Anlık mesajlaşma rekabeti
İnternetin tarihi kadar eskidir anlık mesajlaşma. 90 öncesine çok değinmeyeceğim ancak bizim maceramız önce IRC kanalları, ardından ICQ ile devam etti. Bu işin kralı ise uzun yıllar MSN Messenger oldu. Daha sonradan Microsoft servisin ismini Live Messenger olarak değiştirdi ancak Skype’a yatırım yapma kararı ile birlikte bu servisini tamamen sonlandırdı. Belki hatırlayanlar olacaktır ama Windows 95 zamanında Microsoft Comic Chat servisi de eğlenceli sohbetlere imkan tanıyordu.
Peki, şimdilerde TV ekranlarına bile reklam verecek kadar kızışan bu anlık mesajlaşma platform rekabetinin sebebi ne? Microsoft bu pazardan çıkmışken, Google bile kendi servisinin üzerine bu kadar düşmüyorken WeChat, Line, WhatsApp ve diğerlerinin bu amansız rekabetten çıkarları ne?
Şu anda piyasada bulunan anlık mesajlaşma uygulamalarının hemen hemen hepsi ücretsiz olarak hizmet veriyor. WhatsApp çoğu platform için uzun dönem ücretsiz kullanım hakkı sunarken, örneğin iOS’da küçük bir ücret karşılığı yükleniyor. Buna rağmen anlık mesajlaşmanın halen lideri konumunda. Bu durumda anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanıcıdan ücret istemek gibi bir yönteme başvurmayacakları ortada. Zaten sürekli rekabet içerisinde olacakları için, muhakkak günü geldiğinde ücretsiz bir başka rakip ortaya çıkacaktır.
Bu durumda en büyük rekabetin kullanıcı sayısı elde etmekte olduğu görülüyor. Mesajlaşma yazılımları ne kadar çok kullanıcı elde ederlerse, ileride çıkaracakları ücretli ve reklam tabanlı servisler için bu kadar çok potansiyel müşteri elde etmiş olacaklar.
Örneğin şu aralar sıkça reklamlarını gördüğümüz Line, pek yakında müzik servisini de kullanıma açacak. Şirket kullanıcıların müzik dinlemesine olan tanıyacakları bu servis ile popüler Deezer veya Spotify gibi ürünlere rakip olmaya hazırlanıyor. Tokyo’da gerçekleştirilen basın toplantısında aynı zamanda Line üzerinden yepyeni bir alışveriş deneyimi oluşturmayı planladıklarını açıkladılar. Yani anlık mesajlaşma servisleri yakında alışveriş, müzik ve hatta oyun merkezlerine dönüşmeye başlayacak.
Geçtiğimiz sene WeChat uygulamasının da müzik piyasasına girmesi bekleniyordu. Ancak şimdilik telif hakları sorunları sebebiyle bu işi biraz askıya almışa benziyorlar.
Öte yandan tüm servisler ses tanıma, birlikte çalışma, dosya gönderimi, video ve ekran paylaşımı gibi teknolojileri birbiri ardına geliştirmeye devam ediyor. Bu sayede muhtemelen anlık mesajlaşma uygulamaları aynen iOS platformundaki Siri benzeri bir kişisel asistana dönüşmüş olacaklar. Sizin için yakınlarınıza mesaj gönderebilecek, alışveriş yapmanızı sağlayacak, favori şarkılarınızı çalacak ve hatta kişisel asistanınız olarak sesinizi tanıyıp anında başka dillere çevirebilecek. Anlık mesajlaşma servislerinin başarısı, birçok diğer servisin de sonunu getirebilir.
Lumia 1020
Geçtiğimiz tatil boyunca Nokia’nın yeni Lumia 1020 modelini kullanma fırsatı buldum. Son yılların Nokia için çok keyifli geçtiği söylenemez. Şimdilik akıllı telefon pazarında halen işler istediği gibi gitmiyor. Öte yandan tüm kullanıcıların ilgisini çeken ilginç ürünler çıkarmaya devam ediyor. Abu Dabi’de duyurduğu yeni nesil tablet ve ürünler hakkındaki deneyimlerimizi sonra paylaşırız. Ancak Lumia 1020 ile ilgili söyleyeceklerim var. Lumia 920’den sonra ürünler biraz daha incelip hafifliyor olması iyi bir şey. Burada kablosuz şarj özelliğinden feragat edilmesinin payı büyük. Öte yandan 41 Megapiksellik kamerası ile Lumia 1020 gerçekten de tatilde fotoğraf makinası ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor. Örnek resimlere ve daha detaylı değerlendirmelerime Twitter@murat_yildiz adresinden bakabilirsiniz.