Ankara Ticaret Borsası’nda AB kriterleri
Pazartesi günü TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Başkan Yardımcısı Osman Deveci ile birlikte Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz’u yeni taşındıkları hizmet binasında ziyaret ettik. Faik Beyle, Kredi Garanti Fonu (KGF) yönetim kurulunda 4 yıl birlikte çalışmamızın yanı sıra TOSYÖV başkanlığım döneminde yurt içinde ve yurt dışındaki birçok toplantıda birlikte olduk.
Sohbetimizde, iş hayatına atılmasından Ankara Ticaret Borsası’nda arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştirdikleri projelere kadar birçok konuda bilgiler verdi.
Ankara doğumlu olmasına karşın ailesinin Şerefli Koçhisarlı olduğunu ve ailesinin, bölgede yaşayan diğer ailelerin çoğunluğu gibi hayvancılıkla geçindiğini belirten Faik Yavuz, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü mezunu. Öğretmenlik yapmayan Faik Bey iş yaşamına önce canlı hayvan, ardından da toptan et ticareti yaparak başlamış.
Uzun süre Ankara Ticaret Borsası yönetim kurulu üyeliği yaptıktan sonra başkanlığa seçilmiş.
Rifat Hisarcıklıoğu’nun TOBB Başkanlığı’na geldiği dönemde o da TOBB yönetimine girmiş ve Borsalardan Sorumlu Başkan Vekilliği yapmış.
Şimdi de TOBB’da saymanlık görevini sürdürüyor.
Sayın Yavuz Ankara Ticaret Borsası’nda yaptıkları çalışmaları ise bize söyle özetledi: “ATB Başkanlığı’na geldiğimde arkadaşlarımızla birlikte borsamızın 20 yıl sonrasını hedefl eyecek projeler geliştirdik. İlk aşamada AB standartlarında 6 projeyi uygulamaya koyduk ve bunları 5 yıl içinde gerçekleştirdik.
Bunların ilki, Canlı Hayvan Borsası’ydı, ATB olarak Yenikent’de bunu gerçekleştirdik. İkincisi Yenikent’te borsanın yanına AB uyum mevzuatında öngörülen tüm kriterlerin yerine getirildiği tek vardiyada 350 büyükbaş, 2 bin 250 küçükbaş hayvan kesim kapasiteli et kombinasını kurduk.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen etler için bir et borsası gerekiyordu. Avrupa’nın en güzel et borsalarından birisini hazırladık. AB standartlarında ülkemizin ilk ve tek kırmızı et borsasını kurarak Ankara’yı kırmızı et ticaretinin merkezi haline getirdik. Piyasadaki açıklanan resmi fiyatlar borsamızda oluşan fiyatlardır.
Üçüncüsü, ATB üyelerinin yer alacağı İş Merkezi projemizdi. 106 dönüm arazi üzerinde 296 işyerinden oluşan ATB İş Merkezi, Dünya Bankası ihale şartnamelerine uygun olarak inşa edilmiş ve faaliyete geçirilmiştir.
Dördüncüsü, lisanslı depoydu, Ahiboz’da lisanslı depo belgeli 30 bin tonluk çelik silolarımızla, yetkili sınıfl andırma sertifikasını aldık.
Borsa olarak, hububat, bakliyat, canlı hayvan ve et için gerekli tüm altyapıyı kurduk.
Ahiboz’daki tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz 86 yatay depoda takriben 240 bin ton hububat depolamayı amaçlıyoruz.
Yıl içindeki sirkülasyonla bu rakam üçe-dörde katlanacağını öngörüyoruz.
Bu tesisler içinde yer alan Hububat Teknolojileri Laboratuvarı’na, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından uluslararası geçerliliğe sahip Akreditasyon Belgesi verildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından da hububat, baklagil ve yağlı tohumlarda Yetkili Sınıfl andırıcı Laboratuar belgesi de verilen Hububat Teknolojileri Laboratuvarı’nda 14 üründe, 12 değişik tahlil yapılabilecek.
Beşincisi, Alım Satım Salonu’nu gerçekleştirdik.
Hububat ve bakliyat depolama ve pazarlama alanı tesisimizde, örnekleri ABD’de bulunan elektronik hububat borsasında ürünler RFID kartlarla sisteme tanıtılarak elektronik imza ile gerçekleştirilen seansa geçilmektedir. Seanslara uzaktan erişim ve elektronik ortamda ürün senedi /elektronik ürün senedi hububat ticareti mümkün hale gelmiştir.
Altıncısı, içinde bulunduğumuz ve sizleri biraz sonra dolaştıracağım yönetim binamızı tamamladık.
Sayın Faik Yavuz’un bilgilendirmesinin ardından arkadaşlarımızla binayı gezdik. Üçümüz de gerçekleştirilen projelerin görsel sunumlarını izlemekten, ATB üyelerinin ve çalışanların kullanacağı dünya standartlarındaki bir borsa binasını gezmekten keyif aldık.
Bu projelerin gerçekleştirilmesinde başta Faik Yavuz olmak üzere emekleri geçenlere teşekkürler.