez bir zorunluluk. Hükümetimiz bu alanda çok önemli adımlar attı. Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucu ‘Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle, okul servis araçlarındaki standartlar yeniden belirlendi. İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan 25 Ekim 2017 tarih 30221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği'ne göre birçok yeni uygulama hayata geçirilecek. Bu uygulamalar arasında; her öğrenci için üç nokta emniyet kemeri, her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler ile araç iç ve dış kamera sistemi zorunluluğu gibi kriterler var.”

Başak hanıma Beltcheck Projesi’nin nasıl işlediğini ve ne işe yarayacağını sorduğumda ise şu yanıtı alıyorum:

“Beltcheck, emniyet kemeri kontrol takip ve araç içi bilgi toplama sistemidir. Sistemde, yolcu koltuklarına monte edilen ağırlık algılama sensörleri ve kilit mekanizmasına yerleştirilen mikro anahtar ve algılayıcı modüller sayesinde ana ünite ile kablosuz olarak haberleşir. Bu sayede; araç içindeki her koltuk için; boş (gri), oturan (kırmızı), yolcu kemer takılı (yeşil), kemer takılı yolcu yok (sarı) renkler ile ekrana yansıtılır. Bu sayede sürücü koltukların durumunu ekrandan rahatlıkla ve karıştırmaya mahal vermeyecek şekilde izleyebilir. Araç seyir halindeyken hangi koltukta hangi yolcu kemerinin takılı olup olmadığını, hangi koltukların boş olduğunu; aracınızın seyir sırasında kaç yolcu taşıdığını, seyrini ne kadar zamanda tamamladığını, hangi zaman diliminde ne kadar hız ile seyir ettiği bilgilerini alabilirsiniz. Ayrıca sürücü kontağı kapattığında aracı terk etmeden önce cihaz, araçta kalan yolcular varsa sesli ve görsel uyarı verir.
Bu sayede okul servislerinde artık çocuklar unutulmayacak.”

Sedat bey ise, “Veldo Teknoloji, aylarca süren Ar-Ge çalışması sonucu ürettiğimiz ve maliyetimizi minimize ettiğimiz Beltcheck ile yaşanan bu krize, ticari ürün olarak değil, sosyal sorumluluk projesi olarak çözüm olmayı öngörmektedir.

Yönetmelik kapsamında mevcut 81 bin servis aracının bu yönetmeliği uygulama tarihi 03.09.2018 olarak belirlendi.

Bu durumda ciddi sayıda servis aracında dönüşüm yapılacaktır” diyor.

görsel anlatımı izlediğimde ve prototipi gördüğümde, Sedat Güney‘in önderliğinde, Başak Doğan’nın fikir anneliğiyle Ar-Ge ekibinin geliştirdiği inovatif sistemde, kablosuz haberleşme teknolojisi ile güvenliğin pekiştirilmiş olduğunu ve sistemin araca montajının da kolaylaştırılmış olduğuna tanık oldum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar