Ankara’da Özhaseki, İstanbul’da İmamoğlu projeye dayalı siyaset yapacaklarını açıklıyor
Cumhur İttifakının Ankara adayı Mehmet Özhaseki ve Millet İttifakının İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu yaptıkları açıklamalarda propagandalarının yerel sorunlar ve projeye dayalı olacağını açıklıyorlar. Bu isteği taşıdığım için bugün onlardan söz ettim.
Ankara’da Millet ittifakının adayı Mansur Yavaş’ın karşına çıkacak Cumhur İttifakının adayı Mehmet Özhaseki ile, İstanbul’da adaylığının bugün açıklanması beklenen Binali Yıldırım’ın karşısında Millet İttifakının adayı olacak Ekrem İmamoğlu’da projeye dayalı siyaset yapacakları konusunda televizyon ekranlarında görüş açıklıyorlar. Liderlerin sert söylemleri gündemdeyken, bu açıklamalarını olumlu buldum. Seçim gününe kadar sürmesi dileğiyle ele almak istedim.
Önce, adaylıklarını nasıl öğrenmişler ona değineyim.
Mehmet Özhaseki,” 3-4 ay önce Çinli bir heyeti Cumhurbaşkanı’mızla buluşturdum. Onları beklerken Cumhurbaşkanı benimle özel görüşme istedi. ’Arkadaşlarla istişare ettim, seni Ankara Belediye başkanlığına koymak istiyorum’ dedi. ‘Emir mi, şaka mı yapıyorsunuz’ dedim. ‘Emir’ dedi. Hiç aklımdan geçmiyordu. Bir ay kadar eşime de söylemedim. Kimseye açıklamadım.”
Ekrem İmamoğlu’nun adaylığı konusu ise Eylül ayı başında konu gündeme gelmiş, “Onurdur” diyerek süreç başlamış. Kılıçdaroğlu İstarbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu ile 12 Kasım günü İmamoğlu’nu Beylikdüzü’ndeki evinde ziyaret edip kahvaltı etmeleri sonrası adaylık su yüzüne çıkmış.
İmamoğlu’nun bugün, Özhaseki’nin Ocak ayının ilk haftasında propaganda yöntemlerini ve projelerini açıklamaları bekleniyor. Ama bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda yerel ve projeye dayalı bir propaganda ile yarışa gireceklerini ikisi de net şekilde açıkladılar.
Özhaseki’nin söylediklerine bakalım:
“Yerelde Ankara’yı ilgilendiren Proje odaklı geniş içerikli bir hazırlık içerisindeyiz. Yüze yakın projemizi açıklayarak yola çıkacağız. İmar, kentsel dönüşüm, yeşil alan, plan tadilatları ve vatandaş ilgisini içeren bir yerel yönetim manifestosunu bakanken zaten hazırlamıştım. Bunu Ankara için de projelerimle anlatacağım. Bir proje açıklayayım. Ankara bir ticaret sanayi şehri olmanın yanı sıra öğrenci ve sağlık kenti. Başkente yakışır bir başşehir olması lazım. Ankara’da 55 bin kişilim bir stad projemiz var. Bakanlığım sırasında başlattığım sıfır atık projesi vardı. Çöp kamyonlarını ortadan kaldıran bir proje. Bunu küçük oranda Bakanlığımızda ve bazı kurumlarda başarıyla uyguladık. Bir ton kağıt için 17 ağaç kesiliyor. İnşallah evlerde sıfır atık projesini başlatacağız. Hem kağıt için ağaç kesilmesini önleyeceğiz, hem de atıklardan gübre üretip çiftçilere dağıtacağız. İnşaat ağırlıklı değil, insana odaklı projelerimizin tamamını yılbaşında açıklayacağız.”
İmamoğlu’nun proje açıklamalarına bakalım:
“ Yönetim ilkemin sloganı, ‘İmamoğlu varsa çözüm var’ olacak. İstanbul’u tek başına yöneteceğim iddiasında değilim, insanlara çözüm aradığı sorunların makamını bulduran bir yönetimi onlarla sağlayacağız. Vatandaş, ‘Bu benim belediyem’ diyebilmeli. Onun için yeni belediyeciliğe ihtiyaç var. Çözümü kentliyle buluşturan, enerjisini burada onların içinden bulan bir yöntemi hayata geçirebilmeliyiz. İnsan sokağa öfke ile çıkmamalı. İstanbul mutlu insanlar kenti olmalı. İstanbul, halkının yüzde 60’i ‘fırsat bulsam bu kentti terk ederim’ düşüncesinde. En büyük sorunları ulaşım. Onun için ilk önceliğimiz bu sorunun çözümüne dönük projeler olacak. Sonra halkla el ele diğer sorunlara dönük çözüm üreteceğiz. İstanbullu bana baktığında kendisini görecek.”
Bakalım projelerini açıklayıp propaganda dönemlerinde Özhaseki ve İmamoğlu, açıkladıkları çizgide proje bazlı bir söylemde kalabilecekler mi? Liderleri bunu kabul edip, onlara yol verecek mi? Bunu arzu ettiğim için şimdiden bu yazıyla öneride bulundum…