Android pazarı büyüyor
Yılın ikinci çeyreğine dair ilk raporlar gelmeye başladı. Farklı alanlarda pazar payları, firma ciroları ve geleceğe dönük tahminler bir bir açıklanıyor. Ancak herkes biliyor ki geleceğin hakimi mobil pazar olacak ve bu alandaki rakamlar çok daha ilgi çekici. Gartner'ın son raporuna göre de Android işletim sistemi toplamda en çok kullanılan akıllı telefon platformu oldu. Yani Android artık kalıcı bir şekilde yerine tutundu ve liderliği de önümüzdeki birkaç sene bırakması oldukça zor görünüyor.
Android ilk çıktığında ben sıkı bir Symbian kullanıcısı idim. İlk Android ürünlerini test etmeye başladığımızda ise ne yalan söyleyeyim fazla ısınamadım. Daha yepyeni bir platformdu ve birçok eksiklikleri vardı. Ayrıca Android Market Türkiye'de açık olmadığı için uygulama yükleme şansınız da yoktu. Dolayısıyla ilk aldığınızda içerisinde bulunan uygulamalar ile idare etmek zorundaydınız.
O günden bu güne Google, işletim sisteminde müthiş yenilikler ve iyileştirmeler yaptı. Öte yandan kendi çıkardığı örnek ürünlerde harika çalışan bu sistem, her cihazda kullanıcılara aynı deneyimi yaşatmıyor.
Apple'ın yıllardır başarısızlıklarında olduğu gibi başarılarında da en büyük pay sahibi olan husus donanım ve işletim sistemini kendi üretmiş olmasıdır. Microsoft kendi çıkardığı işletim sistemini tüm üreticilere lisanslayarak pazarın hakimi oldu. Belki o dönemde Apple'da kendi işletim sistemini pazarlasaydı, kıyasıya bir rekabet içerisinde olabilirlerdi. Daha sonradan Apple, klon bilgisayarlar adı altında birkaç üreticiye izin verse de bu hatasından Steve Jobs'ın tekrar yönetime gelmesi ile vazgeçti. Tüm varlıklarını kendi kontrol etmeye devam etti. iOS gibi çok başarılı bir mobil işletim sistemini yalnızca kendi tablet ve cep telefonlarında kullanıyor ve lisanslama gibi bir düşüncesi yok. En son olarak iTunes için bunu birkez Motorola ile birlikte denedi ve olmadığını görünce bundan da vazgeçti. Yani kullanıcılar her zaman Apple işletim sistmlerini yine onun sağladığı uygun donanım ile kullanmaya devam ettiler. Haliyle her zaman sorunsuz bir deneyim yaşadılar. Halen iPhone 3 kullanıcıları yeni iOS sürümlerine terfi edebiliyorlar ki rakiplerde bir önceki telefon veya tablet modelinde bile bu terfiyi gerçekleştiremiyorsunuz..
Her ne kadar pazar payını artırıyor olsa da Android'in en büyük sıkıntısı halen bu. Yerel ölçekte rekabet edenler dahil olmak üzere belki de binlerce markanın rekabet ettiği ve birbirinden farklı ürünler piyasaya çıkardığı bir alandan bahsediyoruz. Ve zamanla her firma birbirine benzeyen ürünler çıkarmaya başlıyor. Haliyle rekabette yerini tam yerini bulamıyor. Gartner rakamlarından da göreceğiniz gibi, kullanıcısına farklı ve daha düzgün bir deneyim yaşatan firmalar Android ekosistemine liderlik ediyorlar. Samsung ve HTC, yalnızca bir Android cep telefonu değil, içerikleri, özellikleri ve farklılıkları ile tüketiciyle daha özel bir bağlantı kurmaya çalışıyorlar. Her iki firmanın da yeni nesil ürünleri tüketicilerde bir beklenti oluşturuyor. Daha piyasaya çıkmadan medyada geniş yankı uyandırıyor. İşte Android pazarındaki üreticilerin yakalaması gereken ruh bu. Aksi halde binlerce üreticiden bir tanesi olarak kalıyorlar.